Topp 20: hetaste kompetenserna för ekonomer 2019

Det har blivit ekonomernas tur när heta kompetenser gör sig redo för semester. Över tusen annonser har granskats när utbildning.se jagade de hetaste kompetenserna för ekonomiyrken. Vilka är då 2019 mest eftertraktade egenskaper?

Det har blivit ekonomernas tur när heta kompetenser gör sig redo för semester. Över tusen annonser har granskats när utbildning.se jagade de hetaste kompetenserna för ekonomiyrken. Vilka är då 2019 mest eftertraktade egenskaper?

Vi har analyserat över tusen annonser för att kunna ge dig årets kartläggning av de hetaste kompetenserna för ekonomer 2019. Årets topplista har många likheter med föregångarna, men det finns också många förändringar.

I toppen ser vi att kompetenser som handlar om att strukturera arbetet tillsammans med utbildning är i topp. På första plats har vi som vanligt examen, på andra plats hittar vi office-paketet där Excel står för 85 % av de efterfrågade programmen. Brons går till detaljmedveten.

En spännande avvikelse är att vi får gå hela vägen ner till plats fem för att hitta kompetensen driven, som tillsammans med examen brukar toppa alla listor.

Topplista – Topp-20 hetaste kompetenserna för ekonomer 2019

 

1. Examen  43,7 %
2. Office-paketet  34,7 %
3. Detaljmedveten  34,6 %
4. Strukturerad  25,0 %
5. Driven  24,6 %
6. Självständig  20,5 %
7. Positiv  20,0 %
8. Ansvarsfull  16,4 %
9. Social  16,1 %
10. Flexibel  15,9 %
11. Pedagogisk  14,8 %
12. Samarbetsvillig  13,1 %
13. Analytisk  12,0 %
14. Självsäker  12,0 %
15. Stresstålig  11,0 %
16. Relationsskapande   10,0 % 
17. Strategisk  9,3 %
18. Budgetansvar  6,8 %
19. Servicekänsla  6,7 %
20. Problemlösare  5,9 % 

 

Nu och då

Det har hänt en hel del på ett år, mer än det brukar, vilket vi självfallet tycker är mycket spännande! Jämför gärna med 2018 och 2017 års undersökningar. Där kan vi se att det sker en del förändringar, speciellt från 2017 till 2019. Essensen i toppen är den samma, man ska vara noggrann, strukturerad, erhålla utbildning och kunna Excel.

Något som också är uppseendeväckande, föregående två år har annonserna legat kring 600 annonser, en summa som nu nästan dubblats! En anledning till detta kan vara att vi nu gör en ännu mer omfattande undersökning, men det förklarar inte en så noterbar ökning.

 

Arbetsmarknad, lön och Utbildning

Stämmer då denna ökning i annonser med arbetsförmedlingens prognos, ökar behovet av ekonomer? Det är en svår fråga att svara på. Roller som redovisningsekonom är i balans och beräknas fortsätta vara det inom de närmsta fem åren, det samma gäller finansanalytiker, men med en tuffare arbetsmarknad i framtiden. Värst är det för ekonomiassistenterna där det är balans i de större orterna med tuff konkurrens om jobben i de mindre orterna – en trend som tycks fortsätta.

Ekonomer är en bred yrkeskår som gör att en snittlön är svårare att beräkna. För den generiska termen ’ekonom’ ligger snittlönen på 45 000 kr och vägen till yrket är vanligast genom tre år på universitetet eller via mer riktade yrkesutbildningar som är lite kortare. För ekonomiassistenterna är utbildningarna de samma, men snarare en fråga om erfarenhet, något som snittlönen reflekterar då den landar på 29 800 kr i månaden.

 

Heta kompetenser

Sommaren må vara ung men heta kompetenser trummar på. I slutet av juni genomförde vi den senaste undersökningen som den här gången kretsade kring yrkesgruppen ekonomer. Vi gick igenom 1059 annonser med önskan att kartlägga ekonomiyrkets hetaste kompetenser. I undersökningen gick vi igenom roller som nationalekonomer, finansanalytiker, redovisningsekonomer, ekonomiassistenter med flera. Några kommande undersökningar att vänta efter sommaren: utvecklare, projektledare och marknadsförare.

 

Frågor

Vi på utbildning.se vill vara synonymt med kompetensutveckling och vidareutveckling. Vi finns för att hjälpa dig nå dit du vill i din karriär. Vi finns för att vi älskar utbildning! Frågor om oss eller om våra undersökningar kan ni rikta till info@utbildning.se. Stort tack för att du är med oss på resan genom utveckling.

Källa: Arbetsförmedlingen och SCB


Annonser

Du kanske också är intresserad av: