Mobilsurfandet har ökat explosionsartat

På utbildning.se mäter och analyserar vi ständigt våra användare och hur de navigerar på vår site. Det senaste året har vi sett en lavinartad ökning av antalet användare som surfar på mobilen och det blir allt vanligare att söka information på mobilen. 

Mobilanvändarna sköt i höjden 2016

På utbildning.se mäter och analyserar vi ständigt våra användare och hur de navigerar på vår site. Detta för att lära känna deras behov och därmed kunna hålla vår tjänst så användbar och relevant som möjligt.

När vi runt årsskiftet tog fram underlaget för vår årliga rapport Utbildningsbarometern var det just siffrorna för antalet mobilbesökare som stack ut. På bara ett år har antalet personer som besöker utbildning.se via mobilen ökat med hela 44 procent!  

Mer än hälften surfar i mobilen varje dag

De smarta telefonerna blir allt fler och mobilsurfandet vanligare och vanligare. I rapporten Svenskarna och internet 2016 kunde man läsa att hela 65 procent av Sveriges befolkning under förra året surfade i mobilen på en daglig basis. Allra vanligast är det bland yngre generationer, men även de äldre tar allt oftare till mobilen för att surfa och söka information.

Läs rapporten Svenskarna och internet 2016 här.

Bättre teknik och större flexibilitet 

Varför ökar mobilsurfandet? En uppenbar faktor är den förbättrade prestandan. En allt snabbare teknikutveckling gör att smartphones idag är i princip lika kraftfulla som vanliga datorer – batteritid, hastighet och grafik har på bara några år förbättrats markant.

En annan ofrånkomlig fördel med att surfa på mobilen är förstås bärbarheten. Att kunna svara på mail medan du står i kö och betala räkningar när du sitter på bussen ökar känslan av produktivitet och gör att vi kan vara mer flexibla när det kommer till allt från vardagsärenden till informationssökande.

Börjar i mobilen – avslutar på datorn

Facebook och marknadsundersökningsinstitutet GFK har i en undersökning försökt granska och kartlägga beteenden vid mobilanvändning och hur det relaterar till datoranvändande. Man har noterat att många påbörjar sin session på mobilen och avslutar i datorn. Till exempel söker man kanske information om en vara eller tjänst i mobilen, för att slutligen genomföra köpet på datorn. När man surfar i mobilen vill man ha informationen så kortfattad och kärnfull som möjligt.

Läs mer om beteenden i samband med mobilanvändande i Facebook och GFK:s rapport här. 

Mobilanpassat rankar högre på Google

2016 passerade antalet mobil- och surfplatteanvändare antalet datoranvändare globalt och trenden ser inte ut att vända. Detta sätter en ökad press på webbutvecklare, kommunikatörer och marknadsförare att mobilanpassa sina sidor. Ofta behövs två eller tre versioner av samma site för att den ska fungera problemfritt i alla enheter. Allt fler väljer att gå ännu längre och även att skapa en app för att kunna leverera en ännu bättre surfupplevelse till sina mobilanvändare.

Även om det kan tyckas kostsamt och tidskrävande att mobilanpassa sin webbplats bör man komma ihåg att mobilsurfarna ställer högre krav och har mindre tålamod med dåliga och röriga sidor. Att mobilanpassa sin sida är alltså en viktig investering för att inte gå miste om potentiella kunder. Google föredrar dessutom mobilanpassade sidor. De siter som är mobilanpassade kommer automatiskt att rankas bättre på sökningar gjorda via mobilen.

Fördjupa dig i hur man mobilanpassar sin site med hjälp av Google här. 

Topp 5 - utbildningskategorier på utbildning.se där antalet mobilanvändarna ökat mest 2015 – 2016

Vi har sammanställt de utbildningskategorier vars mobilbesök ökat mest. I toppen hittar vi kategorin Språk som ökat med hela 260 %, användarna som söker språkkurser i mobilen har alltså nästan fyrdubblats. Även Presentationsteknik och Personlig effektivitet ökade stort med 110 % respektive 94 %. 

Behöver ni hjälp att ta steget in i framtiden? Ta en kurs inom webutveckling! 

Se alla kurser inom webutveckling här! 


Annonser

Du kanske också är intresserad av: