Gör vår undersökning om kompetensutveckling för chansen att vinna en helt gratis utbildning från Keystone Production!

Vidareutbildning för arkivarie

Vidareutbildning för arkivarie

Som arkivarie arbetar du både med att dokumentera samtiden och att rekonstruera historien. Även framtiden är i hög grad närvarande i ditt arbete, då du värderar och bedömer vilken information som ska sparas för framtiden samt hur den ska sparas.

En viktig uppgift för arkivarier idag är att utveckla användningen av samlingarna så att de blir tillgängliga för forskning, utbildning samt för allmänheten genom att exempelvis bygga digitala arkiv, arrangera utställningar och delta i att planera digitala informationssystem.

En arkivarie kan antingen vara anställd vid en statlig eller kommunal arkivinstitutioner, i kommuner och landsting, på myndigheter, museer eller folkrörelse-, förenings- och näringslivsarkiv. Somliga arkivarier är även egenföretagare.


Förslag på vidareutbildning för dig som arkivarie


Utöver vidareutbildning inom systemutveckling och databashantering finns det flera alternativ för arkivarier som vill bygga på sin kompetens. Exempelvis arbetar du som arkivarie förmodligen en hel del med att ge råd och service till myndigheter, företag och andra personer som använder och besöker arkivet. I den rollen är det viktigt att du har god känsla för service. Känner du att du behöver utvecklas inom detta område finns det ett brett utbud av utbildningar inom kundbemötande och service som kan hjälpa dig.

Somliga arkivarier håller även i kurser och föreläsningar. Känner du dig obekväm med att tala inför grupp eller vill ha vägledning i hur du kan hålla mer engagerande och intresseväckande presentationer kan en kurs i presentationsteknik och retorik komma väl till pass.

Andra viktiga kompetenser för dig som arkivarie är att du är strukturerad och organiserad. Om du känner att du är i behov av vägledning för att organisera ditt arbete finns kurs i personlig effektivitet.

Att tänka på om du vill vidareutbilda dig

Ett första steg om du som arkivarie vill vidareutbilda dig är att ta upp frågan med din chef. Ta inledningsvis reda på om det finns en policy för kompetensutveckling på din arbetsplats. Om det finns en policy kan denna innebära att du får utbildningen finansierad av din arbetsgivare eller att du får möjlighet att vara ledig från jobbet ett par dagar för att utbilda dig.

Är du osäker på vilken utbildning du ska välja? Försök att kartlägga dina egna kunskapsluckor och fundera över om det finns något område i ditt jobb du skulle kunna bli ännu bättre på. Har du svårt att välja utbildningar kan du höra med dina kollegor, kanske har de tips på utbildningar de tror skulle passa dig.

Framtidsutsikter

Arkivariens kompetens efterfrågas inom alla sektorer i samhället och på såväl traditionella arkivinstitutioner som mindre traditionella arbetsplatser, såsom storföretag. Enligt Saco kommer arkivarier med kompetens inom IT- och databashantering sannolikt ha goda utsikter på arbetsmarknaden framöver.

« Alla yrken A–Ö
« Tillbaka till alla yrken inom administration och juridik
« Tillbaka till Karriärguidens startsida


Behöver du hjälp att hitta vidareutbildning?

Berätta för oss vad du letar efter, så hjälper vi dig hitta rätt!

Hur funkar det?

Efter att du skickat in din förfrågan tar vi genom intresseanmälningar kontakt med de utbildare som bäst matchar dina önskemål. Du får en bekräftelse direkt till din mail och inom 1–2 dagar kontaktar utbildningsarrangörerna dig med all information du behöver för att eventuellt gå vidare och boka utbildningen. Vi hör av oss till dig om vi behöver kompletterande uppgifter. 

This field is used for controlling automatic form submits. Please leave it blank:
Fyll i

Vår utbildningsrådgivning är kostnadsfri och inte bindande.


Annonser