24 sep 2021

Vidareutbildning för grafisk designer

Vidareutbildning för grafisk designer

Ibland kallas den grafiska designern för grafisk formgivare. En grafisk designer arbetar med formgivning av de grafiska elementen för olika digitala medier eller trycksaker. Du som grafisk designer kan välja att specialisera dig på exempelvis formgivning av broschyrer, böcker eller webbsidor. Det är väldigt viktigt att du som grafisk designer har ett öga för färg och form, god datorvana och kunskaper i upphovsrättslagstiftningen.

Förslag på vidareutbildning för dig som grafisk desgner

Grafiska designers behöver vara kreativa och ha en hög stresstålighet. För grafiska designers som vill vidareutbilda sig finns en mängd utbildningsområden som kan göra att du blir mer efterfrågad på arbetsmarknaden. Det är väldigt viktigt att du som grafisk designer har mycket goda kunskaper i de vanliga programmen för grafisk formgivning, exempelvis Adobe Photoshop, Adobe Illustrator och Adobe InDesign. Designprogrammen som används förändras ständigt, vilket innebär att du måste vidareutbildas kontinuerligt under din karriär för att hålla dina kunskaper uppdaterade. Utöver programkunskaper måste du ha goda kunskaper om upphovsrättslagstiftningen och övriga regler och lagar som kan påverka ditt arbete.

Om du driver ett eget företag eller frilansar bör du veta hur du ska driva ett företag, hur bokföring fungerar samt hur du kan marknadsföra dig själv och ditt företag. Genom att läsa en utbildning i personlig effektivitet kan du lära dig hur du strukturerar din tid och hur du hanterar stress när en deadline närmar sig.

Att tänka på om du vill vidareutbilda dig

Det första steget när du som grafisk designer bestämt dig för att vidareutbildas är att lyfta frågan med din chef. Fråga om din arbetsplats har en policy för kompetensutveckling. Om det finns en policy kan denna innebära att du får utbildningen finansierad av arbetsgivaren eller att du får ta ledigt för att delta i utbildningen.

Fundera över vilken slags vidareutbildning som skulle kunna gynna din karriär och vilken leveransmetod som passar dig bäst. Är du osäker på vilka områden du skulle kunna utveckla kan du höra med dina kollegor, kanske har de tips på en utbildning de tror skulle passa dig.

Framtidsutsikter

Det är vanligt att grafiska formgivare är egna företagare eller frilansar. Om du inte har en fast arbetsplats är det viktigt att du kan marknadsföra dig själv för att få nya uppdrag.

Det råder relativt hård konkurrens om arbetena som grafisk designer. Med erfarenhet, rätt utbildning och breda kunskaper blir du mer konkurrenskraftig på arbetsmarknaden och har möjlighet att få fler uppdrag som grafisk designer.


« Tillbaka till alla yrken inom kultur, media och design
« Tillbaka till Karriärguidens startsida
« Alla yrken A–Ö


Behöver du hjälp att hitta vidareutbildning?

Berätta för oss vad du letar efter, så hjälper vi dig hitta rätt!

Hur funkar det?

Efter att du skickat in din förfrågan tar vi genom intresseanmälningar kontakt med de utbildare som bäst matchar dina önskemål. Du får en bekräftelse direkt till din mail och inom 1–2 dagar kontaktar utbildningsarrangörerna dig med all information du behöver för att eventuellt gå vidare och boka utbildningen. Vi hör av oss till dig om vi behöver kompletterande uppgifter. 

This field is used for controlling automatic form submits. Please leave it blank:
Fyll i

Vår utbildningsrådgivning är kostnadsfri och inte bindande.

Senast uppdaterad: 24 sep 2021

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2021-09-14

9 tips som ger dig lönen du vill ha

Dags för löneförhandling snart? Här är tipsen som får dig att gå ut som en vinnare ur varje förhandling.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-09-27

Vidareutbildning för logoped

För logopeder som vill bli ännu bättre på sitt jobb finns flera olika slags utbildningar att välja bland. Du kan exempelvis välja att förbättra din pedagogiska förmåga. Att vara pedagogisk är viktigt för alla logopeder, men kanske i synnerhet för logopeder som arbetar med barn och unga.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-04

Vidareutbildning för trafiklärare

Som trafiklärare utbildar och instruerar du personer som ska ta körkort. För att bygga på din kompetens som trafiklärare finns det ett brett utbud av kurser som kan hjälpa dig. Här kan du läsa mer om vidareutbildning för trafiklärare. 

Läs mer
Så fungerar utbildning.se

Sök och hitta en utbildning du är intresserad av


Beställ information eller boka direkt


Du blir kontaktad av utbildningsarrangören

Nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och ta del av det senaste inom kompetensutveckling!