Vidareutbildning för civilingenjörer

Vidareutbildning för civilingenjörer

Arbetsuppgifterna för en civilingenjör är varierande, det kan innefatta allt från forskning samt att ta fram ny teknik till att arbeta med produktionsplanering och marknadsföring. Det är vanligt att en civilingenjör med lång erfarenhet blir chef eller företagsledare. Det är även vanligt att man arbetar tillsammans med andra civilingenjörer och yrkesgrupper i olika projekt. Det finns flera olika inriktningar för en civilingenjör, bland annat inom bygg och anläggning, elektronik och teleteknik, kemi och maskin.

Förslag på vidareutbildning för dig som civilingenjör

Då en erfaren civilingenjör ofta tar på sig en ledarroll efter några år är en utbildning inom ledarskap att rekommendera. Det krävs goda kunskaper om andra människor, sig själv och sitt ledarskap för att lyckas i rollen som ledare eller chef.

En annan viktigt aspekt i en civilingenjörs yrkesvardag är att kunna arbeta projekt, dels som projektmedlem men även i rollen som projektledare. Att kunna leverera uppsatta mål och resultat på uppsatt tid är en viktig kompetens. Om du vill arbeta i en internationell miljö eller på ett företag utomlands är goda språkkunskaper ofta ett krav. Utöver kunskaper i svenska och engelska är ofta ytterligare språkkunskaper meriterande.

Arbetet som civilingenjör kan vara stressigt, särskilt om du driver ett projekt. Om du vill bli bättre på att hantera stress och planera din arbetsdag kan kurser inom stresshantering eller personlig effektivitet vara något för dig.

Att tänka på om du vill vidareutbilda dig

Det är viktigt att du som civilingenjör är duktig på att strukturera ditt arbete och att du har god samarbetsförmåga, detta eftersom du ofta kommer arbeta i olika typer av projekt. . Det är ibland otydligt vad det finns för regler kring kompetensutveckling då detta skiljer sig mycket från arbetsplats till arbetsplats. Prata med din närmsta chef eller annan lämplig person på företag så du får klart för dig vad det finns för policy gällande just kompetensutveckling. Om det finns en policy kan detta innebära att du exempelvis har möjlighet att läsa en utbildning på arbetstid eller att arbetsgivaren står för utbildningens kostnad.

När du ska välja utbildning är det bra att först se över vilka kunskapsluckor du har och var du skulle kunna bli ännu bättre. Är du osäker på vilken utbildning som skulle kunna vara aktuell för dig kan du höra om dina kollegor har tips på någon utbildning de tidigare deltagit i som var lärorik. Kanske har din chef också tips på utbildningar som skulle kunna komplettera dig i din yrkesroll.

Framtidsutsikter

Beroende på inriktning så varierar framtids utsikten för en civilingenjör. Dock menar Arbetsförmedlingen att en yrkeserfaren civilingenjörer har goda möjligheter till arbete det närmaste året. Nyexaminerade ingenjörer har dock inte lika goda jobbmöjligheter.

[Facebook:recommend]


Behöver du hjälp att hitta vidareutbildning?

Berätta för oss vad du letar efter, så hjälper vi dig hitta rätt!

Hur funkar det?

Efter att du skickat in din förfrågan tar vi genom intresseanmälningar kontakt med de utbildare som bäst matchar dina önskemål. Du får en bekräftelse direkt till din mail och inom 1–2 dagar kontaktar utbildningsarrangörerna dig med all information du behöver för att eventuellt gå vidare och boka utbildningen. Vi hör av oss till dig om vi behöver kompletterande uppgifter. 

This field is used for controlling automatic form submits. Please leave it blank:
Fyll i

Vår utbildningsrådgivning är kostnadsfri och inte bindande.


Annonser

Du kanske också är intresserad av: