Gör vår undersökning om kompetensutveckling för chansen att vinna en helt gratis utbildning från Keystone Production!

Vidareutbildning för programmerare

Som programmerare är det viktigt att du vidareutbildas kontinuerligt under hela karriären. De utbildningar du läser bör i huvudsak täcka nya tekniker inom systemutveckling och programmering. Du kan välja att antingen fördjupa dig i ett särskilt programspråk eller lära dig ett helt nytt.

Vidareutbildning för programmerare

Som programmerare arbetar du huvudsakligen med att skriva kod för allt ifrån avancerade IT-system till data- eller mobiltelefonspel. Det är vanligt att programmerare även har till ansvar att underhålla och vidareutveckla redan befintliga program.

Förslag på vidareutbildning för dig som programmerare

Som programmerare är det viktigt att du vidareutbildas kontinuerligt under hela karriären. De utbildningar du läser bör i huvudsak täcka nya tekniker inom systemutveckling och programmering. Du kan välja att antingen fördjupa dig i ett särskilt programspråk eller lära dig ett helt nytt.

Ofta genomförs programmerarens arbete i projektform och för dig som vill ta ett större ansvar på arbetsplatsen eller siktar mot en projektledarroll kan utbildningar inom projektledning eller ledarskap vara lämpliga. Du kan välja att antingen läsa ett längre och mer omfattande ledarskapsprogram eller en kortare ledarskapskurs. Under en kortare ledarskapsutbildning kan du välja att fokusera på exempelvis konflikthantering eller coachande ledarskap.

Arbetet som programmerare kan stundtals vara stressigt och det är viktigt att du vet hur du ska planera din arbetsdag på bästa sätt. Om du känner att du skulle vilja bli bättre på att hantera stress eller lära dig att få ut det mesta av din tid kan kurser inom stresshantering eller personlig effektivitet vara något för dig.

Att tänka på om du vill vidareutbilda dig

Om du som programmerare är intresserad av att vidareutbildas är det första steg att ta upp frågan med din chef. Ta inledningsvis reda på om det finns en policy för kompetensutveckling på din arbetsplats. Om det finns en policy kan denna innebära att du får utbildningen finansierad av din arbetsgivare eller att du får möjlighet att vara ledig från jobbet ett par dagar för att utbildas.

Är du osäker på vilken utbildning du ska välja kan du börja med att fundera över om det finns något område i ditt jobb du skulle kunna bli ännu bättre på. Hör även med dina kollegor, kanske har de tips på utbildningar de tror skulle kunna passa dig.

Framtidsutsikter

Enligt Arbetsförmedlingens yrkeskompass kommer programmerare att möta en god arbetsmarknad både på kort och på lång sikt. Allra bäst framtidsutsikter har programmerare som behärskar flera olika programspråk. Eftersom allt fler väljer att utbilda sig inom IT kommer konkurrensen att hårdna något.

Relaterade yrken

[Facebook:recommend]

« Tillbaka till alla yrken inom data och IT
« Tillbaka till Karriärguidens startsida
« Alla yrken A–Ö


Behöver du hjälp att hitta vidareutbildning?

Berätta för oss vad du letar efter, så hjälper vi dig hitta rätt!

Hur funkar det?

Efter att du skickat in din förfrågan tar vi genom intresseanmälningar kontakt med de utbildare som bäst matchar dina önskemål. Du får en bekräftelse direkt till din mail och inom 1–2 dagar kontaktar utbildningsarrangörerna dig med all information du behöver för att eventuellt gå vidare och boka utbildningen. Vi hör av oss till dig om vi behöver kompletterande uppgifter. 

This field is used for controlling automatic form submits. Please leave it blank:
Fyll i

Vår utbildningsrådgivning är kostnadsfri och inte bindande.


Annonser

Du kanske också är intresserad av: