24 sep 2021

Vidareutbildning för fartygsbefäl

Vidareutbildning för fartygsbefäl

Fartygsbefäl, eller skeppare som det ibland kallas, är den högsta chefen på ett fartyg. Som fartygsbefäl har du ansvar för passagerare, besättning och last på fartyget. Beroende på din arbetsplats varierar arbetsuppgifterna. I arbetet ingår många administrativa uppgifter, beslutsfattande och delegering.

Förslag på vidareutbildning för dig som fartygsbefäl

Som fartygsbefäl är det viktigt att ha goda språkkunskaper, utöver svenska och engelska är det ofta meriterande att behärska fler språk. Att kunna tala flera språk gör det även enklare om du som fartygsbefäl vill arbeta utomlands.

Som fartygsbefäl har du det övergripande ansvaret för fartygets besättning. Om du arbetar på ett stort företag kan det handla om så mycket som flera tusen personer, vilket ställer höga krav på din kommunikativa förmåga och dina ledarkunskaper. Om du som fartygsbefäl vill bli en ännu bättre ledare kan en ledarskapsutbildning vara något för dig. Du kan välja att antingen läsa ett längre och mer omfattande ledarskapsprogram eller en kortare ledarskapskurs där du får fokusera på exempelvis coachande ledarskap eller konflikthantering. Har du nyligen tagit dig an rollen som fartygsbefäl finns det ledarskapskurser som riktar sig till just nya chefer.

Det är viktigt att du som fartygsbefäl kan fatta snabba beslut, hantera stora mängder information på samma gång och organisera ditt eget och dina medarbetares arbete. Du behöver även kunna hålla dig lugn även i stressiga situationer. Om du som företagsbefäl vill bli bättre på att planera, organisera och hantera stress kan kurer inom personlig effektivitet eller stresshantering vara något för dig.

Att tänka på om du vill vidareutbildas

Om du som fartygsbefäl funderar på att vidareutbildas är ett första steg att ta upp frågan med din närmaste chef. Ta inledningsvis reda på om det finns en policy för kompetensutveckling på din arbetsplats. Om det finns en policy för kompetensutveckling kan denna innebära att din arbetsgivare står för utbildningens kostnad eller att du får möjlighet att vara ledig ett par dagar för att utbilda dig.

För att ta reda på vilken utbildning du ska välja kan du börja med att fundera över om det finns något i ditt jobb du skulle kunna bli ännu bättre på. Är du osäker kan du höra med dina kollegor, kanske har de tips på utbildningar som de tror skulle passa dig.

Framtidsutsikter

Enligt Arbetsförmedlingens yrkeskompass kommer det att råda hård konkurrens om jobben som fartygsbefäl både på kort och på lång sikt. Många kommer att gå i pension inom de kommande åren, men samtidigt utexamineras många fartygsbefäl både från svenska och utländska utbildningar. Extra svårt att få jobb har nyutexaminerade fartygsbefäl. Av denna anledning väljer många att komma in på den svenska arbetsmarknaden genom att först ta anställning på ett fartyg med utländsk flagg.



Behöver du hjälp att hitta vidareutbildning?

Berätta för oss vad du letar efter, så hjälper vi dig hitta rätt!

Hur funkar det?

Efter att du skickat in din förfrågan tar vi genom intresseanmälningar kontakt med de utbildare som bäst matchar dina önskemål. Du får en bekräftelse direkt till din mail och inom 1–2 dagar kontaktar utbildningsarrangörerna dig med all information du behöver för att eventuellt gå vidare och boka utbildningen. Vi hör av oss till dig om vi behöver kompletterande uppgifter. 

This field is used for controlling automatic form submits. Please leave it blank:
Fyll i

Vår utbildningsrådgivning är kostnadsfri och inte bindande.

Senast uppdaterad: 24 sep 2021

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2021-10-05

Vidareutbildning för yrken inom teknik

Teknik är ett brett område där du kan arbeta med allt från tillverkning av byggnader till maskiner. Att bygga på sin kompetens genom att gå en vidareutbildning är ett spännande sätt att utvecklas i sin nuvarande yrkesroll. En vidareutbildning kan också förbereda dig på att ta nästa steg i karriären. Det finns idag ett stort utbud av kurser och att hitta just den som passar dig bäst är inte al ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-09-28

Vidareutbildning för studie- och yrkesvägledare

Mycket av studie- och yrkesvägledarens arbete handlar om att informera och stödja människor i svåra val. Det är viktigt för dig som studie- och yrkesvägledare är att du är en duktig pedagog och att du är lyhörd för individens behov och önskemål.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-09-27

Vidareutbildning för modersmålslärare

Som modersmålslärare undervisar du elever som har modersmål än svenska i sitt modersmålsspråk. Du arbetar ofta självständigt med allt från planering och genomförande av lektioner, inte sällan på flera olika skolor. Här kan du läsa mer om vilja möjligheter till vidareutbildning det finns för modersmålslärare. 

Läs mer
Så fungerar utbildning.se

Sök och hitta en utbildning du är intresserad av


Beställ information eller boka direkt


Du blir kontaktad av utbildningsarrangören

Nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och ta del av det senaste inom kompetensutveckling!