Visar 1-25 av 42 träffar
Läs hur vi sorterar resultat
Vill du vet mer om hur vi sorterar resultat? Läs mer om hur vi rankar utbildningar i sökresultatet.
Visar 1-25 av 42 träffar
1
2

Mer om VVS-utbildningar

VVS står för Värme, Ventilation och Sanitet. Det är tack vare VVS-montörerna som vi kan ha en trivsam miljö inomhus, där vi kan tvätta, duscha och göra våra vardagssysslor.

Den traditionella synen på en VVS-montör är att det endast är ett hantverkaryrke. Men med teknikens stora frammarsch ställs det nu även krav på teknikkunskaper. Detta gör att det för VVS-montörerna blir allt mer centralt att vidareutbilda sig. Inom VVS- området sätts människan i centrum för allt som skapas, samtidigt som det blir allt viktigare att utföra installationer och förändringar ur ett miljöperspektiv.

Att utbilda sig till VVS-montör

En VVS-montörs huvudsakliga arbetsuppgifter består i att reparera rör för värme, sanitet och vatten i hus och anläggningar. Yrket har flera olika inriktningar, där en montör kan välja att specialisera sig eller bredda sina kunskaper till flera inriktningar. Man kan arbeta i gammal och ny miljö samt både i nybyggnation och i ROT-sektorn (Renovering, Om - och Tillbyggnad).

Vad en VVS-montör behöver kunna

Att arbeta som installatör kräver kunskaper inom följande områden: data, teknik, miljö och drift.
När man arbetar med installationer är det viktigt att man är bra på att läsa tekniska beskrivningar och ritningar. Man bör också ha goda kunskaper om olika material, samt hur de kan kombineras. Huvudsakligen arbetar man med rör i olika material, bl.a. stål, koppar, plast och gjutjärn. Dessa rör kopplas samman till värmepump, fjärrvärme, värmepanna och annat.

Svetsning är ofta en mycket central och en viktig del i en VVS-montörs arbete. Arbetsuppgifterna kan även bestå i att installera olje- och elpannor, solvärme, element samt det som ingår i ett badrum så som handfat, toalettstol och badkar.

VVS - Arbetsområden

Det finns många olika inriktningar innanför VVS-montörens arbetsområde. Man kan t ex arbeta med att reparera och installera olika sorters värmepumpar, värmepannor, golvvärmesystem och styr- och reglerutrustning. De som idag arbetar med kylteknik kan i grunden ha en utbildning inom VVS.

Oavsett vilket arbetsområde man har så är det viktigt att vara händig och ha ett gott öga för hantverk. Likaså bör man behärska den nya tekniken, eftersom mycket av arbetet även kräver att man har kunskap om datorer där olika styrsystem körs. Att arbeta inom VVS innebär alltså att arbetet spänner över både det hantverkliga och det tekniska området. I stora drag innebär arbetet att planera, installera och tillhandahålla hållbara lösningar för kunden.

Det förutspås att bli bra tider för den yrkesverksamma VVS-montören. Behovet ökar och tillgången på VVS-montörer med en gedigen utbildning i bagaget är inte tillräcklig.

Kylmontör

En kylmontörs arbetsuppgifter består i att bygga upp och installera rörsystem i olika anläggningar för kyla, luftkonditionering och frys. De arbetar med svetsning och hårdlödning när de fogar samman rören.

Moderna kylanläggningar kan förutom kylutrustningen även bestå av datoriserade styr- och övervakningssystem, där installation av denna även kan ingå i kylmontörens arbetsuppgifter.

Den yrkesverksamma bör även veta hur man använder mätutrustning.Denna kunskap är viktig eftersom kylanläggningar vid installationen, fylls med köldmedium och kräver kontroll av tryck och temperatur.

Industrimontör

Som industrimontör är du specialiserad på att dra rör i industrianläggningar. Man arbetar med att installera, montera och svetsa rör på olika processanläggningar inom industrin. Industrimontörens arbetsuppgifter kan även innefatta reparation och underhåll i form av felsökning, utbyte av skadade delar samt att reparera ledningar och täta läckor.

Kompetensutveckling

Du som är VVS-ingenjör kan exempelvis behöva kompetensutveckla dig inom:

  • Geoenergi och VVS-system
  • Värmepumpar och smarta el-nät
  • Regler och lagstiftning för VVS-branschen
  • Olika reningstekniker

Vad gör en VVS-ingenjör?

En VVS-ingenjör skapar funktionella inomhusmiljöer för människor att bo och arbeta i. Miljöerna ska även vara energieffektiva, vilket gör att du som är VVS-ingenjör kan behöva hålla dig uppdaterad via vidareutbildningar om ny teknik. Efter att ha utbildat dig till VVS-ingenjör kan du både arbeta som projektledare och konstruktör. Ibland kallades VVS-ingenjör tidigare installationsingenjör.

Så här går du vidare

Sök och hitta en utbildning du är intresserad av


Beställ information eller boka direkt


Du blir kontaktad av utbildningsarrangören

Relaterade kategorier
Jämför utbildningar
Håll dig uppdaterad
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få utbildningsförslag, inspiration och aktuell information – direkt till din inkorg. 📨
Mer inom området
Reportage
SIFU

”Nu kan jag se och lösa problem jag tidigare inte ens visste fanns. Mitt arbete har blivit effektivare och mycket roligare!" berättar Timmy Rudegran.

Läs mer
 Byggarbetsmiljösamordnare (BAS)...

Läs om vad Mikael och Jimmy tycker om kursen Byggarbetsmiljösamordnare (BAS) P och U - Grundkurs som de gick på SIFU.

Läs mer
Arbetsledning Steg 1 –SIFU

– Jag fick med mig nya användbara verktyg från kursen som jag kommer kunna ha med mig livet ut – enkla, men väldigt effektiva, berättar Mikael Lahti.

Läs mer