Heta kompetenser utvecklare
29 jun 2023

Topp 20: heta kompetenser för utvecklare 2023

Är du nyfiken på vilka kompetenser som arbetsgivarna tycker är viktigast för en utvecklare? Då har vi svaren. För sjunde året i rad har utbildning.se djupdykt in i jobbannonser för utvecklare och hittat svaren på vilka kompetenser som efterfrågas mest. Kolla in resultaten så att du kan optimera sitt CV.

Årets undersökning är hämtat från 5998 jobbannonser för utvecklare som vi har analyserat för att hitta de kompetenser som är allra hetast på arbetsmarknaden. Viktigast av allt är en examen eller en utbildning (22,20) för arbetsgivarna. På andra plats hittar vi egenskapen driven (20,8%). Båda dessa kompetenser toppade listan även under 2022 års undersökning. Tittar vi vidare på topp 5 så ser vi att kunskap inom Python och ett agilt arbetssätt är högt värderade men också nyfikenhet anses värdefullt på arbetsmarknaden.

Topplista – 20 heta kompetenser för utvecklare 2023

1. Examen 22.2%
2. Driven 20.8%
3. Python 17.0%
4. Agil 16.5%
5. Nyfiken 16.3%
6. Java 14.8%
7. Flexibel 12.0%
8. Självsäker 11.5%
9. SQL 11.1%
10. Samarbetsvillig  10.7%
11. Social 10.5%
12. Pedagogisk 10.5%
13. C++ 10.4%
14. Självständig 10.3%
15. Positiv 10.2%
16. JavaScript 9.1%
17. Strukturerad 8.2%
18. Effektiv 7.6%
19. Problemlösare 7.4%
20. Kreativ 7.1%

Förändringar över tid

Det här är sjunde året som vi genomför en analys av vad arbetsmarknaden efterfrågar hos nuvarande och blivande utvecklare/programmerare. Nyfikenhet och drivenhet är två egenskaper som återfinns på topp 5 under de senaste fyra åren. Ett annat tema som går att se över tid är efterfrågan på utbildning, det är en kompetens som klättrat över tid. En annan återkommande kompetens är programmeringsspråket Java som tillsammans med Python klättrat under senaste åren.

Personliga egenskaper

Sedan 2017 har personliga egenskaper tagit större utrymme i listan. Att vara driven är som vi tidigare nämnt på andra plats vilket det också var förra året. Men även nyfiken, självsäker, samarbetsvillig, social och pedagogisk är egenskaper som börjar bli allt viktigare för arbetsmarknaden. Man kan ana att rollen som utvecklare har blivit mer mångfacetterad vilket inte sällan innebär mer samarbete över avdelningar, och därmed ett behov av att dela med sig av kompetenser med andra kollegor.

Arbetsmarknad lön och utbildning

Som vi såg på topplistan så är utbildning av stor betydelse för arbetsgivarna och det återspeglas även i lönestatistiken från scb.se. Lönenivåerna är högre för dem med en eftergymnasial utbildning på 3 år eller mer. Snittlönen för en mjukvaru- och system-utvecklare är 50 700 kr och 46 500 kr för utvecklare inom spel och digitala medier. Lönenivåerna kan såklart variera beroende på exempelvis utbildningsnivå, ansvar och vart i landet du arbetar. Enligt arbetsförmedlingens prognoser finns det stora möjligheter till jobb för utvecklare.

Känner du att du saknar kompetenser för din karriär som utvecklare? På utbildning.se har vi samlat ett stort urval för dig som vill bredda dina kompetenser. Nedan hittar du en lista med alternativ som kan passa dig.

Utbildningar inom:

Programmering

Java

Python

Agil utveckling

SQL

Vi på utbildning.se älskar kompetensutveckling och vill vara det självklara valet när du ska hitta rätt utbildning. Om du har några frågor är du välkommen att höra av dig till oss på info@utbildning.se.

Källa: Arbetsförmedlingen och SCB

Senast uppdaterad: 29 jun 2023
Kristina Lindell
Digital Content Specialist och SEO Outreach Specialist

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2022-04-12

Topp 20: Hetaste kompetenserna för marknadsförare 2017

utbildning.se har granskat drygt 400 platsannonser inom marknadsföring och PR.Resultatet är dem hetaste kompetenserna som arbetsgivarna eftertraktar just nu.I år toppas listen av: driftighet, social kompetens och kunnighet i sociala medier.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2019-01-30

Topp 20: hetaste kompetenserna för kommunikatörer 2018

Kreativa och utbildade kommunikatörer efterfrågas! Under november 2018 granskade vi arbetsmarknaden för kommunikatörer och har sammanställt årets upplaga av heta kompetenser kommunikatörer i en saftig topp: 20 lista. Examen toppar, årets lista överlägset, som så småningom följt av kreativ straxt därefter kommer att vara driven.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2023-03-16

GoodHabitz nu i Sverige – lärande måste vara kul!

Är det dags att kompetensutveckla? Nederländska utbildaren GoodHabitz väcker stort intresse hos svenska företag. Med visionen att vara onlineutbildningens Netflix, är de övertygade om att underhållande lärande och personlig utveckling gynnar hela företaget.

Läs mer
Så fungerar utbildning.se

Sök och hitta en utbildning du är intresserad av


Beställ information eller boka direkt


Du blir kontaktad av utbildningsarrangören

Håll dig uppdaterad
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få utbildningsförslag, inspiration och aktuell information – direkt till din inkorg. 📨