Mer om Utbildning i CE-märkning
Att få en produkt CE-märkt kräver följande
- Att den följer en föreskriven kontrollprocedur
- Produkten måste överensstämma med grundläggande krav på exempelvis säkerhet hälsa, miljö och funktion.
För en hel del produkter är det tillverkaren själv som ansvarar för att kraven uppfylls men för en del produkter där kraven på säkerhet är extra höga finns det särskilda kontrollorgan vars uppgift är att säkerställa att dessa krav efterlevs. SMP (Svensk Maskinprovning) är ett kontrollorgan i Sverige.
Om en produkt har försetts med CE-märkning innebär det att importören följer de grundläggande kraven enligt EU-direktiv. CE-märkning innebär att det är tillverkaren som är ansvarig för eventuella skador som den CE-märkta produkten orsakar under förutsättning att användaren följt eventuella instruktioner om användning.
Den 1 januari 1994 infördes CE-märkningen i Sverige och kallades då EG-märket fram till 1 januari 1995. Lag (1992:1534) är gällande för CE-märkning. De särskilda krav och rekommendationer som gäller för olika produkter finns i särskilda föreskrifter och direktiv utfärdade av CENELEC, ETSI och CEN.
Sök och hitta en utbildning du är intresserad av
Beställ information eller boka direkt
Du blir kontaktad av utbildningsarrangören

– Jag fick med mig nya användbara verktyg från kursen som jag kommer kunna ha med mig livet ut – enkla, men väldigt effektiva, berättar Mikael Lahti.
Läs mer
Läs om vad Mikael och Jimmy tycker om kursen Byggarbetsmiljösamordnare (BAS) P och U - Grundkurs som de gick på SIFU.
Läs mer
”Nu kan jag se och lösa problem jag tidigare inte ens visste fanns. Mitt arbete har blivit effektivare och mycket roligare!" berättar Timmy Rudegran.
Läs mer