Visa utbildning.se som: Mobil

Missa inte Upskill & Reskill den 25 januari 2023 – ett digitalt och kostnadsfritt event! Anmäl dig idag 

Vidareutbildning för personlig assistent

Vidareutbildning för personlig assistent

Som personlig assistent hjälper du en person med funktionsnedsättning att höja sin livskvalitet genom att fungera som ett stöd i vardagen. Detta för att brukaren i så stor utsträckning som möjligt ska leva sitt liv på samma sätt som de gjort utan en funktionsnedsättning.

För det mesta är personliga assistenter anställda hos hos kommuner eller av privata aktörer, såsom privata bolag, brukarkooperativ alternativt direkt av brukaren själv.

Förslag på vidareutbildning för dig som personlig assistent

Som personlig assistent är det viktigt att du har stor respekt för brukarens privatliv och respekterar tystnadsplikten. Det är också viktigt att du är intresserad av att arbeta med människor och är lyhörd. Du bör vara social och kunna samspela med brukarens anhöriga, vänner och andra människor som finns i hans eller hennes liv. Om du känner att du vill utveckla din kommunikationsförmåga finns kurser i retorik och presentationsteknik som kan lära dig att bli bättre på kommunikation såväl i tal som i skrift. Även kurser i språk kan öka dina möjlighter till jobb. Utöver svenska och engelska är det ofta meriterande att behärska fler språk.

Som personlig assistent arbetar du ofta oregelbundna arbetstider med tjänstgöring på kvällar och helger, något som ibland kan vara stressande. För att få bättre struktur i din vardag kan det vara bra att läsa en kurs i personlig effektivitet eller stresshantering. En kurs i mindfulness kan också hjälpa dig att vara närvarande och fokuserad och hantera de olika svåra situationer som eventuellt kan uppstå.

Som personlig assistent kan brukaren ha en rad olika funktionsnedsättningar. Det kan till exempel vara rörelsenedsättning, syn- eller hörselnedsättningar, eller en intellektuell funktionsnedsättning. Det finns en mängd kurser som handlar om olika funktionsnedsättningar och som syftar till att öka föreståelsen och kunskapen om dessa. Du kan även välja att fördjupa dig i de lagar och regler som finns kring personlig assistens.

Att vara en god ledare är viktigt för dig som personlig assistent, särskilt om du arbetar med barn och unga. Du kan välja att läsa en kurs inom exempelvis konflikthantering eller coachande ledarskap eller ett längre och mer omfattande ledarskapsprogram. 

Att tänka på om du vill vidareutbilda dig

Ett bra första steg när du som personlig assistent vill vidareutbilda dig att höra med din arbetsgivare vilka möjligheter till kompetensutveckling de har möjlighet att erbjuda dig. Finns det en policy för kompetensutveckling? I så fall kan det finnas en chans att din arbetsgivare kan hjälpa till med finansiering.

Om du har svårt att få ihop tiden med att arbeta och gå en kurs samtidigt kan kanske en distanskurs vara ett alternativ? Idag finns det ett allt större utbud av utbildningar som går att läsa på hel- eller halvdistans så att du kan studera när det passar dig. Är du osäker på vilken utbildning du ska välja kan du höra med din chef eller dina kollegor, kanske har de tips på utbildningar de tror skulle kunna passa dig.

Framtidsutsikter

Arbetsförmedlingen bedömer i sin prognos Yrkeskompassen att personliga assistenter har medelgoda möjligheter till jobb i framtiden. Det finns många jobb att söka, men det är inte alla som uppfyller arbetsgivarnas krav på flexibilitet och kompetens om olika funktionsnedsättningar eller ett specifikt språk. Det är en stor omsättning på personal i och med att många unga jobbar som personlig assistent och sedan väljer att studera vidare.

Relaterade yrkenBehöver du hjälp att hitta vidareutbildning?

Berätta för oss vad du letar efter, så hjälper vi dig hitta rätt!

Hur funkar det?

Efter att du skickat in din förfrågan tar vi genom intresseanmälningar kontakt med de utbildare som bäst matchar dina önskemål. Du får en bekräftelse direkt till din mail och inom 1–2 dagar kontaktar utbildningsarrangörerna dig med all information du behöver för att eventuellt gå vidare och boka utbildningen. Vi hör av oss till dig om vi behöver kompletterande uppgifter. 

This field is used for controlling automatic form submits. Please leave it blank:
Fyll i

Vår utbildningsrådgivning är kostnadsfri och inte bindande.

Senast uppdaterad: 28 sep 2021

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2021-09-24

Vidareutbildning för flygmekaniker

Flygmekaniker och sugen på att gå en vidareutbildning? Ibland kan det vara svårt att bestämma sig för vilken vidareutbildning som bäst matchar dina behov. En bra början är att fundera över vilka kunskapsluckor du har och inom vilka områden du skulle kunna bli ännu bättre. Här kan du läsa mer om kompetensutveckling för flygmekaniker.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2022-04-19

4 personlighetstyper du möter varje dag (och hur du bäst bemöter dem)

Har du personer i din vardag du blir frustrerad över? Som du bara inte förstår dig på? Hjälpen stavas DISC-analys. 

Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-09-27

Vidareutbildning för miljö- och hälsoskyddsinspektör

Som miljö- och hälsoskyddsinspektör ansvarar du för det kommunala miljö- och hälsoskyddsarbetet, inklusive djur- och livsmedelstillsynen. Miljö- och hälsoskyddsinspektörer kontrollerar att restauranger, bensinstationer, industrier, vattenverk och enskilda avloppsanläggningar följer uppsatta lagar och förordningar.  I arbetet som miljö- och hälsoskyddsinspektör håller du även ko ...
Läs mer
Så fungerar utbildning.se

Sök och hitta en utbildning du är intresserad av


Beställ information eller boka direkt


Du blir kontaktad av utbildningsarrangören

Nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och ta del av det senaste inom kompetensutveckling!