13 sep 2021

Vidareutbildning för medicinsk sekreterare

Vidareutbildning för medicinsk sekreterare

Medicinska sekreterare återfinns inom sjuk- och hälsovård vid vårdcentraler, sjukhus och inom företagshälsovården. Medicinska sekreterare kan även arbeta inom läkemedelsindustrin eller inom olika slags medicinska forskningsinstitutioner. Ibland kallas arbetet som medicinsk sekreterare för läkarsekreterare eller vårdadministrativ sekreterare.

Det är vanligt att medicinska sekreterare arbetar med att hantera journaler och ger service både till patienter och till övrig personal. Vid möten och konferenser är det ofta den medicinska sekreteraren som för protokoll och många hanterar dessutom personalrapportering eller övriga administrativa uppgifter.


Förslag på vidareutbildning för dig som medicinsk sekreterare


Det finns en mängd olika vidareutbildningar som passar för medicinska sekreterare. Du kan exempelvis välja att läsa en kurs i kundbemötande, mötesteknik, att ge service via telefon eller statistik. Den medicinska sekreterarens arbetsuppgifter har påverkats av den tekniska utvecklingen och idag ställs det krav på att du som medicinsk sekreterare har en hög digital kompetens och kan hantera datoriserade journaler. Eftersom många av de uppgifter som en medicinsk sekreterare hanterar är sekretessbelagda är det nödvändigt att du har rätt kompetens gällande aktuella lagar och regler för hantering av personuppgifter.

För medicinska sekreterare som är i kontakt med utländska forskare eller läkare kan det vara lämpligt att vidareutbildas inom språk, företrädesvis engelska. Det finns en mängd olika språkkurser och de flesta går att anpassa efter dina tidigare kunskaper och vilka slags situationer du skulle vilja bli bättre på att hantera.

Det är vanligt att medicinska sekreterare arbetar i arbetslag, det är då möjligt för den medicinska sekreteraren att ha en arbetsledande funktion. Ofta kallas den medicinska sekreteraren då för avdelningschef, verksamhetschef, expeditionsföreståndare eller klinikassistent. Om du som medicinska sekreterare vill ta dig an mer avancerade arbetsuppgifter och siktar mot en ledande position kan du välja att läsa en utbildning inom exempelvis coachande ledarskap.

Att tänka på om du vill vidareutbilda dig

Ett första steg när du som medicinsk sekreterare bestämt dig för att vidareutvecklas i din yrkesroll är att se över vilken slags utbildning som kan tänkas passa dig. Det finns allt från kortare kurser till längre program och vissa utbildningar bedrivs även på distans.

Om du är osäker på vilken slags utbildning som passar dig kan du diskutera frågan med dina kollegor eller din närmaste chef. Kanske har de tips på någon utbildning de tidigare läst som skulle kunna passa även dig. Ta även reda på om det finns en policy för kompetensutveckling på din arbetsplats. Om din arbetsplats har en policy för kompetensutveckling kan detta innebära att du får utbildningen finansierad av arbetsgivaren eller att du får möjlighet att vara ledig ett par dagar för att vidareutbildas.

Framtidsutsikter

Enligt Arbetsförmedlingens yrkeskompass bedöms konkurrensen om jobben som medicinsk sekreterare som relativt låg. Inom yrket är medelåldern hög vilket kommer att innebära pensionsavgångar. Kraven på den medicinska sekreterarens kompetens har höjts och de arbetsuppgifter som genomförs är mer kvalificerade idag än tidigare. Du som medicinsk sekreterare kan öka dina möjligheter att få jobb genom att bredda din kompetens och vidareutbildas inom sjukvårds- och hälsojuridik.


« Tillbaka till alla yrken inom hälsa och sjukvård
« Tillbaka till Karriärguidens startsida
« Alla yrken A–Ö


Behöver du hjälp att hitta vidareutbildning?

Berätta för oss vad du letar efter, så hjälper vi dig hitta rätt!

Hur funkar det?

Efter att du skickat in din förfrågan tar vi genom intresseanmälningar kontakt med de utbildare som bäst matchar dina önskemål. Du får en bekräftelse direkt till din mail och inom 1–2 dagar kontaktar utbildningsarrangörerna dig med all information du behöver för att eventuellt gå vidare och boka utbildningen. Vi hör av oss till dig om vi behöver kompletterande uppgifter. 

This field is used for controlling automatic form submits. Please leave it blank:
Fyll i

Vår utbildningsrådgivning är kostnadsfri och inte bindande.

Senast uppdaterad: 13 sep 2021

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2021-09-27

Vidareutbildning för personalvetare

Beroende på sin yrkesroll så finns det olika vägar att gå när det kommer till kompetensutveckling för personalvetare. En stor del av rollen innebär rekrytering det är därför en bra idé att gå en kurs i just rekrytering och intervjuteknik.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-09-27

Vidareutbildning för originalare

Om du som originalare bestämt dig för att vidareutbildas finns flera olika vägar att gå för att bli ännu mer attraktiv på arbetsmarknaden. Om du driver ett eget företag är det viktigt att du har kunskap inom redovisning och bokföring för att undvika att göra kostsamma misstag.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-09-24

Vidareutbildning för golvläggare

En efterfrågad kompetens hos golvläggare är att man utöver att ha god fysik även är van att jobba med hög effektivitet Om du behöver hjälp med att bli mer strukturerad under din arbetsdagar kan en kurs i personlig effektivitet ge dig den hjälp du behöver för att utvecklas.

Läs mer
Så fungerar utbildning.se

Sök och hitta en utbildning du är intresserad av


Beställ information eller boka direkt


Du blir kontaktad av utbildningsarrangören

Nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och ta del av det senaste inom kompetensutveckling!