Matematikutbildningar

Matematik är så mycket mer än bara siffror

Dras du till mönster, strukturer och problemlösning? Den abstrakta vetenskapen matematik är så mycket mer än att bara addera och subtrahera. Det finns oändligt många sätt att studera det på – hitta din utbildning inom matematik här!
Visar 1-25 av 45 träffar
Läs hur vi sorterar resultat
Vill du vet mer om hur vi sorterar resultat? Läs mer om hur vi rankar utbildningar i sökresultatet.
  • = Ackrediterad utbildning enligt ID06
Visar 1-25 av 45 träffar
1
2

Matematikens beståndsdelar 

Matematik är en gammal lära som hela tiden utvecklas och består idag av många begrepp, metoder och koncept. Generellt kan man definiera matematik som vetenskap om metodutveckling och problemlösning samt läran om strukturer, mönster och abstrakta former. Det finns flera specialiseringar och utvecklingsmöjligheter för dig som är intresserad av matematik.  

Skolverket definierar matematik som ett prioriterat utvecklingsområde, och det är först när man börjar studera matematik på universitet och högskola som man specialiserar sig inom ett visst område. Dessa är bland annat geometri, statistik, analys och algebra. 

Matematik

Vilken utbildning inom matematik passar dig?

Är matematik något som du kan tänka dig att arbeta med? Om du vill gå en utbildning inom matematik på universitet och högskola finns det många inriktningar att välja mellan. Du kan bland annat studera till ämneslärare, ingenjör med inriktning på matematik eller ta en kandidatexamen i matematik. Man kan även gå ett naturvetenskapligt basår på en högskola eller folkhögskola. 

Om du redan arbetar och behöver spetsa dina kunskaper finns det flera arrangörer som erbjuder specialiserade utbildningar, bland annat för dig som arbetar inom bygg, el och teknik. Dessa erbjuds både på distans och i klassrum. Distansstudier passar dig som behöver flexibilitet eller vill gå en kurs som inte finns i din hemstad. Det finns även utbildningar för dig som vill utveckla dina kunskaper för eget intresse och vill, genom matematiken, förstå din omvärld bättre. 

Se distansutbildningar inom matematik här!

Studera matematik på komvux

Om du behöver plugga upp eller komplettera dina betyg kan du gå en utbildning inom matematik på komvux. Vuxenutbildningar erbjuds av din hemkommun, men du kan även gå en betald kurs hos en privat aktör om kursen inte erbjuds av din kommun. En komvuxutbildning ger dig de kunskaper inom matematik som du behöver för ett fullständig betyg. Ofta kan du studera på distans och planera din studietid själv. 

Flera arrangörer erbjuder även paket till företag som vill erbjuda sina anställda en grundkurs i matematik. Vissa arrangörer kan skräddarsy upplägget så att det passar just dina förutsättningar. 

Se komvuxutbildningar inom matematik här!

Karriärmöjligheter efter utbildning inom matematik

Matematik är unikt då det är ett universellt språk. Något som öppnar globala jobbmöjligheter då många branscher är i behov av människor med matematiska kunskaper.

Det finns flera områden man kan arbeta inom efter en avklarad matematikutbildning. Du kan bland annat jobba inom transport, läraryrket, finans och läkemedelsbranschen. Flera studerar ett masterprogram efter avklarat kandidatprogram. Då du specialisera dig inom bland annat teknisk matematik, analys och matematisk fysik. 

Så här går du vidare

Sök och hitta en utbildning du är intresserad av


Beställ information eller boka direkt


Du blir kontaktad av utbildningsarrangören

Jämför utbildningar
Jämför utbildningar
Håll dig uppdaterad
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få utbildningsförslag, inspiration och aktuell information – direkt till din inkorg. 📨
Reportage
Arbetsledning Steg 1 –SIFU

– Jag fick med mig nya användbara verktyg från kursen som jag kommer kunna ha med mig livet ut – enkla, men väldigt effektiva, berättar Mikael Lahti.

Läs mer
SIFU

”Nu kan jag se och lösa problem jag tidigare inte ens visste fanns. Mitt arbete har blivit effektivare och mycket roligare!" berättar Timmy Rudegran.

Läs mer
 Byggarbetsmiljösamordnare (BAS)...

Läs om vad Mikael och Jimmy tycker om kursen Byggarbetsmiljösamordnare (BAS) P och U - Grundkurs som de gick på SIFU.

Läs mer