Visa utbildning.se som: Mobil
Visar 1-13 av 13 träffar
 

Mer om Utbildning till kvalitetsansvarig

KvalitetsansvarigKvalitetsansvarig

I maj 2011 gick rollen som kvalitetsansvarig över till kontrollansvarig. Rollen innebär större ansvar och närhet till byggprocessen än tidigare. En kontrollansvarig arbetar på uppdrag av byggherren. Byggherren har det yttersta ansvaret för bygget och kontrollansvarig hjälper då byggherren att se till att nödvändiga kontroller görs som måste göras för att följa kraven i bygglagstiftningen. Kontrollerna görs enligt en kontrollplan som upprättas vid varje byggnadsåtgärd. Är det ett stort projekt kan flera kontrollansvariga utses för olika delar av byggprojektet. Byggherren bestämmer då vem som ska ha samordningsansvaret. I de fall byggnadsnämnden inte anser att en kontrollansvarig behövs kan byggherren själv godkännas som kontrollansvarig.

Byggherren ska utse en kvalitetsansvarig för varje byggprojekt som kräver bygganmälan. Denne utses som en garanti att byggherren av tillräcklig kunskap och erfarenhet för att uppfylla gällande tekniska egenskapskrav. Kvalitetsansvarig ska också närvara vid byggsamråd, besiktningar och andra kontroller.

Certifiering för kontrollansvarig (kvalitetsansvarig)

En kontrollansvarig (kvalitetsansvarig) måste vara certifierad av godkänt certifieringsorgan. För att bli certifierad ska kontrollansvarig ha följande kvalifikationer:

  • Teknikisk utbildning
  • Erfarenhet av praktiskt arbete inom byggområdet
  • Kunskaper om bygglagstiftningen
  • Lämplighet för uppgiften

Certifikatet gäller i fem år från utfärdandet och kan sedan förlängas med fem år i taget. Under tiden får kontrollansvariga (kvalitetsansvariga) med certifiering information om ändringar i regelverket som är av betydelse för behörigheten.

Så här går du vidare

Sök och hitta en utbildning du är intresserad av


Beställ information eller boka direkt


Du blir kontaktad av utbildningsarrangören

Jämför utbildningar
Nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och ta del av det senaste inom kompetensutveckling!
Reportage
Arbetsledning Steg 1 – Teknologi...

– Jag fick med mig nya användbara verktyg från kursen som jag kommer kunna ha med mig livet ut – enkla, men väldigt effektiva, berättar Mikael Lahti.

Läs mer
Projektledning med agila metoder...

Lars Sundermeyer har tidigare arbetat som projektledare och kände därför till begreppen Scrum och Kanban redan innan han bokade sig på 2-dagarskursen. Lars valde att delta på Informators kurs Projektledning med Agila metoder för att ta reda på om det fanns delar av agil projektledning som gick att implementera i hans dagliga arbete.

Läs mer
Teknologisk Institut

”Nu kan jag se och lösa problem jag tidigare inte ens visste fanns. Mitt arbete har blivit effektivare och mycket roligare!" berättar Timmy Rudegran.

Läs mer