28 jun 2022

Jobba och studera samtidigt: så skapar du balans

I dagens konkurrensutsatta arbetsmarknad är det fler och fler som både jobbar och studerar samtidigt för att utveckla sina kompetenser samtidigt som de får praktisk erfarenhet.

Även den mest hängivna och motiverade kan bli överväldigad av att plötsligt studera och arbeta samtidigt. Med rätt inställning, tidsplanering och stöd är det möjligt att utveckla sina färdigheter utan att sätta resten av livet på paus.

Kurser i personlig effektivitet

Tips för att balansera arbetsliv och studier

Utbudet av distans- och kvällskurser ökar och idag är det många som väljer att kompetensutveckla sig samtidigt som de arbetar heltid på sin ordinarie arbetsplats. Det kan vara svårt att hitta tid och energi att prioritera utbildningen mellan jobb och familjeförpliktelser. Vi har sammanställt 6 tips för dig som vill jobba och studera samtidigt.

1. Planera din väg till framgång

Det är viktigt att planera väl om du har ett hektiskt liv. Börja med att köpa en kalender och se till att notera alla viktiga datum i den. Håll noggrann koll på de veckor då du har flera deadlines och försök gärna att avsluta vissa projekt i förväg så att dina olika göromål inte krockar. Det är också en bra idé att lägga lite extra tid i ditt schema om något tar längre tid än väntat.

När du har gjort upp ett schema är det lättare att få en bild av tider du kan studera på som du kanske inte tänkt på tidigare. Kanske kan du studera på lunchrasten eller på bussen på väg till arbetet? När du planerar din tid kommer du att upptäcka att du får mer gjort än du trodde var möjligt.

2. Avsätt tid för att umgås med vänner och familj eller bara ta det lugnt

När du ger dig på att arbeta och studera samtidigt bör du och de i din närhet vara införstådda med att du kommer vara upptagen och kanske inte ha tid för att umgås lika ofta som tidigare. Avsätt någon kväll eller dag i veckan då du tar en paus och sysselsätter dig med något du tycker om.

Det kan vara svårt att stänga av studier och arbete i stressade perioder, men tänk på att du genom att göra annat kan öka din motivation och förebygga utbrändhet.

3. Ge varje uppgift din fulla uppmärksamhet

Fokusera på en sak i taget. Är du på arbetet – se då till att koncentrera dig på dina arbetsuppgifter. Detta kommer att bidra till att din arbetsbelastning känns mer hanterbar.

4. Fokusera på framtiden

Tänk på din framtid istället för att fokusera på det du offrar idag. Den tid du lägger på att utbilda dig kommer säkert gynna dig i ditt arbetsliv – du kommer utvecklas som person och skaffa dig nya kompetenser. Håll dig positiv även om det kan kännas tungt. Utbildningen kanske resulterar i en ny karriär, en befordran eller att du kan se på ditt arbete på ett nytt sätt.

5. Kom ihåg att du inte är ensam

Fler och fler väljer att jobba och studera samtidigt och sannolikt har du kurskamrater som sitter i samma sits som du. Om det är möjligt kan det vara bra att kontakta dem och tillsammans dela tips och råd för att balansera studier och arbete. Det kan dessutom öka din motivation att veta att du inte är ensam.

6. Gå en kurs

För att få nya infallsvinklar och verktyg kan det ibland vara bra att ta hjälp av ett proffs. Det finns idag ett brett utbud av kurser inom personlig effektivitet, där du kan lära dig att behålla ditt fokus, hantera stress och arbeta mer effektivt.

Kurser i stresshantering

Senast uppdaterad: 28 jun 2022

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2018-02-15

Topp 20: Hetaste kompetenserna för säljare 2017

utbildning.se har granskat nästan 500 aktuella platsannonser för Key Account Managers och Account Managers i syfte att kartlägga vilka kompetenser som just nu är hetast på arbetsmarknaden.Årets undersökning visar att arbetsgivarna letar efter säljare med ett starkt eget driv. Över hälften av jobbannonserna efterfrågar just denna egenskap hos de sökande.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2022-11-11

5 skäl till att bli hälsocoach

Tycker du att välbefinnande och hälsa är det viktigaste som finns? Som hälsocoach gör du verklig skillnad för personer, företag och organisationer. Vi listar 5 skäl till varför du ska börja med hälsocoaching!

Läs mer
Senast uppdaterad: 2022-11-11

Topp 20: hetaste kompetenserna för chefer 2022

Vilka kompetenser bör en chef och ledare ha för att leda sin verksamhet i rätt riktning och få den att växa ännu mer? En chef är oftast den som ser till att en verksamhet håller ihop och går i rätt riktning. Att arbeta som chef innebär mer ansvar och med det kommer oftast en del fördelar som bland annat en högre lön och mandat att fatta beslut som påverkar din verksamhet.

Vi på utbildning.se har ännu en gång listat de hetaste kompetenserna för dig som är sugen på att kliva in i chefsrollen eller för dig som redan är chef och vill utveckla dina kompetenser.

Läs mer
Så fungerar utbildning.se

Sök och hitta en utbildning du är intresserad av


Beställ information eller boka direkt


Du blir kontaktad av utbildningsarrangören

Nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och ta del av det senaste inom kompetensutveckling!