Utbildning till kvalitetsansvarig

Kontrollera kvaliteten på bygget

Sedan 2011 heter rollen som kvalitetsansvarig numera kontrollansvarig. En kvalitetsansvarigutbildning är således utbytt mot en kontrollansvarigutbildning. Se till att uppdatera dig om vad mer som är nytt inom området!
Visar 1-8 av 8 träffar
 

Mer om Utbildning till kvalitetsansvarig

KvalitetsansvarigKvalitetsansvarig

I maj 2011 gick rollen som kvalitetsansvarig över till kontrollansvarig. Rollen innebär större ansvar och närhet till byggprocessen än tidigare. En kontrollansvarig arbetar på uppdrag av byggherren. Byggherren har det yttersta ansvaret för bygget och kontrollansvarig hjälper då byggherren att se till att nödvändiga kontroller görs som måste göras för att följa kraven i bygglagstiftningen. Kontrollerna görs enligt en kontrollplan som upprättas vid varje byggnadsåtgärd. Är det ett stort projekt kan flera kontrollansvariga utses för olika delar av byggprojektet. Byggherren bestämmer då vem som ska ha samordningsansvaret. I de fall byggnadsnämnden inte anser att en kontrollansvarig behövs kan byggherren själv godkännas som kontrollansvarig.

Byggherren ska utse en kvalitetsansvarig för varje byggprojekt som kräver bygganmälan. Denne utses som en garanti att byggherren av tillräcklig kunskap och erfarenhet för att uppfylla gällande tekniska egenskapskrav. Kvalitetsansvarig ska också närvara vid byggsamråd, besiktningar och andra kontroller.

Certifiering för kontrollansvarig (kvalitetsansvarig)

En kontrollansvarig (kvalitetsansvarig) måste vara certifierad av godkänt certifieringsorgan. För att bli certifierad ska kontrollansvarig ha följande kvalifikationer:

  • Teknikisk utbildning
  • Erfarenhet av praktiskt arbete inom byggområdet
  • Kunskaper om bygglagstiftningen
  • Lämplighet för uppgiften

Certifikatet gäller i fem år från utfärdandet och kan sedan förlängas med fem år i taget. Under tiden får kontrollansvariga (kvalitetsansvariga) med certifiering information om ändringar i regelverket som är av betydelse för behörigheten.

Så här går du vidare

Sök och hitta en utbildning du är intresserad av


Beställ information eller boka direkt


Du blir kontaktad av utbildningsarrangören

Jämför utbildningar
Nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och ta del av det senaste inom kompetensutveckling!
Reportage
Kör bara kör - det finns så myck...

Anna Lundberg, HR-specialist och kursledare på kursen ”Agila metoder för HR”, berättar om vilka fördelar ett agilt arbetssätt kan föra med sig till området HR, men även om vilka eventuella utmaningar som kan uppstå. 

Läs mer
PRINCE2 – Kungen av projektledni...
Adding Value Consulting AB

– Att vi nu har en mall att utgå ifrån vid allt projektarbete har gjort organisationen mycket mer effektiv och dessutom talar vi alla samma språk. Våra kunder ser att vi arbetar efter en internationell erkänd standard och de vet då att vi är effektiva och har kontroll på risker, kvalitet och levererar det vi har lovat och oftast lite extra därutöver!

Göran Enström, Commercial Manager, Envirotainer

Läs mer
"Förändringen går snabbt och vi ...

Åsa Liedgren, Executive Assistant på Sustainable Banking på SEB, berättar om sina erfarenheter av utbildningen ”Executive Assistant 2025” under hösten 2020.

Läs mer
De nya kunskaperna stärker henne...

Åse Larsen, säkerhetsansvarig och dataskyddsombud på Affärsverken, om sin diplomutbildning som hon avslutade i januari 2021.

Läs mer