28 sep 2021

Vidareutbildning för servitör

Vidareutbildning för servitör

Som servitör kan du arbeta i restauranger, barer och på hotell. Arbetsuppgifterna består huvudsakligen i att ge gästerna bra service och du bör kunna ge råd om exempelvis passande dryck samt alternativ för allergiker. När en gäst ätit klart är det du som servitör som har ansvar för att ta betalt och duka bord på nytt. Efter dagens slut räknar du som servitör av kassan.

Förslag på vidareutbildning för dig som servitör

Som servitör behöver du ha en god servicekänsla och ge varje gäst ett gott bemötande. Du behöver även vara noggrann och kunna samarbeta med dina kollegor på ett bra sätt. Om du som servitör vill bli bättre på att bemöta människor kan en kurs inom kundbemötande vara något för dig. En kurs i teambuilding kan även hjälpa till att stärka arbetsgruppen och få er att arbeta mer sammansvetsat och effektivt.

Arbetet som servitör förläggs ofta på kvälls- och helgtid. Du behöver vara flexibel och när många gäster kommer på samma gång kan yrket bli stressigt. För att lära dig att hantera stress och planera din arbetsdag på ett bra sätt kan en kurs inom personlig effektivitet eller stresshantering vara lämplig.

Om du som servitör vill ta ett större ansvar på din arbetsplats kan en ledarskapsutbildning passa dig. Du kan välja att antingen läsa en längre och mer omfattande ledarskapsutbildning eller en kortare ledarskapskurs. Under en kortare kurs får du möjlighet att fokusera på en av ledarskapets delar, exempelvis stresshantering eller personlig effektivitet. Om din dröm är att en dag ha en egen restaurang eller bar behöver du ha goda kunskaper inom ekonomi, redovisning och bokföring för att undvika att göra kostsamma misstag.

Talar du mycket engelska – eller något annat språk – i ditt yrke? På en restaurang kan det dyka upp gäster från jordens alla hörn. En språkkurs kan hjälpa dig att kommunicera mer världsvant, oavsett vilken nivå du befinner dig på idag.

Att tänka på om du vill vidareutbilda dig

Om du som servitör funderar på att vidareutbilda dig bör du först fundera över vilken slags utbildning du tror skulle passa dig. Det finns allt ifrån kortare kurser till längre utbildningar och vissa av utbildningarna kan bedrivas på distans.

Är du osäker på vilken utbildning du ska välja kan du höra med dina kollegor, kanske har de tips på utbildningar de tror skulle passa dig. Ta även reda på om det finns en policy för kompetensutveckling på din arbetsplats. Om det finns en policy kan det innebära att du får vara ledig från jobbet ett par dagar för att utbilda dig eller att din arbetsgivare står för utbildningens kostnad.

Framtidsutsikter

Enligt Arbetsförmedlingens yrkeskompass kommer servitörer att möta en medelgod arbetsmarknad både på kort och på lång sikt. Det finns många som vill arbeta inom restaurangbranschen, men eftersom det blir allt vanligare att äta på restaurang väntas efterfrågan öka. Det är vanligt att servitörer lämnar yrket efter ett par år. Om du som servitör är redo för att ta nästa steg i din karriär kan vidareutbildning vara något för dig.

Relaterade yrken


« Tillbaka till alla yrken inom hotell, restaurang & turism
« Tillbaka till Karriärguidens startsida
« Alla yrken A–Ö


Behöver du hjälp att hitta vidareutbildning?

Berätta för oss vad du letar efter, så hjälper vi dig hitta rätt!

Hur funkar det?

Efter att du skickat in din förfrågan tar vi genom intresseanmälningar kontakt med de utbildare som bäst matchar dina önskemål. Du får en bekräftelse direkt till din mail och inom 1–2 dagar kontaktar utbildningsarrangörerna dig med all information du behöver för att eventuellt gå vidare och boka utbildningen. Vi hör av oss till dig om vi behöver kompletterande uppgifter. 

This field is used for controlling automatic form submits. Please leave it blank:
Fyll i

Vår utbildningsrådgivning är kostnadsfri och inte bindande.

Senast uppdaterad: 28 sep 2021

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2021-09-27

Vidareutbildning för lärare

Att vara lärare är ett viktigt uppdrag och du som lärare behöver kunna skapa engagemang bland dina elever. Förutom en god pedagogisk förmåga är det viktigt att vara kunnig inom det ämne som du undervisar i. Utöver undervisning består läraryrket även av dokumentation, kontakt med föräldrar eller vårdnadshavare, betygssättning och att stödja eleverna i den personliga utvecklingen.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-09-22

Vidareutbildning för administratörer

I rollen som administratör har du varierande arbetsuppgifter, det kan handla om att ha kontakt med såväl allmänheten som företag, kunder, leverantörer och myndigheter. Administratören assisterar och ger service till en eller flera personer, exempelvis en chef eller en avdelning med handläggare eller försäljare. Samtidigt kan du ansvara för egna arbetsuppgifter eller projekt.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2022-11-05

Fyra gyllene tips – så sätter du guldkant på arbetslivet

Vi spenderar nästan hälften av vår vakna tid på jobbet. Det innebär att om du sätter guldkant på arbetsplatsen, sätter du guldkant på din egen vardag. I den här artikeln listar vi fyra tips som både förhöjer och förgyller din tillvaro på jobbet. Kollegorna pratar i ett, telefonen plingar konstant till med nya notiser och någon har fått för sig att sätta på Absolute Music 2002 på repeat på kontoret.

Läs mer
Så fungerar utbildning.se

Sök och hitta en utbildning du är intresserad av


Beställ information eller boka direkt


Du blir kontaktad av utbildningsarrangören

Nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och ta del av det senaste inom kompetensutveckling!