Visar 1-23 av 23 träffar
Läs hur vi sorterar resultat
Vill du vet mer om hur vi sorterar resultat? Läs mer om hur vi rankar utbildningar i sökresultatet.
  • = Ackrediterad utbildning enligt ID06
Visar 1-23 av 23 träffar

Ett certifikat som tillåter dig arbeta med heta arbeten 

Heta arbeten används för att beskriva arbetsuppgifter och arbetsmoment där det finns en risk för brand på grund av gnistbildning eller uppvärmning. Det kan exempelvis innefatta arbeten som svetsning, skärning, lödning, användning av varmluftspistoler, sliprondeller och liknande. I Sverige kräver försäkringsbolag att personer som utför sådana arbeten ska vara utbildade och certifierade för att säkerställa att arbetet utförs på ett säkert sätt. Heta arbeten är ett av två godkända certifikat inom brandfarliga heta arbeten och gäller i hela Norden.

Vem riktar sig utbildningen till? 

Målgruppen för denna utbildning är bred och inkluderar alla som är inblandade i någon form av brandfarligt arbete, exempelvis tillståndsgivare, brandvakter och tätskiktsarbetare. Utbildningen är särskilt relevant för yrken där brandrisk är en del av det dagliga arbetet. 

Var finns utbildningarna inom heta arbeten? 

Heta arbeten är en utbildning som funnits sedan 1990-talet och är idag en självklar utbildning för alla som på något sätt arbetar med potentiella brandfarliga arbeten. Du hittar utbildningar över hela landet, både för dig som önskar en egen privat utbildning och kanske behöver förnya ditt certifikat men även företagsanpassade utbildningar för större grupper. Utbildningarna finns att gå från Kiruna i norr till södra Skåne. Du hittar utbildningar som ger den teoretiska delen av utbildning på distans, men där du kompletterar utbildningen med obligatoriska praktiska moment som exempelvis släckningsarbetet.

Vad innehåller en utbildning i heta arbeten?

Lagar och försäkringsvillkor: Deltagarna lär sig om de lagar och försäkringsvillkor som gäller för heta arbeten.

Organisation och ansvar: Utbildningen täcker hur ansvar och roller fördelas vid heta arbeten, inklusive roller som tillståndsgivare, heta arbetare och brandvakt.

Säkerhetsregler: Det läggs stor vikt vid att lära ut säkerhetsregler och bästa praxis för att förebygga brand.

Förebyggande brandskydd: Detta är en kritisk del där deltagarna lär sig att förebygga bränder genom korrekt hantering och förvaring av brandfarligt material.

Släckövning, släckmedel och utrustning: Praktiska moment där deltagarna får lära sig att använda olika släckmedel och utrustning.

Hantering av brandfarliga varor och explosiva miljöer: Särskild uppmärksamhet ägnas åt hur man hanterar brandfarliga material i potentiellt explosiva miljöer.

Tätskiktsarbete: Specifik utbildning för de som arbetar med tätskikt, vanligt i byggbranschen.

Utbildningen avslutas med ett certifieringstest, och ett godkänt certifikat är giltigt i fem år. Därefter krävs en repetitionsutbildning för att förnya certifikatet. Detta säkerställer att de som arbetar med heta arbeten regelbundet uppdaterar sina kunskaper och färdigheter för att upprätthålla höga säkerhetsstandarder. Efter avslutad godkänd utbildning kan du enkelt få tillgång till din certifiering digitalt så att du enkelt alltid kan visa upp din kompetens.

Så här går du vidare

Sök och hitta en utbildning du är intresserad av


Beställ information eller boka direkt


Du blir kontaktad av utbildningsarrangören

Jämför utbildningar
Håll dig uppdaterad
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få utbildningsförslag, inspiration och aktuell information – direkt till din inkorg. 📨
Reportage
En bra utbildningspartner helt e...

– Jag upplever JA Kompetens som väldigt professionella och lätta att samarbeta med, berättar Henrik Nilsson, Kompetensutvecklare på K-rauta Sverige.

Läs mer