24 sep 2021

Vidareutbildning för diakon

Vidareutbildning för diakon

Som diakon inom Svenska kyrkan kan du arbeta med exempelvis hembesök hos sjuka och äldre samt stödjande samtal med ungdomar. Du kan även arbeta med uppsökande fältarbete på torg och gator, stödja utsatta människor samt ge samtalsrådgivning. Förutom att arbeta i en församling kan du som diakon även arbeta vid kyrkliga institutioner eller inom sjukhuskyrkan.

Förslag på vidareutbildning för dig som diakon

Eftersom du som diakon möter många människor i ditt arbete är det viktigt att du är en god lyssnare och att du kan stödja personer med olika slags problematik. Vill du fördjupa dina kunskaper kan en kurs inom psykoterapi, KBT eller motiverande samtal vara något för dig.

Som diakon är det viktigt att du är en bra lyssnare, men också att du kan coacha de personer du möter på ett bra sätt. Om du vill bli en ännu bättre ledare kan du välja att läsa en ledarskapsutbildning. Du kan välja att antingen läsa ett längre och mer omfattande ledarskapsprogram eller en kortare ledarskapskurs där du får möjlighet att fokusera på en av ledarskapets delar, exempelvis coachande ledarskap eller konflikthantering.

Arbetet som diakon förläggs ofta på kvälls- och helgtid och stundtals kan arbetet vara stressigt och psykiskt påfrestande. Om du som diakon vill bli bättre på att hantera stress och lära dig att planera din arbetstid på ett bättre sätt kan en utbildning inom stresshantering eller personlig effektivitet passa dig.

Om du arbetar med att stödja flyktingar eller invandrare är det viktigt att du har goda språkkunskaper. Utöver svenska och engelska är det ofta meriterande att behärska fler språk. Att kunna tala flera språk öppnar även upp för en karriär inom Svenska kyrkan eller övriga ideella organisationer utomlands.

Att tänka på om du vill vidareutbilda dig

Om du som diakon funderar på att satsa på vidareutbildning är ett första steg att ta upp frågan med din närmaste chef och ta reda på om din arbetsplats har en policy för kompetensutveckling. Om det finns en policy för kompetensutveckling kan denna betyda att din arbetsgivare finansierar utbildningen eller att du får möjlighet att vara ledig från jobbet ett par dagar för att utbildas.

Är du osäker på vilken utbildning du ska välja kan du börja med att fundera över vilka områden i ditt jobb du skulle kunna bli ännu bättre på. Hör även med dina kollegor och din chef, kanske har de tips på utbildningar de tror skulle passa dig.

Relaterade yrken


« Tillbaka till alla yrken inom socialt arbete
« Tillbaka till Karriärguidens startsida
« Alla yrken A–Ö


Behöver du hjälp att hitta vidareutbildning?

Berätta för oss vad du letar efter, så hjälper vi dig hitta rätt!

Hur funkar det?

Efter att du skickat in din förfrågan tar vi genom intresseanmälningar kontakt med de utbildare som bäst matchar dina önskemål. Du får en bekräftelse direkt till din mail och inom 1–2 dagar kontaktar utbildningsarrangörerna dig med all information du behöver för att eventuellt gå vidare och boka utbildningen. Vi hör av oss till dig om vi behöver kompletterande uppgifter. 

This field is used for controlling automatic form submits. Please leave it blank:
Fyll i

Vår utbildningsrådgivning är kostnadsfri och inte bindande.

Senast uppdaterad: 24 sep 2021

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2021-09-24

Vidareutbildning för illustratörer

Som illustratör har du flera kreativa arbetsuppgifter såsom att rita, måla och illustrera teckningar till exempelvis böcker, tidningar, digital media. Beroende på vilken bransch dur arbetar inom så skiftar kraven och arbetsuppgifterna.  Några få illustratörer arbetar som modetecknare och tecknar kläder och skor för annonser och modetidningar.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-09-27

Vidareutbildning för löneadministratör

Eftersom du som löneadministratör har en deadline varje månad när du måste vara klar kan det vara bra att gå en utbildning i personlig effektivtet/stresshantering/strukturering av ditt arbete, så att du hinner med allt du ska göra i tid och har koll på allt du ska göra.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-04

Vidareutbildning för tandhygienist

Trots att tandhygienister bedöms möta en god arbetsmarknad är det viktigt att du vidareutbildas kontinuerligt under hela din karriär. Detta dels för att behålla din konkurrenskraft men även för att göra det möjligt för dig att ta dig an nya och mer avancerade arbetsuppgifter.

Läs mer
Så fungerar utbildning.se

Sök och hitta en utbildning du är intresserad av


Beställ information eller boka direkt


Du blir kontaktad av utbildningsarrangören

Nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och ta del av det senaste inom kompetensutveckling!