Bokföring för nybörjare

Är du intresserad av att få bättre koll på bokföring? Då har du kommit helt rätt. Lär dig skillnaderna mellan bokföring och redovisning, få en inblick i vad du lär dig på en utbildning och ta reda på vilka egenskaper en bokförare bör ha.

Bokföring för nybörjare

Är du intresserad av att få bättre koll på bokföring? Då har du kommit helt rätt. Lär dig skillnaderna mellan bokföring och redovisning, få en inblick i vad du lär dig på en utbildning och ta reda på vilka egenskaper en bokförare bör ha. Här går vi på utbildning.se igenom bokföring för nybörjare.

Bokföring ingår i den dagliga verksamheten på alla ekonomiavdelningar, oavsett bolagsform. Om du ska jobba med bokföring gäller det att du har rätt kunskaper och egenskaper för att utföra arbetet på bästa sätt. Idag finns det mängder av utbildningar som riktar in sig på bokföring. Många i arbetslivet kommer kunna dra nytta av en utbildning för att få en förståelse för bokföringens grunder. Efter en utbildning kommer du ha lärt att bokföra korrekt och kunna dra ekonomiska slutsatser utifrån bokföringen. 

Utbildningar inom bokföring

Vad är bokföring?

Bokföring är en central del för alla verksamheter och företag då bokföringen fungerar som en process för alla ekonomiska transaktioner. Det kan ses som en systematisk registrering av ekonomiska händelser i företaget. Det kan exempelvis handla om köp och försäljningar, löner eller skatter. Bokföringen är reglerad och det gäller att de som utför bokföringen är väl insatta i hur olika ekonomiska händelser ska bokföras. Att bokföra affärshändelser innebär att företaget enkelt kan spåra intäkter och utgifter och på så vis kan ta välunderbyggda beslut.

Är bokföring och redovisning samma sak? 

Bokföring och redovisning är inte riktigt samma sak då bokföring handlar om den dagliga, löpande verksamheten där till exempel inköp och utgifter bokförs. Redovisning innefattar en bredare process som inkluderar bokföring, sammanställning av finansiell information och rapportering till intressenter. Redovisningen är det underlag som lämnas in till olika myndigheter, till exempel årsredovisning och deklaration. En redovisning används som en ekonomisk dokumentation rörande företagets ställning och resultat. I en redovisningsrapport är alltså bokföringen en av flera komponenter.

Det faller sig helt naturligt att du som går en utbildning inom bokföring även får lära dig om balansräkning och årsredovisning då bokföringen i slutet av räkenskapsåret hamnar i årsredovisningen. Vill du bli bra på redovisning gäller det att du förstår dig på bokföring utantill. I så fall kan du börja med en grundutbildning inom bokföring. 

Vad lär jag mig på en utbildning inom bokföring?

På en utbildning kommer du bland annat lära dig att det finns digitala bokföringsprogram som alla måste använda sig ut av då dessa följer bokföringslagen. Du kan inte bokföra affärshändelser i exempelvis Excel i din dagliga verksamhet. Utöver bokföringslagen kommer du öva praktiskt på hur du bokför affärshändelser. Det mest vanligt förekommande kursinnehållet inom bokföringsutbildningar är: 

  • Debet och kredit  
  • Vad ska bokföras? 
  • Resultatrapport 
  • Balansrapports 
  • Bokslut 
  • Kontering 
  • Konton, kontoplaner och kontoklasser 
  • Bokföra intäkter 
  • Bokföra kostnader 
  • Bokföra tillgångar 
  • Bokföra skulder 
  • Bokföra lön 

Vem har nytta av en utbildning inom bokföring? 

Verksamheter inom näringslivet, vare sig det är aktiebolag, handelsbolag eller en annan bolagsform ska upprätta en bokföring. Bokföringen kan mycket väl komma att användas som ett verktyg för att följa upp och styra verksamheten. Bokföringen är själva hjärtat av en verksamhets ekonomiska hälsa. Så du som arbetar med ekonomiska beslut bör kunna utläsa bokföringen eftersom den ska ge dig beslutsunderlag. 

Bokföringen är också viktig för intressenter. Till exempel, om din verksamhet ska ansöka om ett lån så kommer banken gärna vilja säkerställa att verksamheten är en god låntagare genom att kolla igenom bokföringen. Det gäller även potentiella kunder, leverantörer eller investerare. Det finns flera intressenter som vill ha en insyn i en verksamhets ekonomi och då kommer bokföringen vara den mest pålitliga källan.

Bra egenskaper hos dig som ska bokföra

Till att börja med är det på sin plats att du som ska bokföra kan dina arbetsuppgifter. Du ska helt enkelt vara kunnig inom olika regelverk och veta hur du ska gå tillväga med bokföringen innan du sätter dig och bokför olika affärshändelser. Därför bör en utbildning inom bokföring vara en ett självklart avsnitt på meritlistan. Andra egenskaper som är viktiga är att du är noggrann då småfel i bokföringen kan skapa problem. Du bör även vara serviceinriktad då det inte är omöjligt att du kommer att vara i kontakt med kunder och andra intressenter till din verksamhet. 

Källa: Arbetsförmedlingen

Max Jacobsson

Max Jacobsson

Site Manager (Visa mer)
Max arbetar som Site Manager på utbildning.se med målet att hjälpa människor hitta rätt kompetensutveckling. Han kommer från Stockholm och har avlagt en kandidatexamen i Strategisk kommunikation från Umeå universitet. Max genomförde sin praktik på Keystone Education Group som senare ledde till anställning som Client Content Coordinator för att sedan kliva upp som Site Manager. Max skriver artiklar på utbildning.se som hjälper både utbildningsarrangörer och potentiella kursdeltagare. Du hittar ofta Max som trendspaningsexpert i artikelserien Heta kompetenser eller som skribent på inspirerande och informativa artiklar om kompetensutveckling. (Mindre)

Om

Max arbetar som Site Manager på utbildning.se med målet att hjälpa människor hitta rätt kompetensutveckling. Han kommer från Stockholm och har avlagt en kandidatexamen i Strategisk kommunikation från Umeå universitet. Max genomförde sin praktik på Keystone Education Group som senare ledde till anställning som Client Content Coordinator för att sedan kliva upp som Site Manager. Max skriver artiklar på utbildning.se som hjälper både utbildningsarrangörer och potentiella kursdeltagare. Du hittar ofta Max som trendspaningsexpert i artikelserien Heta kompetenser eller som skribent på inspirerande och informativa artiklar om kompetensutveckling.

Annonser