Sorgbearbetning - Certifieringskurs Hjälpa andra

Svenska Institutet för sorgbearbetning, i Stockholm (+2 orter)
Längd
5 dagar
Pris
19 800 SEK exkl. moms
Nästa kurstillfälle
2 september, 2024 (+3 kursstarter)
Utbildningsform
Öppen utbildning
Längd
5 dagar
Pris
19 800 SEK exkl. moms
Nästa kurstillfälle
2 september, 2024 (+3 kursstarter)
Utbildningsform
Öppen utbildning
Från 19 800 SEK exkl. moms / person

Kursbeskrivning

Certifieringskurs Hjälpa andra

Certifieringskurs för att bli handledare i sorgbearbetning. Kommer du i kontakt med människor i sorg, kris och förändringsprocesser genom ditt arbete? Eller har du upplevt egen sorg och vill hjälpa andra? Certifieringskursen i sorgbearbetning är en av de mest kompletta utbildningarna som finns gällande sorgbearbetning och är speciellt utvecklad för dig som vill hjälpa andra. Utbildningen ger dig de verktyg du behöver för att hjälpa människor som drabbats av olika sorger och förluster. Under kursen bearbetar du även en egen sorg med hjälp av metoden. Efter avslutad kurs får du som certifierad handledare hjälpa andra enskilt eller i grupp efter vår metod.  

Världens enda evidensbaserade metod
Programmet för Sorgbearbetning är världens enda evidensbaserade metod för bearbetning av sorg och bygger på mer än 40 års beprövade erfarenheter kring vad som hjälper människor i sorg, kris och förändringsprocesser. Metoden utvecklades av John James och Russell Friedman, grundare av The Grief Recovery Institute. Metoden är väl etablerad med fler än en miljon hjälpta människor världen över och uppvisar enastående resultat.

Kommande kursstarter

Välj mellan 3 kursstarter

2 september, 2024

 • Öppen utbildning
 • Stockholm

30 september, 2024

 • Öppen utbildning
 • Stockholm

11 november, 2024

 • Öppen utbildning
 • Stockholm

Varför välja Svenska Institutet för sorgbearbetning?

Evidensbaserad metod

Erbjuder delbetalning

Kurslitteratur ingår

Målgrupp

Kursen riktar sig till alla som i sitt yrkesliv möter och hjälper människor i sorg, men även till personer utan särskild yrkestillhörighet som vill ha ett kompletterande verktyg för att hjälpa sörjande. Bland våra deltagare finns psykologer, terapeuter, coacher, kuratorer, sjukvårdspersonal, diakoner, ledare och chefer på olika nivåer – men även personer som utifrån egna erfarenheter av sorg vill hjälpa andra.

Förkunskapskrav

Inga formella förkunskaper krävs, men boken Sorgbearbetning bör läsas innan kursstart.

Kursinnehåll

Kursen sträcker sig över fem dagar där du de första tre dagarna gör egen sorgbearbetning, eftersom du behöver bottna i din egna sorger och förluster innan du hjälper andra. Detta innebär att du inte behöver gå workshopen för egen bearbetning innan du certifierar dig. Den egna bearbetningen varvas med föreläsningar kring sorg och sorgbearbetning, så att du får kunskap och en djupare förståelse för vad oförlöst sorg beror på och vad det är i metoden som fungerar. Därefter följer två dagar kring hur du möter människor i sorg, vad du säger och inte säger, samt hur du rent konkret kan hjälpa andra utifrån den metod du själv har tillämpat under kursen.

Kursens fyra huvudmoment
1. Kunskap om sorg och sorgbearbetning (föreläsningar). Bli medveten om vilken felaktig information kring sorg som vi socialiseras med. Kunskap om hur vi kan bearbeta och förlösa sorg långsiktigt och bestående.

2. Egen sorgbearbetning(övningar enskilt och i liten grupp). Bearbetning av en egen relation med hjälp avProgrammet för Sorgbearbetning. Vi lär oss metoden genom att praktiskt tillämpa den.

3. Möta människor i sorg(kommunikationsövningar). Kunskap och kommunikationsverktyg för att möta sörjande på ett professionellt och adekvat sätt.

4. Praktiskt kring att hjälpa sörjande(genomgång av kursmanualer och övrigt kursmaterial). Lär dig tillämpaProgrammet för Sorgbearbetningför att hjälpa andra sörjande enskilt och i grupp.

