XML-kurser

Vill du få struktur på datan?

Vill du lära dig mer om hur du arbetar med att strukturera, formatera och organisera data? En XML-kurs ger dig all den kunskap du behöver för att kunna arbeta effektivare med data och databaser. 
Visar 1-19 av 19 träffar
Läs hur vi sorterar resultat
Vill du vet mer om hur vi sorterar resultat? Läs mer om hur vi rankar utbildningar i sökresultatet.
Visar 1-19 av 19 träffar

Mer om XML-kurser

Vad är XML och varför ska du använda det?

De flesta affärsverksamheter omger sig idag av data, data som ofta kommer från flera olika källor samt i olika format. Det kan vara från databaser, webbsidor, kalkyler och e-post. Tack vare en XML kan du jobba med  data från olika källor och dessutom får ut mer från datan.  En XML är en struktur för information som kan användas av flera olika arbetsgrupper när man ska samla in och lagra information på ett konsekvent sätt. Det möjliggör dessutom för dessa personer att dela data på sätt som är enkelt och tillförlitligt.

xml6 snabba om XML

  • XML står för Extensible Markup Language
  • XML är ett märkspråk likt HTML
  • XML har utformats för att transportera data, inte att visa data
  • XML-taggar är inte fördefinierade. Du måste definiera dina egna taggar
  • XML har utformats för att vara själv-beskrivande
  • XML är en W3C rekommendation


Kortfattat kan man säga att XML erbjuder en allmänt antagen standard för att presentera text och data i ett format som kan bearbetas utan mycket människa eller maskin intelligens. Information som är formaterat i XML kan utbytas mellan olika plattformar, språk och program och kan användas med ett stort utbud av utvecklingsverktyg samt hjälpmedel.

XML och HTML

Tack vare att XML är så pass likt  HTML kan personer som bekanta med HTML relativt enkelt plocka upp grundläggande kunskaper i XML. Dock finns det två stora skillnader.

Separation av form och innehåll - HTML består mestadels av taggar som definierar utseendet på texten, i XML taggarna allmänhet definierar strukturen och innehållet i uppgifterna, med faktiska utseende anges genom ett visst program eller en associerad formatmall.

XML är utbyggbar - taggar kan definieras av enskilda eller organisationer för någon specifik tillämpning, medan HTML-standarden tagset definieras av World Wide Web Consortium (W3C).

Inom IT-branschen är XML en allmänt accepterad standard för de större svenska och internationella företagen och myndigheter. XML har blivit en stor trend och fler och fler applikationer har idag stöd för XML.

När du behöver visa dynamisk data i ett HTML-dokument kommer det krävas en hel del arbete för att redigera i dokumentet varje gång datan ändras. Tack vara en XML kan du lagra data i separata XML-filer. Detta gör att du kan lägga fokus på att använda HTML/CSS för visning samt layout och därmed vara säker på att förändringarna i de underliggande uppgifterna inte kommer kräva några ändringar i HTML: en.

XML-data lagras i ett vanligt textformat. Detta ger ett mjukvaru- och hårdvara oberoende sätt att förvara data på, detta gör det mycket lättare att skapa data som kan delas av olika applikationer.

XML förenklar transporten av data. Bland de mest tidkrävande utmaningarna för utvecklare är att byta ut data mellan oförenliga system på internet. Genom att byta data som XML kan man förenkla denna komplexitet då data kan läsas av olika oförenliga applikationerna.

Målgrupp för en kurs i XML

Genom att läsa en utbildning i XML får du en bra introduktion till vad XML faktiskt är samt inom vilka områden du kan funktionen. Du får exempel på hur du kan kombinera olika tekniker för att ta fram effektiva lösningar. Oavsett vilken bakgrund du har, kan du hitta passande utbildningar här. Våra kunder erbjuder utbildningar på både grund och avancerande nivåer.  Du bör dock ha en grundläggande förståelse för HTML och JavaScript

 

Så här går du vidare

Sök och hitta en utbildning du är intresserad av


Beställ information eller boka direkt


Du blir kontaktad av utbildningsarrangören

Jämför utbildningar
Jämför utbildningar
Håll dig uppdaterad
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få utbildningsförslag, inspiration och aktuell information – direkt till din inkorg. 📨
Reportage
"Förändringen går snabbt och vi ...

Åsa Liedgren, Executive Assistant på Sustainable Banking på SEB, berättar om sina erfarenheter av utbildningen ”Executive Assistant 2025” under hösten 2020.

Läs mer
De nya kunskaperna stärker henne...

Åse Larsen, säkerhetsansvarig och dataskyddsombud på Affärsverken, om sin diplomutbildning som hon avslutade i januari 2021.

Läs mer
"En utbildning helt rätt i tiden"

Kurssamordnare Lars Zetterström om varför du ska gå en diplomutbildning i krisledning på Företagsuniversitetet.

Läs mer
Bra framtidsutsikter för utbilda...

Jenny Gentele, kursledare i utbildningen Diplomerad redovisningsekonom, om goda framtidsutsikter för utbildade redovisningsekonomer och sitt intresse för årsredovisningar.

Läs mer