Visa utbildning.se som: Mobil
  • = Ackrediterad utbildning enligt ID06
Visar 1-25 av 44 träffar
12

Vad är Heta Arbeten?

Heta arbeten är ett koncept som Branskyddsföreningen tagit fram för skadeprevention i syfte att minska brandrisk vid brandfarliga heta arbeten på en tillfälllig arbetsplats. Här innefattas alltså arbetsprocesser vid användning av värme eller som kan generera värme. Typiska verksamheter innefattar vanligen skärning, svetsning, lödning och användning av blåslampor. Behörighetsutbildningen Heta Arbeten ger kunskap samt certifikat som behövs för att ha behörighet att ge tillstånd vid, få utföra alternativt vara brandvakt vid dessa arbeten.

Varför utbilda sig inom Heta Arbeten?

Det är viktigt att personer som utför heta arbeten även är ordentligt utbildade och därmed kapabla att genomföra arbetsuppgifterna på ett säkert sätt. Det är också viktigt att arbetsledare, chefer och andra som överser det heta arbetet är ordentligt utbildade och förstå de processer som de övervakar. Försäkringsbolagen i Sverige ställer krav på att inblandade personer ska ha rätt kunskap och behörighet.

En utbildning i heta arbeten bör genomföras formellt och dokumenteras. Du måste kunna bevisa att du genomgått en utbildning - och att den genomfördes på ett korrekt sätt. Efter avslutad utbildning tilldelas du ett certifikat som är giltigt i fem år. 

Vad innehåller utbildningen Heta Arbeten?

Sammanfattningsvis ger utbildningen dig kunskap att förebygga brand vid heta arbetan samt bedöma potentiella risker. Du får även genomgå en praktisk släckövning. Mer specifikt kommer utbildningen gå in på dessa områden:

  • Brandkunskap
  • Tätskiktsarbete och högriskkonstruktioner
  • Brandskyddsföreningens säkerhetsregler för brandfarliga heta arbeten på tillfällig arbetsplats
  • Lagar, försäkringsvillkor och ansvar
  • Brandfarlig vara och förbudsområden/EX-miljö
  • Riskbedömning med 3M-metoden (metod, material, miljö)

Hitta rätt utbildning hos oss

Detta är en ackrediterad utbildning enligt ID06 vilket innebär att alla som går utbildningen och har certifikat Heta Arbeten kostnadsfritt kan registrera sin behörighet i ID06 Kompetensdatabas. Det spelar ingen roll hos vilken arrangör eller på vilken ort man genomgått utbildningen.

I listan ovan hittar du professionella, lärarledda utbildningar inom heta arbeten som ger all väsentlig säkerhetsinformation som heta arbeten kräver. Det finns öppna utbildningar, för dig som vill gå utbildningen på egen hand med ett specifikt startdatum och plats. Du kan även anmäla intresse för en företagsanpassad utbildning. Den kommer att hållas enligt dina villkor, till exempel på ditt företag för alla anställda som är i behov av en certifiering.

Så här går du vidare

Sök och hitta en utbildning du är intresserad av


Beställ information eller boka direkt


Du blir kontaktad av utbildningsarrangören

Jämför utbildningar
Nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och ta del av det senaste inom kompetensutveckling!
Reportage
Brandskyddsföreningen

Brandskyddsföreningen om sin behörighetsutbildning Heta Arbeten® och dess betydelse för brandfarliga och heta arbeten på tillfällig arbetsplats.

Läs mer
Vad är heta arbeten?
Brandskyddsföreningen

Tydliga exempel på heta arbeten är svets- och skärarbeten med gasolbrännare eller snabbgående verktyg som vinkel­slip och kapmaskiner eftersom de tidigare har orsakat många bränder. Andra exempel är inte lika självklara.

Läs mer