Fortsatta studier

För att stödja dig i din fortsatta egna sorgbearbetning erbjuder vi kostnadsfria återträffar. Vill du efter din certifiering fördjupa dig ytterligare i metoden erbjuder vi även en fördjupningskurs.

Upplägg

Föreläsningar varvas med enskilt arbete, diskussioner och gruppövningar. På kvällstid behöver deltagaren avsätta cirka en timme för hemuppgifter. 

I kursen ingår:

 • Kunskap om sorg och sorgbearbetning
 • Verktyg på för egen bearbetning
 • Metod för att hjälpa andra att bearbeta olika sorger och förluster
 • Samtalsmetodik för att möta andra i sorg, kris och förändring
 • Personlig handledning kring metoden utan tidsbegränsning
 • Återträffar för ytterligare egen sorgbearbetning
 • Boken Sorgbearbetning (skickas efter kursanmälan)
 • Kursmaterial för egen bearbetning och föreläsningsanteckningar
 • Kursmanual för att hålla egna fysiska kurser i grupp och individuellt
 • Kompendium med samtalmetodik och kommunikationsövningar
 • PowerPoint-format för egna föredrag
 • Foldrar och texter för presentation av metoden i egen verksamhet

Tid & plats

Kursen omfattar fem heldagar 09:00-17:00, sista kursdagen 09:00-15:00. På kvällarna behöver du avsätta ungefär en timme för hemuppgifter.

Mat & logi

Förmiddags- och eftermiddagsfika ingår. Vi serverar ostsmörgås på förmiddagen och fruktsmoothie utan mejeriprodukter på eftermiddagen. Kaffe/te och frukt serveras genomgående under dagen. För lunch finns flera bra restauranger nära kurslokalen. Det finns även möjlighet att värma egen mat.

Kursledare

Anders Magnusson, Susanne Nilsson eller Anders Jansson.

Examen, diplom m.m.

Certifiering

Som certifierad handledare får du hålla egna fysiska kurser enskilt och i grupp enligt Programmet för Sorgbearbetning. Till din hjälp får du en komplett kursmanual med lärarhandledning och övningsuppgifter för dina deltagare – kopplade till boken Sorgbearbetning. Uppstår frågor efter kursens slut ingår kostnadsfri handledning utan tidsbegränsning. Som certifierad får du även ett färdigt föredragsformat, samt foldrar och texter som du kan använda dig av i din verksamhet.

Krav för certifiering: För certifiering krävs närvaro under hela kurstiden, samt att övningarna som ingår i utbildningen genomförs. Certifiering med diplom ger dig rätten att arrangera fysiska kurser enskilt eller i grupp enligt vårt 8-gångersformat Programmet för Sorgbearbetning med högst två träffar per vecka. 

Intresseanmälan

Beställ information

Fyll i formuläret för att få mer information om Sorgbearbetning - Certifieringskurs Hjälpa andra, direkt från arrangören. Det är gratis och inte bindande!

reCAPTCHA logo Den här hemsidan är skyddad av reCAPTCHA och Googles Integritetspolicy och Användarvillkor tillämapas.

Recensioner

Snittbetyg: 5

Baseras på 25 recensioner
Recensioner publiceras enligt vår recensionspolicy.
Skriv en recension
5/5
Margaretha Sveadotter
16 maj 2024
Så mycket känslor!

Den här kursen överträffade alla mina förväntningar! Jag har aldrig gått på en kurs där jag har skrattat så mycket, där alla känslor får vara med. Alla deltagare i gruppen var s...

Visa mer
5/5
Sofie
21 jan 2024
Oförglömlig kurs!

Ett enastående program som gett mig livet tillbaka och en meningsfullhet både för mig själv och andra. Jag fick verkligen ett verktyg som jag kan använda resten av livet. Jag ha...

Visa mer
5/5
Inger Pingh Holegård
17 jan 2024
En viktig kurs!

Enormt givande och kraftfull utbildning som jag har stor nytta av!

Svenska Institutet för sorgbearbetning
Tegnérgatan 24
113 59 Stockholm

Svenska Institutet för Sorgbearbetning är ett utbildningsföretag vars verksamhetsidé är att ge människor tillgång till en metod för känslomässig läkning efter dödsfall, separationer och andra förluster. Vi hjälper människor i sorg, men utbildar även andra som möter sörjande. Vi anordnar...

Läs mer om Svenska Institutet för sorgbearbetning och visa alla utbildningar.

Highlights