8 skillnader mellan dig och framgångsrika personer

Vad är det som gör att vissa lyckas och andra inte? Här är åtta egenskaper som utmärker verkligt framgångsrika personer.

två personer som pratar med varandra

Vissa människor verkar lyckas med allt de gör, medan andra aldrig riktigt når fram. Vad är det egentligen som skiljer dem åt? utbildning.se presenterar 8 egenskaper som utmärker verkligt framgångsrika personer. Följ i mästarnas spår och låt dig inspireras till nya, bättre livsvanor.

1. De slutar aldrig lära

Trodde du att du var klar efter examen? Dags att tänka om. Din kunskap är up-to-date idag, men i morgon har någon upptäckt ett helt nytt eller smartare sätt att göra det du gör. Vill du vara framgångsrik inom ett visst område? Gör som framgångsrika människor – var nyfiken och lär dig något nytt varje dag. Läs böcker i ämnet, gå en utbildning, forska, hitta en mentor, delta i föreläsningar, prata med personer som kan mer än dig. 

2. De sätter upp specifika mål i livet

Har du för vana att skjuta upp saker du borde ta tag i? Framgångsrika personer jobbar tvärtom. De planerar sina dagar i förväg och ser till att få klart allt de föresatt sig att göra under dagen, utan att skjuta upp. De vaknar med ett syfte och en plan, och låter sig inte distraheras. Något som blir betydligt lättare när du genuint brinner för det du gör. Så finn ett mål som inspirerar dig, gör en plan och ta ett steg mot målet varje dag.

3. De välkomnar utmaningar

Blir du nervös av problem eller hinder på vägen? Gör som framgångsrika personer; betrakta problem som intressanta utmaningar istället för hot som kan knäcka dig. Se möjligheterna till nya, kanske bättre lösningar än du först tänkt. För varje problem du lyckas lösa växer du och ökar din förmåga att lösa nästa problem med mer is i magen.

4. De förblir ödmjuka

Verkligt framgångsrika personer tar inte sina framgångar för givet. De glömmer aldrig hur det hela började eller det hårda arbete de lagt ner längs vägen. De berättar om sina resultat med stolthet, glädje och självförtroende, men skryter aldrig över sina prestationer. Så se upp med att försöka vinna respekt från andra genom fåfänga. Lyckades du med ditt mål? Grattis! Förmedla nu expertis och självförtroende genom vem du är och vad du gör, snarare än att skryta om din prestation inför andra.

5. De hjälper andra

Framgångsrika personer håller inte sina kunskaper eller kontakter för sig själva. Deras motto är: ”ju mer du har, desto mer kan du ge till andra” och menar att ju fler människor som lyckas, desto bättre värld blir det. Riktigt framgångsrika människor hjälper gärna mindre lyckligt lottade och drivs inte av girighet, utan av mål som gynnar fler än dem själva.

6. De kontrollerar sina tankar och känslor

Framgångsrika människor har en förmåga att bevara sin optimism genom livet. Liksom de flesta möter de ibland sorg och besvikelser, men de tillåter sig inte att älta eller stanna kvar i negativa händelser. Väl medvetna om den kraft som finns i positiva tankar och vanor fokuserar de istället på att leva i nuet och att se framåt. Vad behöver du själv släppa eller förlåta, för att kunna gå framåt i ditt eget liv?

7. De ser till att ha balans i livet

Familj och goda relationer är viktigare än något annat för framgångsrika personer. Det är där de hämtar kraft och ny motivation. Framgångsrika människor vet dessutom att det behövs balans mellan arbete och privatliv för att vara genuint lycklig. Hårt arbete kan vara bra och berömvärt, men utan tid för återhämtning, goda relationer och sund rekreation tappar du kraft på sikt, vilket i slutändan också påverkar ditt arbete.

8. De undviker negativ energi

Har du vänner som peppar eller missunnar dig? Framgångsrika människor vet att de inte har råd med negativitet som drar ner deras energi och väljer därför med omsorg vilka de umgås med. Människor som inte stöttar, som är avundsjuka eller försöker dra ner dem får helt enkelt inte utrymme i deras krets. Behöver du också inventera bland dina vänner? Vem låter du dig påverkas av? Vems ”goda råd”, missunnsamhet eller förmaningar skulle du klara dig bättre utan, i din strävan mot framgång? Din tid och din energi är dyrbar, så välj noga var och hos vem du investerar den.

Baserat på en artikel från lifehack.org

Läs även: Del 1 i vår artikelserie Så blir du mer framgångsrik där Örjan Olsson, VD på Universal Sony Pictures Home Entertainment AB, berättar vad du kan göra för att bli mer framgångsrik – redan idag.


Annonser

Du kanske också är intresserad av: