Vidareutbildning för biblioteksassistent

Biblioteksassistenter bör ha god förmåga att arbeta systematiskt och strukturerat Dagens teknik kräver ständigt nya sätt att tänka och arbeta, vilket kan bjuda på båda möjligheter och utmaningar. En kurs i personlig effektivitet kan ge dig nya metoder och hjälpmedel för att få bättre struktur på ditt arbete och frigöra mer tid.

Vidareutbildning för biblioteksassistent

Biblioteksassistenter arbetar tillsammans med bibliotekarier på ett bibliotek, exempelvis folkbibliotek, vid skol-, gymnasie- och folkhögskolebibliotek, universitets- och högskolebibliotek och sjukhusbibliotek. Dina arbetsuppgifter är i första hand administrativa, såsom katalogisering och registrering av böcker och annat publicerat material samt ordnar och lånar ut böcker, tidskrifter med mera.

Som biblioteksassistent är det viktigt att du har god förmåga att arbeta systematiskt och strukturerat. Dagens teknik kräver ständigt nya sätt att tänka och arbeta, vilket kan bjuda på båda möjligheter och utmaningar. En kurs i personlig effektivitet kan ge dig nya metoder och hjälpmedel för att få bättre struktur på ditt arbete och frigöra mer tid.

Då arbetet som biblioteksassistent innebär daglig kontakt med bibliotekets besökare krävs det även att du har en god känsla för service och att du är lyhörd för vad olika biblioteksbesökare behöver hjälp med och agera utifrån det. En kurs i kundbemötande kan till exempel ge dig mer kött på benen när det kommer till att bemöta “besvärliga” personer. Om du använder dig mycket av Office-programmen under dina arbetsdagar kan en kurs i Excel eller Word hjälpa dig att få ut mer av programmen.


Förslag på vidareutbildning för dig som biblioteksassistent


Att tänka på om du vill vidareutbilda dig

Arbetar du som biblioteksassistent  och känner att du vill ta steget och vidareutbilda dig? En bra början kan då vara att lyfta frågan med din närmaste chef, förslagsvis under ert nästa medarbetarsamtal eller liknande. Du kan även ta reda på om din arbetsplats har en policy för kompetensutveckling. Om det finns en policy för kompetensutveckling kan det eventuellt  innebära att du kan får möjlighet att ta ledigt från arbetet ett par dagar för att vidareutbildas eller att din arbetsgivare betalar för utbildningen.

När du ska bestämma dig för vilken vidareutbildning som passar dig bör du fundera över vilka kunskapsluckor du har och inom vilka områden du skulle kunna bli ännu bättre. Hör med din chef, kollegor eller andra inom samma bransch. Kanske har de tips på utbildningar som de deltagit i någon kurs eller seminarium som skulle kunna vara givande även för dig?


Relaterade yrken


« Tillbaka till alla yrken inom kultur, media och design
« Tillbaka till Karriärguidens startsida
« Alla yrken A–Ö


Behöver du hjälp att hitta vidareutbildning?

Berätta för oss vad du letar efter, så hjälper vi dig hitta rätt!

Hur funkar det?

Efter att du skickat in din förfrågan tar vi genom intresseanmälningar kontakt med de utbildare som bäst matchar dina önskemål. Du får en bekräftelse direkt till din mail och inom 1–2 dagar kontaktar utbildningsarrangörerna dig med all information du behöver för att eventuellt gå vidare och boka utbildningen. Vi hör av oss till dig om vi behöver kompletterande uppgifter. 

This field is used for controlling automatic form submits. Please leave it blank:
Fyll i

Vår utbildningsrådgivning är kostnadsfri och inte bindande.


Annonser

Du kanske också är intresserad av: