Visar 1-3 av 3 träffar
Läs hur vi sorterar resultat
Vill du vet mer om hur vi sorterar resultat? Läs mer om hur vi rankar utbildningar i sökresultatet.
Visar 1-3 av 3 träffar

Mer om fastighetsmäklarutbildningar i Stockholm 

Brinner du för försäljning och har ett intresse för fastigheter? Då passar mäklaryrket dig! För att trivas i rollen som fastighetsmäklare krävs det att du har en god social förmåga då yrket bygger på att skapa kundkontakter som leder till försäljningsuppdrag. Som fastighetsmäklare träffar du dagligen många människor som är på jakt efter sin drömbostad. Du är ansvarig för hela försäljningsprocessen från visning till kontraktsskrivning och får även göra en del administrativt kontorsarbete. Det är ett roligt och utmanande yrke där ingen dag är den andra lik. 

För dig som vill utbilda dig till fastighetsmäklare i Stockholm kan du gå den tvååriga utbildningen. Här finns även kurser för dig som redan är utbildad och vill bredda din kompetens inom juridik, försäljning och ekonomi. Vill du lära dig mer om yrket? Läs mer nedan. 

Vad gör en fastighetsmäklare?

Som utbildad fastighetsmäklare är det du som är länken mellan säljare och köpare. Du fungerar som spindeln i nätet och har kontakt med både bostadssäljare och bostadsspekulanter. Som fastighetsmäklare är du expert på bostadsmarknaden och får sälja bostadsrätter, fastigheter och friköpta hus. Målet är att få köpare och säljare att komma överens så att alla parter blir nöjda. 

Att vara fastighetsmäklare och sälja en bostad är ett stort åtagande och innebär en del arbete. Här har vi listat exempel på arbetsuppgifter som kan ingå i mäklaryrket: 

  • Göra hembesök och värdera bostad

  • Marknadsföra bostaden

  • Boka fotografering av bostad 

  • Hålla i visningar och hitta intresserade spekulanter

  • Sköta budgivning

  • Förmedla papper och hålla i kontraktsskrivning

  • Hålla i tillträdet av bostaden 

Hur blir jag fastighetsmäklare?

För att bli fastighetsmäklare måste du gå en högskoleutbildning på två år (120 hp) och genomföra 10 veckors praktik. Den teoretiska delen av utbildning innehåller kurser i bland annat fastighetsförmedling, ekonomi och juridik. Du kan även välja att lägga till ett tredje år på din utbildning för att få en kandidatexamen i ekonomi. 

Fastighetsmäklare är en skyddad titel vilket innebär att det är olagligt att sälja bostäder utan fullständig registrering. Efter avslutad och godkänd utbildning ansöker du om att bli registrerad fastighetsmäklare hos Fastighetsmäklarinspektionen, FMI. Du behöver även betala en årsavgift på 3000 kronor till FMI och inneha en ansvarsförsäkring för att få vara registrerad fastighetsmäklare. 

Hur mycket tjänar en fastighetsmäklare?

Som fastighetsmäklare är du vanligtvis anställd av en fastighetsbyrå och har en  provisionsbaserad lön. Det innebär att lönen baseras på antalet försäljningar och kan variera beroende på var i landet du arbetar. 

Så här går du vidare

Sök och hitta en utbildning du är intresserad av


Beställ information eller boka direkt


Du blir kontaktad av utbildningsarrangören

Jämför utbildningar
Jämför utbildningar
Håll dig uppdaterad
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få utbildningsförslag, inspiration och aktuell information – direkt till din inkorg. 📨