28 sep 2021

Vidareutbildning för systemutvecklare

Vidareutbildning för systemutvecklare

Systemutvecklare finns idag inom i stort sett alla branscher, såväl på företag som på organisationer och myndigheter. Ofta arbetar du som systemutvecklare på konsultuppdrag.

Du som har nytta av vidareutbildning i systemutveckling kan förutom systemutvecklare vara exempelvis mjukvaruutvecklare, applikationsutvecklare eller webbutvecklare. Du kan även arbeta inom ett relaterat yrke såsom systemutredare, systemtestare, systemdesigner eller systemanalytiker.

Förslag på vidareutbildning för dig som systemutvecklare

För att fortsätta vara attraktiv på arbetsmarknaden krävs det i regel kontinuerlig vidareutbildning om du arbetar som systemutvecklare. I huvudsak bör vidareutbildningen täcka nya tekniker inom programmering och systemutveckling. En god idé är att vässa dina kunskaper i något av alla de programspråk som finns. Idag efterfrågar arbetsgivarna ofta även erfarenhet från att leda projekt samt att man har en förståelse för affärsmässiga arbetssätt.

IT-branschen är en levande och dynamisk bransch som befinner sig i konstant utveckling. Exempel på trender i IT-branschen är en utveckling mot mobila lösningar, moln/klient-arkitektur och en tätare koppling till företagens verksamhetsutveckling. Med tanke på hur fort utvecklingen rör sig är det viktigt att du som systemutvecklare ständigt fortsätter att vidareutbilda dig och bygger på din kompetens så att du behåller din attraktionskraft på arbetsmarknaden

Vilken slags vidareutbildning du bör gå beror på vilket område du vill arbeta med eller specialisera dig inom. Att fördjupa sig i ett specifikt programspråk är vanligt, även om många liknar varandra och delar vissa komponenter vilket gör att du lättare kan behärska flera. Vidareutbildning i systemutveckling finns på flera olika nivåer och kan exempelvis ge dig kunskaper i programmering, projektledning, informationssäkerhet, systemarkitektur, applikationsutveckling, agila metoder, Java, GIT, SQL Server, Python, BizTalk eller .Net. Eftersom många av vidareutbildningarna innehåller termer och information på engelska är goda kunskaper i engelska en klar fördel.

Om du har lång erfarenhet inom systemutveckling kan du även vidareutbilda sig till Certifierad Lead Developer. Utbildningen fokuserar på att befästa och fördjupa kunskaper vilket ger dig en teknisk expertkompetens samt en ledarroll. Som certifierad Lead Developer är du ett viktigt komplement till projektledaren/arkitekten och står för expertkompetens samt skapar förutsättningar för ett effektivt arbetssätt inom projektets mjukvaruutveckling.

Att tänka på om du vill vidareutbilda dig

Om du som systemutvecklare funderar på att vidareutbildas är ett första steg att ta upp frågan med din chef. Ta inledningsvis reda på om det finns en policy för kompetensutveckling på din arbetsplats. Har din arbetsplats en policy för kompetensutveckling kan denna innebära att du får utbildningen finansierad av din arbetsgivare eller att du får möjlighet att vara ledig från jobbet ett par dagar för att utbilda dig.

Osäker på vilken utbildning du ska välja? Börja med att försöka kartlägga dina egna kunskapsluckor och fundera över om det finns något område i ditt jobb du skulle kunna bli ännu bättre på. Hör med dina kollegor, kanske har de tips på utbildningar de tror skulle passa dig.

Framtidsutsikter

Enligt Arbetsförmedlingen är möjligheterna till jobb bäst för systemutvecklare som har erfarenhet av arbete med säkerhetsfrågor, kunddriven utveckling och mobila gränssnitt. Det kan därför vara en god idé att vidareutbilda dig inom dessa områden för att trygga din chanser till jobb som systemutvecklare även i framtiden.

Relaterade yrken


« Tillbaka till alla yrken inom data och IT
« Tillbaka till Karriärguidens startsida
« Alla yrken A–Ö


Behöver du hjälp att hitta vidareutbildning?

Berätta för oss vad du letar efter, så hjälper vi dig hitta rätt!

Hur funkar det?

Efter att du skickat in din förfrågan tar vi genom intresseanmälningar kontakt med de utbildare som bäst matchar dina önskemål. Du får en bekräftelse direkt till din mail och inom 1–2 dagar kontaktar utbildningsarrangörerna dig med all information du behöver för att eventuellt gå vidare och boka utbildningen. Vi hör av oss till dig om vi behöver kompletterande uppgifter. 

This field is used for controlling automatic form submits. Please leave it blank:
Fyll i

Vår utbildningsrådgivning är kostnadsfri och inte bindande.

Senast uppdaterad: 28 sep 2021

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2022-04-19

8 tips på hur du bygger ditt personliga varumärke!

Är du en av dem som har ditt CV på en dammig floppy disk i en gammal skrivbordslåda tillsammans med andra reliker från 90-talet som bara längtar efter en skjuts till återvinningen? Ok, där ligger den förvisso bra till om du gör en utskrift av den och börjar skicka den med snigelpost till potentiella arbetsgivare. Tyvärr är det med största sannolikhet inte nyckeln till framgång, men lugn, här är v ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2019-06-20

Roseline Olomina vann MBA-stipendiet

Publicerad: 2014-10-09
Roseline Olomina vann MBA-stipendiet värt 465.000 kronor. under 2015 att påbörja SSE MBA Executive Format vid Handelshögskolan i Stockholm. Läs om Roseline och varför hon fick vårt MBA-stipendium.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-05

Vidareutbildning för väktare

Väktare kan gynnas av att läsa en ledarskapsutbildning. Du kan välja att antingen läsa ett längre och mer omfattande ledarskapsprogram eller en kortare ledarskapskurs fokuserad på en del av ledarskapet, exempelvis konflikthantering eller coachande ledarskap.

Läs mer
Så fungerar utbildning.se

Sök och hitta en utbildning du är intresserad av


Beställ information eller boka direkt


Du blir kontaktad av utbildningsarrangören

Nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och ta del av det senaste inom kompetensutveckling!