Vidareutbildning för trafiklärare

Som trafiklärare utbildar och instruerar du personer som ska ta körkort. För att bygga på din kompetens som trafiklärare finns det ett brett utbud av kurser som kan hjälpa dig. Här kan du läsa mer om vidareutbildning för trafiklärare. 

Vidareutbildning för trafiklärare

Som trafiklärare – också kallad bilskollärare – utbildar och instruerar du personer som ska ta körkort för personbil, moped, motorcykel, buss, lastbil eller släpfordon. Undervisningen utgörs av både teoretisk och praktisk del, där den praktiska delen består framförallt av individuella körlektioner. Den teoretiska delen sker ofta i grupp i klassrumsmiljö, där du går igenom trafikregler, trafikvett och trafikmilijö. Som trafiklärare är du ofta anställd på en privat trafikskola.

Förslag på vidareutbildning för trafiklärare

För att bygga på din kompetens som trafiklärare finns det ett brett utbud av kurser som kan hjälpa dig. Exempelvis kan du förbättra din kommunikativa förmåga genom att gå en kurs inom kommunikation, retorik eller presentationsteknik, där du lär dig att anpassa ditt språk efter din mottagare och göra dig förstådd. Det kan vara bra såväl muntligt under körlektionerna och när du förbereder teorilektioner och skriftliga prov.

Det är viktigt att du som trafiklärare har en god pedagogisk förmåga – att du kan lära ut och förmedla information på ett intressant och tydligt sätt. Vill du lära dig mer om pedagogik finns det flera kurser i pedagogik att välja bland. Även kurs kurs inom kundbemötande och service kan vara relevant, då du möter många olika typer av människor och bör kunna känna av och vara lyhörd inför varje elevs önskemål och behov samt känna att du vet hur du ska agera om en personer beter sig besvärligt eller hotfullt.

Som körkortslärare kan du ibland ha stressiga arbetsdagar med många lektioner per dag. Dessutom kan intensiva trafiksituationer uppstå där det krävs att du som trafiklärare behåller ditt lugn och uppmärksamhet. En kurs i stresshantering eller mindfulness kan ge dig verktyg för att behålla ditt fokus.

Att tänka på om du vill vidareutbilda dig

Att läsa en utbildning samtidigt som du arbetar kräver engagemang och planering. Även om du läser en kurs på distans kommer du att behöva avsätta tid för att kunna ta till dig de nya kunskaperna. Ett första steg när du bestämt dig för att du vill läsa en utbildning kan vara att kolla upp om din arbetsplats har en policy för kompetensutveckling.

När du väljer utbildning är det bra att försöka kartlägga de egna kunskapsluckorna och se om det finns något område du skulle kunna bli bättre på. Om du har svårt att välja vilken utbildning du vill läsa kan du tala med dina kollegor, kanske har de tips på en kurs eller arrangör som varit bra.

Framtidsutsikter

Enligt Arbetsförmedlingens rapport Yrkeskompassen kommer tillgången på utbildade trafiklärare minska framför allt i storstadsregionerna i och med att många går i pension, samtidigt som det utbildats alltför få trafiklärare på yrkeshögskolorna. Eftersom fler idag väljer att ta körkort lite senare i livet är det inte längre antalet 18-åringar som styr efterfrågan på trafiklärare. Idag spelar även andra faktorer in, som exempelvis det nya EU-direktivet som ställer krav på att lastbils- och bussförare ska ha grundutbildning och kontinuerlig fortbildning för att få och förnya sitt yrkeskompetensbevis (YKB). Detta ökar trycket på trafikskolorna och att det finns specialiserade trafiklärare som utbildar yrkesförare.

[Facebook:recommend]

« Tillbaka till alla yrken inom pedagogik
« Tillbaka till Karriärguidens startsida
« Alla yrken A–Ö


Behöver du hjälp att hitta vidareutbildning?

Berätta för oss vad du letar efter, så hjälper vi dig hitta rätt!

Hur funkar det?

Efter att du skickat in din förfrågan tar vi genom intresseanmälningar kontakt med de utbildare som bäst matchar dina önskemål. Du får en bekräftelse direkt till din mail och inom 1–2 dagar kontaktar utbildningsarrangörerna dig med all information du behöver för att eventuellt gå vidare och boka utbildningen. Vi hör av oss till dig om vi behöver kompletterande uppgifter. 

This field is used for controlling automatic form submits. Please leave it blank:
Fyll i

Vår utbildningsrådgivning är kostnadsfri och inte bindande.


Annonser

Du kanske också är intresserad av: