Ekonomi för egenföretagare
13 jul 2023

Ekonomi för egenföretagare

Är du egenföretagare eller funderar på att starta egen firma? Går du och tvekar på om du har rätt kunskaper kring de ekonomiska aspekterna av att driva företag? Många drömmer om att driva egen verksamhet. Här samlar vi våra bästa råd och utbildningstips inom ekonomi för dig som vill ta steget och satsa på din affärsidé. 

Sitter du på en affärsidé som du vill förverkliga genom att starta ett eget företag? Din affärsidé kan vara hur briljant som helst, men utan rätt kunskaper inom ekonomi kommer du troligtvis inte ha en långvarig verksamhet. Nedan går vi igenom fyra olika områden som är viktiga för dig som är egenföretagare:

  • Finansiering 
  • Skatter  
  • Bokföring och redovisning  
  • Budgetering och Ekonomistyrning 

Finansiering 

I produktlivscykelns första steg, det så kallade produktutvecklingsstadiet, kommer du behöva kapital för att kunna omvandla din affärsidé till en färdig produkt. Här gäller det att du är medveten om olika lösningar för att få igång en riktig finansiering. Du kan ta in kapital i företaget genom att låta andra medfinansiera din verksamhet, ta ett nyföretagarlån från banken eller ansöka om ett starta eget-bidrag.

I produktionsutvecklingsstadiet befinner sig varje entreprenör under olika lång tid, tänk igenom noga hur mycket kapital som kommer att behövas för att kunna betala ut löner, köpa licenser och utveckla din produkt.

Skatter

För att du på ett framgångsrikt sätt ska kunna etablera din verksamhet gäller det att du, eller någon i ditt företag, kan lagar och regler gällande skatter. Till en början gäller det att välja rätt bolagsform, antingen aktiebolag, handelsbolag eller enskild firma. Dina förutsättningar avgör vilken bolagsform som passar bäst för din produkt. Olika regler gäller för de olika bolagsformerna som alla har olika skatteupplägg. Se till att du vet vad som gäller den dagen din verksamhet startas upp.

Hitta skatteutbildning

Bokföring och redovisning

Enligt svensk lag måste varje affärshändelse bokföras. Detta kan som egenföretagare vara en mindre rolig arbetsuppgift. Men för att ha en god ekonomi gäller det att du på ett strukturerat sätt bokför och redovisar kapital som kommer in och lämnar företaget. Det finns goda möjligheter att outsourca den här typen av arbete då det finns mängder med bokföringsbyråer som kan hjälpa dig och din verksamhet. Med en utbildning i debet och kredit kommer göra att du kommer kunna sköta de mest basala och enkla bokföringsuppgifterna själv.  

Med en grundkurs inom bokföring kommer du lära dig mer om hur en kontoplan ser ut, hur du bokarför affärshändelser, lagar och regler samt hur man läser en balans- och resultaträkning. För egenföretagaren kommer detta vara en stor del av de dagliga arbetsuppgifterna, så se till att du har rätt kompetens innan du sätter igång.

Utbildningar i bokföring och redovisning

Budgetering och ekonomistyrning

Med en budget vet du hur mycket kapital som du har råd att omsätta inom olika tidsspann. Du kan enklare planera verksamheten och du får en uppfattning om vad som skapar lönsamhet. Med en korrekt budgetering ser du till att aldrig bränna för mycket kapital vid något tillfälle. Det kommer alltid nya räkningar vilket en budget ser till att det finns pengar till. När du budgeterar kommer du kunna se till att du har råd att göra de investeringar som krävs för att i slutändan kunna gå med vinst.  

För att effektivt och framgångsrikt driva företag gäller det att du som egenföretagare har kompetens inom ekonomistyrning. För att hållbart driva företag är det viktigt att du har kunskap i hur du medvetet kan styra handlingar för att nå uppsatta mål. Man pratar ofta om resultatstyrning, handlingsstyrning och personalstyrning. Med en utbildning i ekonomistyrning lär du dig metoder inom ekonomisk styrning som kommer att leda till tryggare beslutsfattande.

Kurser i ekonomistyrning

Senast uppdaterad: 13 jul 2023
Max Jacobsson
Site Manager

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2019-12-13

Årsredovisning enligt K3 – snabbguide

Är det dags att påbörja årsredovisningen? Har du koll på redovisningsregelverket K3? utbildning.se berättar vad regelverket innebär för dig och ditt företag.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2019-09-03

Topp 20: hetaste kompetenserna för ekonomer 2019

Det har blivit ekonomernas tur när heta kompetenser gör sig redo för semester. Över tusen annonser har granskats när utbildning.se jagade de hetaste kompetenserna för ekonomiyrken. Vilka är då 2019 mest eftertraktade egenskaper?

Läs mer
Senast uppdaterad: 2023-03-31

Topp 10 inom ekonomi

Vill du lära dig mer om ekonomi? Kanske utveckla dina kompetenser för att arbeta som ekonomiassistent, redovisningsekonom eller löneadministratör? Vi på utbildning.se vill hjälpa dig med att hitta rätt utbildning. Här har vi listat de topp tio utbildningarna inom ekonomi som är mest populära på utbildning.se just nu.

Läs mer
Så fungerar utbildning.se

Sök och hitta en utbildning du är intresserad av


Beställ information eller boka direkt


Du blir kontaktad av utbildningsarrangören

Håll dig uppdaterad
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få utbildningsförslag, inspiration och aktuell information – direkt till din inkorg. 📨