27 sep 2021

Vidareutbildning för kuratorer

Vidareutbildning för kuratorer

En kurator har till uppgift att vara en människans stöd och vägledare. Med hjälp av samtal ska kuratorn tillsammans med sin klient komma fram till lösningar på de problem som klienten har. Det är ett krävande jobb men som också är engagerande och givande. Det finns flera olika arbetsuppgifter för en kurator, den största delen handlar om mötet med de människor som är i behov av att få råd, stöd och hjälp för att lösa olika sorters problem. Arbetsuppgifterna skiftar även beroende på vilken typ av kurator man arbetar som. En kurator som arbetar inom skolvärlden möter inte bara elever men även personal samt föräldrar.


Förslag på vidareutbildning för dig som kurator


Det finns idag en mängd utbildningar att välja bland för kuratorer och vilka utbildningar som passar dig beror på vilken inriktning du har i ditt jobb. För en kurator som arbetar inom skolan kan det vara bra med kurser inom exempelvis pedagogik och psykoterapiutbildningar som riktar in sig mot barn. Som kurator kan du även vidareutbilda dig till psykoterpeut.

Vanliga arbetsuppgifter för en kurator kan vara att ha samtal med klienten om ekonomi, livssituation och att arbeta för bättre motivation. Om du vill bli bättre på att samtala med ungdomar kan motiverande samtal vara något för dig. Det är viktigt att du som kurator är en god lyssnare och att du kan ge råd utifrån personens egna förutsättningar. För kuratorer som vill vidareutbildas kan kurser inom exempelvis  krishantering, psykoterapi, KBT och coachande ledarskap är passande för dig som kurator.

Att tänka på om du vill vidareutbilda dig

Om du som kurator funderar på att satsa på vidareutbildning kan ett första steg vara att ta upp frågan med din chef. Ta inledningsvis reda på om det finns en policy för kompetensutveckling på din arbetsplats. Om det finns en policy för kompetensutveckling kan den innebära att du får möjlighet att vara ledig från jobbet ett par dagar för att utbildas eller att din arbetsgivare står för utbildningens kostnad.

Är du osäker på vilken utbildning du ska välja kan du höra med dina kollegor eller din chef, kanske har de tips på utbildningar som skulle kunna passa dig.

Framtidsutsikter

Arbetsförmedlingen bedömer att kuratorer kommer att ha medelgoda möjligheter till jobb både fem och tio års sikt. Konkurrensen om jobben varierar regionalt.

Behovet av kuratorer blir fortsatt stort, mycket på grund av ett betydande antal ersättningsrekryteringar. Tillgången på utbildade blir tillräckligt stor för att täcka behovet.


« Tillbaka till alla yrken inom hälsa och sjukvård
« Tillbaka till Karriärguidens startsida
« Alla yrken A–Ö


Behöver du hjälp att hitta vidareutbildning?

Berätta för oss vad du letar efter, så hjälper vi dig hitta rätt!

Hur funkar det?

Efter att du skickat in din förfrågan tar vi genom intresseanmälningar kontakt med de utbildare som bäst matchar dina önskemål. Du får en bekräftelse direkt till din mail och inom 1–2 dagar kontaktar utbildningsarrangörerna dig med all information du behöver för att eventuellt gå vidare och boka utbildningen. Vi hör av oss till dig om vi behöver kompletterande uppgifter. 

This field is used for controlling automatic form submits. Please leave it blank:
Fyll i

Vår utbildningsrådgivning är kostnadsfri och inte bindande.

Senast uppdaterad: 27 sep 2021

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2021-09-24

Vidareutbildning för byggnadsingenjörer

För att fortsätta vara attraktiv på arbetsmarknaden krävs det i regel kontinuerlig vidareutbildning om du arbetar som byggnadsingengör.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-09-27

Vidareutbildning för kundservicemedarbetare

För dig som arbetar inom kundservice och känner att du vill vidareutbildas finns det ett brett utbud av kurser att välja på där du kan lära dig hur kan lyfta din servicenivå till höjder som imponerar. Du kan även lära dig hur du blir bättre på att bemöta besvärliga kunder.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2023-03-27

Vad gör en copywriter?

Vad innebär det egentligen jobba som copywriter? Vilka egenskaper bör du ha som copywriter? Hur lätt är det att få jobb efter utbildning? Här är de vanligaste frågorna som vi på utbildning.se stöter på inom yrket. Som copywriter har du uppgiften att skapa övertygande och relevanta texter som engagerar en aktuell målgrupp och som stärker varumärkesidentiteten.

Läs mer
Så fungerar utbildning.se

Sök och hitta en utbildning du är intresserad av


Beställ information eller boka direkt


Du blir kontaktad av utbildningsarrangören

Nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och ta del av det senaste inom kompetensutveckling!