28 sep 2021

Vidareutbildning för svetsare

Vidareutbildning för svetsare

Svetsyrket är ett arbete som kräver såväl praktisk färdighet som god teoretisk kunskap. Svetsare arbetar ofta på bygg- och anläggningsföretag, inom verkstadsindustrin samt som underhålls- och reparationspersonal vid olika industrier.

Som svetsare sammanfogar du stål och andra metaller med hjälp av olika svetsmetoder, exempelvis inom tillverkningsindustrin, vid broanläggningar, husbyggen, vid installation av rörsystem inom processindustrin eller vid smidesarbete.

Förslag på vidareutbildning för dig som svetsare

När det kommer till vidareutbildning är det ganska vanligt att svetsare specialiserar sig inom en viss svetsmetod, till exempel manuell metallbågsvetsning, MMA, gasmetallbågsvetsning, MIG/MAG, gasvolframsvetsning, TIG, och gassvetsning beroende på det arbete som ska utföras.

En felaktig utförd svets kan medföra stora kostnader, risker och besvär för både kund och tillverkare. Därför ställer allt fler kunder och tillverkare högre krav på kvalitetssäkring av svetsproduktionen. Här på utbildning.se hittar du flera olika vidareutbildningar där man lär sig vilka krav och regler som gäller kvalitetssäkring av produktionenen.

Det finns en internationellt erkänd utbildning som heter IW, International Welder. En sådan vidareutbildning är ett bra sätt fördjupa och bredda din svetskompetens och få såväl de teoretiska och praktiska kunskap som behövs för att ansvara för ett företags svetsverksamhet.

Arbetar du som svetsare bör du även ha gått en utbildning i heta arbeten. Eftersom svetsaryrket innehåller arbetsprocesser som innefattar användning av värme klassas det som heta arbeten. Eftersom heta arbeten är potentiellt farliga är det viktigt att de som utför dem har genomgått rätt utbildning. En utbildning i heta arbeten bör genomföras formellt och dokumenteras. Du måste kunna bevisa att du genomgått en utbildning och att den genomfördes på ett korrekt sätt. Det kan även vara bra för dig som svetsare att ha kunskaper inom första hjälpen och HLR i händelse av en olycka. 

Vad ska du tänka på om du vill vidareutbilda dig

Att som svetsare genomgå en vidareutbildning kan öka din attraktionskraft på arbetsmarknaden och öka dina möjligheter till jobb även i framtiden. En bra början är att prata med din närmaste chef, HR-ansvarig eller liknande. Många företag har riktlinjer för kompetensutveckling och kanske finns det pengar öronmärkta för just detta ändamål. 

Är du osäker på vilken utbildning du ska välja kan du börja med att fundera över vilka områden i ditt jobb du skulle kunna bli ännu bättre på. Hör också med dina kollegor, kanske har de tips på utbildningar de tror skulle passa dig.


« Tillbaka till alla yrken inom bygg och anläggning
« Tillbaka till Karriärguidens startsida
« Alla yrken A–Ö


Behöver du hjälp att hitta vidareutbildning?

Berätta för oss vad du letar efter, så hjälper vi dig hitta rätt!

Hur funkar det?

Efter att du skickat in din förfrågan tar vi genom intresseanmälningar kontakt med de utbildare som bäst matchar dina önskemål. Du får en bekräftelse direkt till din mail och inom 1–2 dagar kontaktar utbildningsarrangörerna dig med all information du behöver för att eventuellt gå vidare och boka utbildningen. Vi hör av oss till dig om vi behöver kompletterande uppgifter. 

This field is used for controlling automatic form submits. Please leave it blank:
Fyll i

Vår utbildningsrådgivning är kostnadsfri och inte bindande.

Senast uppdaterad: 28 sep 2021

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2021-09-24

Vidareutbildning för controller

Controllern fungerar som en länk mellan ledningen och ekonomiavdelningen på arbetsplatsen. Arbetsuppgifterna för en controller består av att förmedla viktig ekonomisk information till ledningen och analysera företagets framtid. Eftersom controllerns arbete till stor del handlar om rapportskrivning och analys är det viktigt att du är strukturerad och intresserad av arbete med siffror.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2022-04-08

Karriärguiden – alla yrken från A-Ö

Administratör Advokat Agronom Ambulanssjukvårdare Arbetsförmedlare Arbetsterapeut Arkitekt Arkivarie Art director Apotekare Audionom Banktjänsteman Barnmorska Barnskötare Begravningsentreprenör Bibliotekarie Biblioteksassistent Biolog Biomedicinsk analytiker Biståndshandläggare Bokföringsassistent Butikschef Brandingenjör Brandman Behandlingsassistent Byggledare Byggnadsingenjör Civilekonom Civili ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-09-24

Vidareutbildning för byggnadsingenjörer

För att fortsätta vara attraktiv på arbetsmarknaden krävs det i regel kontinuerlig vidareutbildning om du arbetar som byggnadsingengör.

Läs mer
Så fungerar utbildning.se

Sök och hitta en utbildning du är intresserad av


Beställ information eller boka direkt


Du blir kontaktad av utbildningsarrangören

Nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och ta del av det senaste inom kompetensutveckling!