Vidareutbildning för IT-konsult

Utöver tekniska kompetenser är det som IT-konsult bra att ha en förmåga att snabbt sätta sig in i nya miljöer och en förmåga att arbeta effektivt och strukturerat. Det kan även vara en bra idé att vässa sin förmåga att hålla övertygande och pedagogiska presentationer samt hur man på bästa sätt driver och ror stora projekt i hamn.

Vidareutbildning för IT-konsult

IT-konsult är idag ett mycket vitt begrepp. Vare sig du som IT-konsult är anställd på ett konsultföretag eller arbetar som egenföretagare har du förmodligen ett varierande, flexibelt  och mångskiftande yrke. Vardagen för en IT-konsult kan handla om allt från IT-support,  IT-administration- och installation, systemarkitektur och att programmera kod till att utveckla avancerade IT-system och leda olika former av projekt.  

Förslag på vidareutbildning för dig som IT-konsult

Med tanke på vilket brett begrepp IT-konsult är så omfattar yrket en mängd olika områden och inriktningar. Som IT-konsult bör du därför välja vidareutbildning beroende på inom vilket område du vill nischa dig att arbeta inom. Oftast handlar yrket som IT-konsult om att inneha specifik expertis inom ett visst område. Denna expertis hyrs in av andra företag som är i behov av tjänsten som konsultfirman erbjuder, på kort eller längre sikt. Kompetenser som ofta efterfrågas av IT-konsulter kan vara programmering i exempelvis C# eller att du kan mycket om datorsäkerhet och olika system.

Utöver tekniska kompetenser är det som IT-konsult bra att ha en förmåga att snabbt sätta sig in i nya miljöer och en förmåga att arbeta effektivt och strukturerat. Om du som IT-konsult vill bli ännu bättre på att planera din arbetsdag och hantera stressiga situationer kan en utbildning inom personlig effektivitet eller stresshantering vara något för dig.

Det kan vara en bra idé att  du som IT-konsult vässar din förmåga att hålla övertygande och pedagogiska presentationer. Du bör även veta hur man på bästa sätt driver och ror stora projekt i hamn. I och med att en IT-konsult ofta arbetar i nära samarbete med ett företags ledning för att ta fram och utveckla nya system kan det också vara en god idé att vidga sina vyer och få en större helhetsuppfattning och förståelse för verksamheten. Detta genom att gå en kurs i exempelvis marknadsföring, ekonomi eller verksamhetsutveckling.

Att tänka på om du vill vidareutbilda dig

Som IT-konsult är du verksam i en dynamisk bransch som ständigt är på jakt efter nya, vassa förmågor. De kompetenser som efterfrågas varierar och förändras med tiden, i takt med att tekniken utvecklas. Den kompetens som var het för fem år är det nödvändigtvis inte idag. Enligt företagen råder det idag brist på konsulter med rätt kompetens, vilket gör det ännu mer relevant för dig som IT-konsult att under hela din karriär fortsätta att vidareutbilda dig och bygga på dina kunskaper så att din kompetens inte blir gammal.

Det är inte alltid lätt för IT-konsulter, som ofta har en hektiskt arbetsvardag, att hitta tid att avsätta för utbildning. Särskilt svårt kan det vara om du är egenföretagare. Ett bra första steg är att sätta dig ner och fundera på vilka kompetenser du skulle vilja utveckla. Hör dig för med andra inom branschen för tips och råd. Om du är anställd på ett företag är det en god idé att hålla en kontinuerlig dialog med din chef om vilka möjligheter det finns till kompetensutveckling. Kanske har din arbetsgivare möjlighet att bekosta din vidareutbildning.

Relaterade yrken

[Facebook:recommend]

« Tillbaka till alla yrken inom data och IT
« Tillbaka till Karriärguidens startsida
« Alla yrken A–Ö


Behöver du hjälp att hitta vidareutbildning?

Berätta för oss vad du letar efter, så hjälper vi dig hitta rätt!

Hur funkar det?

Efter att du skickat in din förfrågan tar vi genom intresseanmälningar kontakt med de utbildare som bäst matchar dina önskemål. Du får en bekräftelse direkt till din mail och inom 1–2 dagar kontaktar utbildningsarrangörerna dig med all information du behöver för att eventuellt gå vidare och boka utbildningen. Vi hör av oss till dig om vi behöver kompletterande uppgifter. 

This field is used for controlling automatic form submits. Please leave it blank:
Fyll i

Vår utbildningsrådgivning är kostnadsfri och inte bindande.


Annonser