Visa utbildning.se som: Mobil

Så här undviker du några vanliga skrivfel

Så här undviker du några vanliga skrivfelNedan har vi sammanställt några vanliga skrivfel. Visste du att det heter en partner och flera partner? Att du skriver titlar med små bokstäver samt att tv:arna är korrekt skrivsätt?

Kurstips! Hitta kurser inom skrivande och svenska språket

Skrivning och böjning av etablerade förkortningar

Etablerade förkortningar som används som självständiga ord och inte är egennamn skrivs med små bokstäver. Eftersom man säger "pc" och inte "personal computer" så skriver du alltså pc. Det samma gäller tv, vd, cd.

När man böjer förkortningen tv skriver man ett kolon efter förkortningen och innan ändelsen, alltså är det korrekt att skriva tv:n och tv:arna.

En partner och flera partner

Många skriver fel i pluralformen av ordet partner. Det korrekta är en partner, flera partner och de där partnerna. Man skriver alltså inte flera partnar eller partners.

Enligt Institutet för språk och folkminnen går det inte att skriva med ändelsen -s, eftersom det då inte går att sätta partner i bestämd form i plural, du kan inte skriva partnersna. I första hand ska låneord som slutar på -er böjas liknande ordet "åker", exempelvis en reporter, flera reportrar och de där reportrarna. När det blir svåruttalat böjs de istället som ”musiker”, exempelvis en partner, flera partner och de där partnerna.

Förkortas ”med mera” med punkter?

Du kan förkorta ”med mera” både med och utan punkter, men det rekommenderade skrivsättet är ”m.m.”. En fördel med att använda punkter är att förkortningen inte kan hamna konstigt vid radbrytningar. Notera dock att det ska vara en punkt efter båda bokstäverna, och inte enbart en punkt i slutet. Du kan alltså förkorta med mera med ”m.m.” men inte genom att skriva ”mm.”.

Låneord på –y: En ponny och flera ponnyer

Engelska låneord som slutar på –y som hobby, jury, ponny och lobby, böjs i pluralform med tillägget -er. Det heter alltså en ponny och flera ponnyer, samt en hobby och flera hobbyer.

Titlar med stor eller liten bokstav?

Tilltals- och persontitlar skrivs med liten begynnelsebokstav i löpande text, exempelvis direktör Andersson och vd Svensson. Om en titel står på en ensam rad på ett visitkort kan det skrivas på två alternativa sätt, som båda är korrekta:  

Anna Andersson

direktör

eller 

Anna Andersson

Direktör 

Källa: www.sprakochfolkminnen.se

Tips! 


Behöver du hjälp att hitta vidareutbildning?

Berätta för oss vad du letar efter, så hjälper vi dig hitta rätt!

Hur funkar det?

Efter att du skickat in din förfrågan tar vi genom intresseanmälningar kontakt med de utbildare som bäst matchar dina önskemål. Du får en bekräftelse direkt till din mail och inom 1–2 dagar kontaktar utbildningsarrangörerna dig med all information du behöver för att eventuellt gå vidare och boka utbildningen. Vi hör av oss till dig om vi behöver kompletterande uppgifter. 

This field is used for controlling automatic form submits. Please leave it blank:
Fyll i

Vår utbildningsrådgivning är kostnadsfri och inte bindande.

Senast uppdaterad: 23 jun 2016

Om utbildning.se

utbildning.se är portalen där du hittar kompetensutveckling för att utvecklas inom alla branscher. Tusentals kurser över hela Sverige. Alla våra tjänster är kostnadsfria att använda.

Så fungerar utbildning.se

Sök och hitta en utbildning du är intresserad av


Beställ information eller boka direkt


Du blir kontaktad av utbildningsarrangören

Nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och ta del av det senaste inom kompetensutveckling!