Visa utbildning.se som: Mobil

8 sätt att verka smart på möten

smarta möten

Att framstå som smart på möten är en topprioriteret för de flesta av oss, vilket kan vara svårt när dina tankar upptas av funderingar på vad du ska äta till lunch eller hur många dagar det är kvar till semestern.

Sarah Cooper, författare, komiker och hjärnan bakom The Cooper Review har gjort oss alla en tjänst och samlat sina bästa tips för att verka smart på möten - utan att egentligen göra någonting alls - i boken 100 Tricks to Appear Smart in Meetings. utbildning.se har sammanställt guldkornen åt dig. Här hittar du de 8 bästa tricken för att omedelbart imponera på möten!

venndiagram

1. Rita ett venndiagram

Att ställa sig upp och rita ett venndiagram på whiteboarden under mötet är ett klockrent sätt att verka smart. Du behöver inte vara så noga med att diagrammet är regelrätt, i själva verket, ju mer otydligt desto bättre. Innan du ens lagt pennan i från dig kommer dina kollegor slåss om vad cirklarna bör representera och hur stora de bör vara. Du kan i lugn och ro luta dig tillbaka och fortsätta spela Candy Crush på din telefon.

2. Be presentatören att gå tillbaka en slide

”Ursäkta, kan du backa till den förra sliden?” En mening som den som håller i mötet aldrig vill höra. Det spelar ingen roll var i presentationen du vräker ur dig detta, det kommer direkt framstå som att du är mer uppmärksam än alla andra i rummet. Du har ju tydligen upptäckt något som alla andra har missat. Har du inget att säga om den förra sliden? Säg något i stil med ”Jag är osäker på vad de här siffrorna betyder,” och luta dig tillbaka. Nu behöver du inte säga något på resten av mötet, men framstår som väldigt smart.

3. Upprepa vad IT-personen sa. Väldigt. Långsamt.

När du stiger in i mötesrummet, notera vem it-personen är och lägg hens namn på minnet. Hen kommer antagligen inte ta mycket plats på mötet, men när hen väl öppnar munnen kommer det komma ut något obegripligt briljant. Då stämmer du in och säger ”Låt mig upprepa det där,” och så upprepar du det hen sa väldigt, väldigt långsamt. Nu kommer it-personens genialitet att överföras till dig! När dina kollegor ser tillbaka på mötet kommer de minnas dig som extra smart och insiktsfull.

se smart ut

4. Gå runt i rummet

Visst respekterar man omedelbart den som lämnar bordet och börja vanka runt i rummet? Det kräver mycket pondus, men du framstår omedelbart som smart när du vågar ta chansen. Lägg armarna i kors. Vanka av och an. Ställ dig i ett hörn och dra en djup fundersam suck. Ta mitt ord, alla kommer undra vad det är för visdomar du funderar på.

5. Fråga om vi frågar rätt frågor

Inget får dig att verka smartare än när du ifrågasätter frågorna som ställs genom att fråga dig om det är rätt frågor. Om någon kontrar och vill veta vad du tycker är rätt fråga? Svara att du just ställde den.

6. När mötet lider mot sitt slut, be någon att stanna kvar ett par minuter

När du ber en eller ett par personer att hänga kvar börjar resten av gruppen direkt grubbla över vad ni ska diskutera, varför de inte är inkluderade och vilket topphemligt projekt ni håller på att koka ihop. De kommer anta att det är något stort och viktigt i görningen, även om du bara vill bolla om vad ni ska ha för fika på nästa möte.

7. Avbryt mötet för att ta fram data

Avbryt mitt i samtalet och säg att du vill plocka fram relevant data, och påminn alla närvarande att det är av största vikt att ni tar datadrivna beslut. Säkerställ att alla vid mötet tagit fram datan de med. När alla har bekräftat att de har den framför sig, säg ”Okej, då kan vi forsätta,” och återgå till att surfa sportnyheter och kändisskvaller.               

anteckningar

8. Nicka frenetiskt medan du låtsas anteckna

Ta alltid med dig ett anteckningsblock till mötet. Det faktum att du väljer analogt framför digitalt kommer ingjuta respekt i dina kollegor. Ta anteckningar genom att skriva ner ett ord från varje mening som sägs och nicka frenetiskt under tiden. När någon frågar om du för protokoll, förtydliga att anteckningarna endast är för ditt personliga bruk och att någon annan borde föra officiellt protokoll. Nu har du imponerat med din detaljrikedom och dessutom slingrat dig från att utföra extra arbete. Snyggt jobbat!

Text och illustrationer från Sarah Cooper, thecooperreview.com. Du hittar fler tips här och Sarah Coopers bok kan du köpa här

Senast uppdaterad: 22 jan 2019

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2018-03-15

8 tips på hur du bygger ditt personliga varumärke!

Annonsartikeln presenteras i samarbete med Axelsons  Är du en av dem som har ditt CV på en dammig floppy disk i en gammal skrivbordslåda tillsammans med andra reliker från 90-talet som bara längtar efter en skjuts till återvinningen? Ok, där ligger den förvisso bra till om du gör en utskrift av den och börjar skicka den med snigelpost till potentiella arbetsgivare.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2019-12-13

Förbered dig för utvecklingssamtalet

Det är säkert många som känner nervositet och oro när det börjar bli dags för de årliga utvecklingssamtalen. Konversation kan ofta kännas som en examen, men du oroar dig förmodligen i onödan! Det är viktigt att komma ihåg att utvecklingssamtalet ska vara givande för både dig och din chef. Vi berättar hur du kommer väl förberedd.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2020-07-03

Microblading och kosmetiska tatueringar – så väljer du rätt utbildning

Intresset för kosmetiska tatueringar har ökat explosionsartat de senaste åren. Det blir allt vanligare att 3D-teknik används för att framhäva naturliga ögonbryn. Det finns ingen reglering för utbildningar inom microblading, så hur vet man att en utbildning är seriös? utbildning.se guidar dig rätt!

Läs mer
Så fungerar utbildning.se

Sök och hitta en utbildning du är intresserad av


Beställ information eller boka direkt


Du blir kontaktad av utbildningsarrangören

Nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och ta del av det senaste inom kompetensutveckling!