Vidareutbildning för grafisk designer

Det råder relativt hård konkurrens om arbetena som grafisk designer. Med erfarenhet, rätt utbildning och breddade kunskaper blir du mer konkurrenskraftig på arbetsmarknaden och har möjlighet att få fler uppdrag som grafisk designer.

Vidareutbildning för grafisk designer

Ibland kallas den grafiska designern för grafisk formgivare. En grafisk designer arbetar med formgivning av de grafiska elementen för olika digitala medier eller trycksaker. Du som grafisk designer kan välja att specialisera dig på exempelvis formgivning av broschyrer, böcker eller webbsidor. Det är väldigt viktigt att du som grafisk designer har ett öga för färg och form, god datorvana och kunskaper i upphovsrättslagstiftningen.

Förslag på vidareutbildning för dig som grafisk desgner

Grafiska designers behöver vara kreativa och ha en hög stresstålighet. För grafiska designers som vill vidareutbilda sig finns en mängd utbildningsområden som kan göra att du blir mer efterfrågad på arbetsmarknaden. Det är väldigt viktigt att du som grafisk designer har mycket goda kunskaper i de vanliga programmen för grafisk formgivning, exempelvis Adobe Photoshop, Adobe Illustrator och Adobe InDesign. Designprogrammen som används förändras ständigt, vilket innebär att du måste vidareutbildas kontinuerligt under din karriär för att hålla dina kunskaper uppdaterade. Utöver programkunskaper måste du ha goda kunskaper om upphovsrättslagstiftningen och övriga regler och lagar som kan påverka ditt arbete.

Om du driver ett eget företag eller frilansar bör du veta hur du ska driva ett företag, hur bokföring fungerar samt hur du kan marknadsföra dig själv och ditt företag. Genom att läsa en utbildning i personlig effektivitet kan du lära dig hur du strukturerar din tid och hur du hanterar stress när en deadline närmar sig.

Att tänka på om du vill vidareutbilda dig

Det första steget när du som grafisk designer bestämt dig för att vidareutbildas är att lyfta frågan med din chef. Fråga om din arbetsplats har en policy för kompetensutveckling. Om det finns en policy kan denna innebära att du får utbildningen finansierad av arbetsgivaren eller att du får ta ledigt för att delta i utbildningen.

Fundera över vilken slags vidareutbildning som skulle kunna gynna din karriär och vilken leveransmetod som passar dig bäst. Är du osäker på vilka områden du skulle kunna utveckla kan du höra med dina kollegor, kanske har de tips på en utbildning de tror skulle passa dig.

Framtidsutsikter

Det är vanligt att grafiska formgivare är egna företagare eller frilansar. Om du inte har en fast arbetsplats är det viktigt att du kan marknadsföra dig själv för att få nya uppdrag.

Det råder relativt hård konkurrens om arbetena som grafisk designer. Med erfarenhet, rätt utbildning och breda kunskaper blir du mer konkurrenskraftig på arbetsmarknaden och har möjlighet att få fler uppdrag som grafisk designer.

[Facebook:recommend]

« Tillbaka till alla yrken inom kultur, media och design
« Tillbaka till Karriärguidens startsida
« Alla yrken A–Ö


Behöver du hjälp att hitta vidareutbildning?

Berätta för oss vad du letar efter, så hjälper vi dig hitta rätt!

Hur funkar det?

Efter att du skickat in din förfrågan tar vi genom intresseanmälningar kontakt med de utbildare som bäst matchar dina önskemål. Du får en bekräftelse direkt till din mail och inom 1–2 dagar kontaktar utbildningsarrangörerna dig med all information du behöver för att eventuellt gå vidare och boka utbildningen. Vi hör av oss till dig om vi behöver kompletterande uppgifter. 

This field is used for controlling automatic form submits. Please leave it blank:
Fyll i

Vår utbildningsrådgivning är kostnadsfri och inte bindande.


Annonser

Du kanske också är intresserad av: