Vidareutbildning för illustratörer

Vidareutbildning för illustratörer

Som illustratör har du flera kreativa arbetsuppgifter såsom att rita, måla och illustrera teckningar till exempelvis böcker, tidningar, digital media. Beroende på vilken bransch dur arbetar inom så skiftar kraven och arbetsuppgifterna. 

Några få illustratörer arbetar som modetecknare och tecknar kläder och skor för annonser och modetidningar. Som illustratör kan du även arbeta som serietecknare. Det är vanligt att illustratörer arbetar som egna företagare. Som frilansande illustratör ansvarar du för alla moment i arbetet. Detta innebär att sälja in uppdrag, planera arbetet, köpa in material, göra illustrationerna och fakturera för arbetet. 

Förslag på vidareutbildning för  dig som llustratör

Som illustratör är det vanligt att man arbetar som frilansare och har eget företag. Om du som illustratör har ett eget företag är det viktigt att ha kunskap inom exempelvis företagsekonomi och eget företagande.

Det är vanligt att du som illsutratör arbetar med mindre projekt med en utsatt deadline. För att bli bättre på att strukturera din tid och arbeta i projektform kan kurser inom personlig effektivitet och projektledning vara lämpliga.

Kom ihåg att programmen inom grafisk kommunikation ständigt uppdateras och det gäller att du har koll på det senaste. Det finns en mängd kurser inom de vanligaste programmen för grafisk kommunikation, exempelvis Adobe Illustrator och Adobe InDesign. Kurserna finns på både grundläggande och avancerad nivå och vissa kan även bedrivas på distans.

Som illustratör kan det hända att du får åka runt och sälja in sina idéer till potentiella kunder. Kurser inom mötesteknik, marknadsföring, förhandlingsteknik och presentationsteknik är därför bra att ha i bagaget.

Att tänka på om du vill vidareutbilda dig

Om du arbetar som frilansare är det troligt att du måste bekosta din vidareutbildning själv, det finns dock flera olika stipendier man kan söka för att få finansiell hjälp.

Om du arbetar på ett företag är det första steget att ta fram ett antal kurser som du känner du har ett behov av. Ta sedan kontakt med din HR-avdelning eller närmsta chef, kanske finns det en policy för kompetensutveckling?

Framtidsutsikter

Många illustratörer är frilansare och det råder en hård konkurrens på arbetsmarknaden. Chanserna att lyckas hänger till stor del samman med din konstnärlig förmåga i kombination med driv och egna initiativ. 

[Facebook:recommend]


Behöver du hjälp att hitta vidareutbildning?

Berätta för oss vad du letar efter, så hjälper vi dig hitta rätt!

Hur funkar det?

Efter att du skickat in din förfrågan tar vi genom intresseanmälningar kontakt med de utbildare som bäst matchar dina önskemål. Du får en bekräftelse direkt till din mail och inom 1–2 dagar kontaktar utbildningsarrangörerna dig med all information du behöver för att eventuellt gå vidare och boka utbildningen. Vi hör av oss till dig om vi behöver kompletterande uppgifter. 

This field is used for controlling automatic form submits. Please leave it blank:
Fyll i

Vår utbildningsrådgivning är kostnadsfri och inte bindande.


Annonser