Vidareutbildning för originalare

Om du som originalare bestämt dig för att vidareutbildas finns flera olika vägar att gå för att bli ännu mer attraktiv på arbetsmarknaden. Om du driver ett eget företag är det viktigt att du har kunskap inom redovisning och bokföring för att undvika att göra kostsamma misstag.

Vidareutbildning för originalare

Som originalare arbetar du med att färdigställa texter och bilder för exempelvis radio-, webb- och tv-produktion. Arbetet sker tätt ihop med en art director som ger originalaren skisser över koncept och idéer som ska sättas ihop.

Många originalare arbetar på reklambyråer eller webbyråer, men det finns även originalare som väljer att frilansa eller att starta ett eget företag. Det är viktigt att du som originalare har ett öga för färg och form och att du är noggrann.

Förslag på vidareutbildning för dig som originalare

Om du som originalare bestämt dig för att vidareutbildas finns flera olika vägar att gå för att bli ännu mer attraktiv på arbetsmarknaden. Om du driver ett eget företag är det viktigt att du har kunskap inom redovisning och bokföring för att undvika att göra kostsamma misstag. Det är även viktigt att du vet hur du ska göra för att marknadsföra dig själv om du har ett eget företag eller frilansar.

Som originalare är det viktigt att du har mycket goda kunskaper i de vanligaste programmen för formgivning. Du bör behärska exempelvis Adobe Photoshop, Adobe Illustrator och Adobe InDesign. Eftersom programmen ständigt utvecklas och förändras är det nödvändigt att du ständigt vidareutbildas för att hålla dina kunskaper aktuella. Utöver programkunskaper behöver du också känna till upphovsrättslagstiftningen samt övriga lagar och regler som kan komma att påverka ditt arbete.

Arbetet som originalare kan vara tidsintensivt, särskilt när du närmar dig en deadline. Om du behöver lära dig hur du strukturerar din tid och hanterar stressiga perioder på arbetet kan kurser inom personlig effektivitet eller stresshantering vara något för dig.

Att tänka på om du vill vidareutbilda dig

Det första steget när du som originalare bestämt dig för att satsa på vidareutbildning är att ta upp frågan med din närmaste chef. Ta reda på om det finns en policy för kompetensutveckling på din arbetsplats. Om det finns en policy på din arbetsplats kan denna innebära att din arbetsgivare står för utbildningens kostnad eller att du får möjlighet att vara ledig ett par dagar för att utbildas.

Fundera över vilken slags utbildning som skulle gynna din karriär samt vilken leveransmetod som passar din situation bäst. Är du osäker på vilken slags utbildning du ska satsa på kan det vara bra att höra med dina kollegor, kanske har de tips på utbildningar de tror kan vara passande för dig.

Framtidsutsikter

Det råder relativt hård konkurrens om jobben som originalare och många frilansar eller har ett eget företag. Om du inte har en fast arbetsplats är det viktigt att du lägger tid och energi på att marknadsföra dig själv för att få nya uppdrag. Genom utbildning och breddade kunskaper är det möjligt för dig som originalare att stärka din konkurrenskraft på arbetsmarknaden.

Relaterade yrken

[Facebook:recommend]

« Tillbaka till alla yrken inom kultur, media och design
« Tillbaka till Karriärguidens startsida
« Alla yrken A–Ö


Behöver du hjälp att hitta vidareutbildning?

Berätta för oss vad du letar efter, så hjälper vi dig hitta rätt!

Hur funkar det?

Efter att du skickat in din förfrågan tar vi genom intresseanmälningar kontakt med de utbildare som bäst matchar dina önskemål. Du får en bekräftelse direkt till din mail och inom 1–2 dagar kontaktar utbildningsarrangörerna dig med all information du behöver för att eventuellt gå vidare och boka utbildningen. Vi hör av oss till dig om vi behöver kompletterande uppgifter. 

This field is used for controlling automatic form submits. Please leave it blank:
Fyll i

Vår utbildningsrådgivning är kostnadsfri och inte bindande.


Annonser