Vidareutbildning för nationalekonom

Vidareutbildning för nationalekonom

Som nationalekonom studerar du de ekonomiska drivkrafterna i samhället. Nationalekonomi är ett akademiskt och teoretiskt ämne och som nationalekonom är du samhällsvetare med en omfattande analys- och utredningsförmåga. 

Nationalekonomi har två olika huvudgrenar som båda ägnar sig åt effekten av ekonomisk politik på bland annat den ekonomiska välfärden.

  • Mikroekonomi – studerar enskilda aktörers ekonomiska handlingar och hur dessa interagerar på till exempel marknader.
  • Makroekonomi – studerar hur ett lands ekonomi fungerar som helhet och hur arbetslöshet, inflation, investeringar och ekonomisk tillväxt kan förklara.

Oavsett inriktning så arbetar en du som nationalekonom med analyser ur ett samhällsekonomist perspektiv. Vanliga arbetsuppgifter är att genomföra utvärderingar, utredningar och prognoser som spänner över många och breda områden.

Förslag på vidareutbildning för dig som nationalekonom

Som nationalekonom är det viktigt att du har en hög analytisk förmåga och att du har lätt för både samarbeta med andra, men även att du kan arbeta självständigt. Ibland kan du behöva hålla föredrag där du berättar om resultatet från dina analyser. Om du skulle vilja bli bättre på detta kan kurser inom mötesteknik, presentationsteknik eller retorik vara något för dig.

Det är viktigt att du som nationalekonom är organiserad, strukturerad och kan planera det egna arbetet. Arbetet kräver att du är flexibel och kan arbeta med flera olika uppgifter samtidigt. Kurser inom stresshantering och personlig effektivitet kan hjälpa dig att bli ännu bättre på att strukturera din arbetsdag.

Som nationalekonom bör du ha goda kunskaper i svenska och engelska. Det är ofta meriterande att kunna ännu fler språk än så. Genom att ha goda språkkunskaper öppnar du även upp för en internationell karriär. 

Att tänka på om du vill vidareutbilda dig

Att läsa en utbildning samtidigt som du arbetar kräver engagemang och planering. Även om du läser en kurs på distans kommer du att behöva avsätta tid för att kunna ta till dig de nya kunskaperna. Ett första steg när du bestämt dig för att du vill läsa en utbildning kan vara att kolla upp om din arbetsplats har en policy för kompetensutveckling.

När du väljer utbildning är det bra att försöka kartlägga de egna kunskapsluckorna och se om det finns något område du skulle kunna bli bättre på. Om du har svårt att välja vilken utbildning du vill läsa kan du tala med dina kollegor, kanske har de tips på en kurs eller arrangör som varit bra.

Framtidsutsikter

Nationalekonomer kan arbeta på statliga verk, myndigheter samt i den privata sfären med allt från finansiell makroanalys till kapitalförvaltning och statistik. Beroende på var du är verksam varierar möjligheterna till jobb.

Relaterade yrken

[Facebook:recommend]


Behöver du hjälp att hitta vidareutbildning?

Berätta för oss vad du letar efter, så hjälper vi dig hitta rätt!

Hur funkar det?

Efter att du skickat in din förfrågan tar vi genom intresseanmälningar kontakt med de utbildare som bäst matchar dina önskemål. Du får en bekräftelse direkt till din mail och inom 1–2 dagar kontaktar utbildningsarrangörerna dig med all information du behöver för att eventuellt gå vidare och boka utbildningen. Vi hör av oss till dig om vi behöver kompletterande uppgifter. 

This field is used for controlling automatic form submits. Please leave it blank:
Fyll i

Vår utbildningsrådgivning är kostnadsfri och inte bindande.


Annonser