22 sep 2021

Vidareutbildning för arbetsterapeut

Vidareutbildning för arbetsterapeut

Som arbetsterapeut har du många arbetsuppgifter och kan arbeta på flera olika slags arbetsplatser. Vanligt är att du som arbetsterapeut arbetar med att bland annat stödja personer som har en nedsatt aktivitetsförmåga.

Du arbetar även aktivt med att hjälpa dina klienter att bibehålla och öka aktiviteten genom träning, strategi eller olika hjälpmedel i det vardagliga livet. Majoriteten av alla arbetsterapeuter arbetar inom äldre- och funktionshinderomsorgen, både inom den offentliga och privata sektorn. Andra vanliga arbetsplatser är på sjukhus och vårdcentraler.


Förslag på vidareutbildning för dig som arbetsterapeut


En stor del av en arbetsterapeut vardag innebär att inspirera och engagera andra personer. Det kan därför vara en bra idé att läsa en kurs inom coachning eller ledarskap. Du kan välja att antingen läsa en längre och mer omfattade ledarskapsutbildning eller en kortare ledarskapskurs där du får möjlighet att fokusera på exempelvis coachande ledarskap.

Det är även bra att veta hur man visar empati och hur man bäst kommunicerar på rätt sätt med personer som ibland inte mår dåligt psykiskt eller fysiskt. Därför kan en kurs inom psykoterapi vara på sin plats om du arbetar som arbetsterapeut.

Arbetet som arbetsterapeut kan stundtals vara stressigt och du behöver kunna planera din tid väl. Om du känner att du skulle vilja bli bättre på att planera din arbetsdag eller hantera stressiga situationer kan en kurs inom personlig effektivitet eller stresshantering vara något för dig.

Att tänka på om du vill vidareutbilda dig

Arbetar du som arbetsterapeut och har bestämt dig för att vidareutvecklas i din yrkesroll? Det första steget är att fundera över vilken slags utbildning som kan tänkas passa dig. Det finns allt från kortare kurser till längre program och vissa utbildningar bedrivs även på distans.

Ta reda på om det finns en policy för kompetensutveckling på din arbetsplats. Om din arbetsplats har en policy för kompetensutveckling kan detta innebära att du får utbildningen finansierad av arbetsgivaren eller att du får möjlighet att vara ledig ett par dagar för att vidareutbildas.

Framtidsutsikter

Enligt Arbetsförmedlingen finns det medelgoda chanser till arbete för arbetsterapeuter både på kort och på lång sikt. Den ökande efterfrågan beror på att befolkningen blir allt äldre samtidigt som pensionsavgångarna inom yrket är stora. För arbetsterapeuter med yrkeserfarenhet är chanserna till arbete ännu större.


Relaterade yrken


« Tillbaka till alla yrken inom hälsa och sjukvård
« Tillbaka till Karriärguidens startsida
« Alla yrken A–Ö


Behöver du hjälp att hitta vidareutbildning?

Berätta för oss vad du letar efter, så hjälper vi dig hitta rätt!

Hur funkar det?

Efter att du skickat in din förfrågan tar vi genom intresseanmälningar kontakt med de utbildare som bäst matchar dina önskemål. Du får en bekräftelse direkt till din mail och inom 1–2 dagar kontaktar utbildningsarrangörerna dig med all information du behöver för att eventuellt gå vidare och boka utbildningen. Vi hör av oss till dig om vi behöver kompletterande uppgifter. 

This field is used for controlling automatic form submits. Please leave it blank:
Fyll i

Vår utbildningsrådgivning är kostnadsfri och inte bindande.

Senast uppdaterad: 22 sep 2021

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2021-09-27

Vidareutbildning för landskapsarkitekt

En landskapsarkitekts arbetsuppgifter handlar om att visualisera och ta fram den externa miljön kring hus och andra typer av byggnader. Ofta börjar man i planeringsstadiet och utformar samt utreder olika platser såsom gator, parker och torg. Det är vanligt att landskapsarkitekter arbetar tillsammans med andra yrkesgrupper såsom ingenjörer, andra arkitekter och de personer som faktiskt ko ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2022-04-08

Karriärguiden – alla yrken från A-Ö

Administratör Advokat Agronom Ambulanssjukvårdare Arbetsförmedlare Arbetsterapeut Arkitekt Arkivarie Art director Apotekare Audionom Banktjänsteman Barnmorska Barnskötare Begravningsentreprenör Bibliotekarie Biblioteksassistent Biolog Biomedicinsk analytiker Biståndshandläggare Bokföringsassistent Butikschef Brandingenjör Brandman Behandlingsassistent Byggledare Byggnadsingenjör Civilekonom Civili ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2017-09-27

Så blir du mer framgångsrik - Del 4

I utbildning.se:s artikelserie Så blir du mer framgångsrik avslöjar näringslivseliten sina bästa vardagsknep för framgång. Del 4: Pia Anderberg på Axel Johson AB, en av Nordens ledande handelskoncerner.

Läs mer
Så fungerar utbildning.se

Sök och hitta en utbildning du är intresserad av


Beställ information eller boka direkt


Du blir kontaktad av utbildningsarrangören

Nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och ta del av det senaste inom kompetensutveckling!