Visa utbildning.se som: Mobil

Yrken med kort bäst före-datum

Jobb som kan försvinna inom 10 år

Digitala framsteg har lett till en rad förbättringar i samhället och underlättat livet för många. Utvecklingen är dock inte enbart positiv, fråga dem vars jobb sakta men säkert börjar försvinna. Här hittar du några exempel på yrken som troligtvis inte finns kvar om 10 år!

Chaufförer blir överflödiga

Vi kommer att med största sannolikhet fortfarande köra bil om tio år. Dock går det inte att bortse från de självkörande bilar som blir allt vanligare. Enligt Time kommer självkörande bilar inte bara spara pengar åt konsumenten, utan på sikt göra slut på privatpersoners bilägande. 

Maskinoperatör

Det gamla hederliga verkstadsarbetet har nästan helt ändrat form och snart behövs inte människans hjälp alls. Det som är positivt är att jobbet istället har tagit en ny form. Utbildar man sig till CNC-operatör behöver inte automatiseringen innebära arbetslöshet. Här ligger fokus på övervakning, testkörning av program och ansvar över att maskinen gör rätt.

Fotomodeller

I SSF:s (Stiftelsen för Strategisk Forskning) lista över jobb med störst sannolikhet att bli automatiserade finns yrket fotomodell på första plats. Det är redan nu så pass lättillgängligt att redigera och retuschera bilder att en fysisk person framför en kamera helt enkelt blir för dyrt och tidsineffektivt.

Kassan klarar sig själv

Det kommer nog inte som en överraskning att kassajobben snart är ett minne blott. Redan idag kan man se hur självutcheckning sakta men säkert börjar bli överrepresenterat i matvarubutikerna. Många, kanske särskilt vi svenskar, föredrar att minimera interaktion med främlingar och självutcheckning blir då det bekväma valet som inte bjuder upp till obekvämt kallprat.

Dinosaurien – reseagenten

När tog du senast hjälp av en reseagent för att boka en resa? Ditt svar är förmodligen direkt relaterat till din ålder och är du född efter 1980 har du med största sannolikhet aldrig satt foten på en resebyrå. Idag när du enkelt kan hitta bästa pris och jämföra tillgänglighet på flyg och hotell känns resan till byrån överflödig. Just därför finns det en stor risk för att den traditionella reseagenten inte kommer finnas kvar om tio år.

Jobb på tidningsredaktion

Lokalredaktionerna lägger ner en efter en och den traditionella redaktionen är i farozonen. Tidningsförlag har haft svårt att hänga med i digitaliseringen och följden har blivit dalande läsarsiffror för tidningar och ett ökande utbud av webbtidningar och ljud- och e-böcker. Med bakgrund i detta riskerar redaktioner att skala ned eller till och med stänga ned inom en snar framtid. Är du journalist behöver du dock inte deppa, det är enklare än någonsin tidigare att starta upp en egen nyhetssajt. Tack vare digitaliseringen finns det dessutom utrymme för varenda liten nisch. 

De goda nyheterna

Det råder inga tvivel om att den snabba teknologiska utvecklingen är boven i dramat när det gäller nedrustningen av dessa yrken. Däremot bör vi inte bli allt för upprörda. Teknologins framfart öppnar också upp för en rad nya jobbmöjligheter! I en studie av konsultföretaget Deloitte kallas teknologin till och med för en ”fantastisk jobbskapande maskin”. Men vad kommer att krävas av oss? Enligt KTH kommer vi att behöva utbilda oss fler gånger under livet i och med att jobbens livscykler blir allt kortare.

 

Spana in några av våra utbildningar som möjliggjorts av ny teknologi:

 AutoCAD

 Photoshop

 Språkutbildning på distans

 CNC-operatör

 Sociala medier

Senast uppdaterad: 10 okt 2017

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2020-06-02

FEIFLEX tar klassrummet hem till dig

Vi har pratat med Företagsekonomiska Institutets försäljningschef Jon Lindsmyr som berättar om konceptet FEIFLEX och hur det underlättar distansundervisning samt erbjuder flexibilitet för de studerande. 

Läs mer
Senast uppdaterad: 2019-09-03

Topp 20: hetaste kompetenserna för projektledare 2019

utbildning.se är i farten igen, den här gången har vi granskat 600 tjänster för projektledare. Utfallet är de hetaste kompetenserna för projektledare 2019. Det har skakats om i toppen, men examen fortsätter att vara mest eftertraktat av arbetsgivarna.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2019-05-27

Därför bör alla utbildas i KBT

Varför är det bra att lära sig om KBT? Vi har pratat med Elizabeth Ekman, Legitimerad Psykoterapeut (KBT), disputerad inom psykologi, KBT, Autismspektrum och ADHD. Elizabeth har hjälpt oss att identifiera sju anledningar till varför alla borde lära sig om KBT, oavsett vem du är eller vad du jobbar med.

Läs mer
Så fungerar utbildning.se

Sök och hitta en utbildning du är intresserad av


Beställ information eller boka direkt


Du blir kontaktad av utbildningsarrangören

Nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och ta del av det senaste inom kompetensutveckling!