Visa utbildning.se som: Mobil

Mobilsurfandet har ökat explosionsartat

Mobilanvändarna sköt i höjden 2016

På utbildning.se mäter och analyserar vi ständigt våra användare och hur de navigerar på vår site. Detta för att lära känna deras behov och därmed kunna hålla vår tjänst så användbar och relevant som möjligt.

När vi runt årsskiftet tog fram underlaget för vår årliga rapport Utbildningsbarometern var det just siffrorna för antalet mobilbesökare som stack ut. På bara ett år har antalet personer som besöker utbildning.se via mobilen ökat med hela 44 procent!  

Mer än hälften surfar i mobilen varje dag

De smarta telefonerna blir allt fler och mobilsurfandet vanligare och vanligare. I rapporten Svenskarna och internet 2016 kunde man läsa att hela 65 procent av Sveriges befolkning under förra året surfade i mobilen på en daglig basis. Allra vanligast är det bland yngre generationer, men även de äldre tar allt oftare till mobilen för att surfa och söka information.

Läs rapporten Svenskarna och internet 2016 här.

Bättre teknik och större flexibilitet 

Varför ökar mobilsurfandet? En uppenbar faktor är den förbättrade prestandan. En allt snabbare teknikutveckling gör att smartphones idag är i princip lika kraftfulla som vanliga datorer – batteritid, hastighet och grafik har på bara några år förbättrats markant.

En annan ofrånkomlig fördel med att surfa på mobilen är förstås bärbarheten. Att kunna svara på mail medan du står i kö och betala räkningar när du sitter på bussen ökar känslan av produktivitet och gör att vi kan vara mer flexibla när det kommer till allt från vardagsärenden till informationssökande.

Börjar i mobilen – avslutar på datorn

Facebook och marknadsundersökningsinstitutet GFK har i en undersökning försökt granska och kartlägga beteenden vid mobilanvändning och hur det relaterar till datoranvändande. Man har noterat att många påbörjar sin session på mobilen och avslutar i datorn. Till exempel söker man kanske information om en vara eller tjänst i mobilen, för att slutligen genomföra köpet på datorn. När man surfar i mobilen vill man ha informationen så kortfattad och kärnfull som möjligt.

Läs mer om beteenden i samband med mobilanvändande i Facebook och GFK:s rapport här. 

Mobilanpassat rankar högre på Google

2016 passerade antalet mobil- och surfplatteanvändare antalet datoranvändare globalt och trenden ser inte ut att vända. Detta sätter en ökad press på webbutvecklare, kommunikatörer och marknadsförare att mobilanpassa sina sidor. Ofta behövs två eller tre versioner av samma site för att den ska fungera problemfritt i alla enheter. Allt fler väljer att gå ännu längre och även att skapa en app för att kunna leverera en ännu bättre surfupplevelse till sina mobilanvändare.

Även om det kan tyckas kostsamt och tidskrävande att mobilanpassa sin webbplats bör man komma ihåg att mobilsurfarna ställer högre krav och har mindre tålamod med dåliga och röriga sidor. Att mobilanpassa sin sida är alltså en viktig investering för att inte gå miste om potentiella kunder. Google föredrar dessutom mobilanpassade sidor. De siter som är mobilanpassade kommer automatiskt att rankas bättre på sökningar gjorda via mobilen.

Fördjupa dig i hur man mobilanpassar sin site med hjälp av Google här. 

Topp 5 - utbildningskategorier på utbildning.se där antalet mobilanvändarna ökat mest 2015 – 2016

Vi har sammanställt de utbildningskategorier vars mobilbesök ökat mest. I toppen hittar vi kategorin Språk som ökat med hela 260 %, användarna som söker språkkurser i mobilen har alltså nästan fyrdubblats. Även Presentationsteknik och Personlig effektivitet ökade stort med 110 % respektive 94 %. 

Behöver ni hjälp att ta steget in i framtiden? Ta en kurs inom webutveckling! 

Se alla kurser inom webutveckling här! 

Senast uppdaterad: 09 aug 2018

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2016-03-31

Bristen på IT-kompetens hotar Sveriges tillväxt

Den omfattande bristen på IT-kompetens berör hela samhället. Bristen hotar på sikt Sveriges chans till tillväxt. Det säger Björn Axelsson, näringspolitisk expert på IT&Telekomföretagen som arbetar med kompetensförsörjning inom IT-branschen.

Taggar: IT
Läs mer
Senast uppdaterad: 2018-03-28

Språktestet ─ koll på nya ord, rättstavning och grammatik?

Här kan du testa dina kunskaper i svenska rörande grammatik, ordböjningar, rättstavning, nya ord och ordspråk.   Gör vårt språktest.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2016-06-16

Tydlig kommunikation viktigt både internt och externt för en informationschef

Intervju med Mia Wahlberg som är ny informationschef på utbildning.se. Då man till största delen jobbar med det digitala, och matchar kursdeltagare med 8.000 utbildningar av 400 utbildningsföretag, finns det ständigt något att förbättra. Mia har fördelat om vissa arbetsuppgifter inom informationsavdelningen, för att bättre kunna möta de olika målgruppernas behov. Dessutom görs numera löpande olika A/B-tester.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2018-11-13

Sophie Gisterås erfarenhet som praktikant på informationsavdelningen

Sophie Gisterå praktiserade under 20 veckor som kommunikatör på informationsavdelningen på utbildning.se via sin universitetsutbildning vid Uppsala universitet. Sex studenter från Uppsala universitet praktiserade på utbildning.se eller på systerbolag inom EMG. Sophie har arbetat med webbplatsen och med digitala nyhetsbrev, samt har även arbetat med ett särskilt projekt rörande att kartlägga hur HR-chefer arbetar med kompetensutveckling. Läs om Sophies praktik som kommunikatör.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2015-02-20

Rapport: Utbildningsbranschen 2015

Publicerad: 2015-02-20

Jobbar du med marknadsföring eller inom utbildningsbranschen kan denna undersökning vara intressant för dig. Ladda ned rapporten "Utbildningsbranschen 2015" kostnadsfritt. Undersökning med 419 utbildningsföretag, varav 40 svenska, som besvarat frågor inom marknadsföring, framtida satsningar, kvalitet, recensioner och framgångsfaktorer.

Läs mer
Om utbildning.se

utbildning.se är portalen där du hittar kompetensutveckling för att utvecklas inom alla branscher. Tusentals kurser över hela Sverige. Alla våra tjänster är kostnadsfria att använda.

Så fungerar utbildning.se

Sök och hitta en utbildning du är intresserad av


Beställ information eller boka direkt


Du blir kontaktad av utbildningsarrangören

Nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och ta del av det senaste inom kompetensutveckling!