Därför ska du våga byta karriär mitt i livet

Att byta karriär mitt i livet kan kännas som en chansning, men det finns flera anledningar till varför det är en bra idé att våga byta bana.

Två män som samarbetar vid laptop

Är du inte riktigt nöjd med ditt nuvarande yrke? Att drömma om en ny karriär är en sak, men att faktiskt våga slå slag i saken är en annan – särskilt om du befinner dig mitt i livet. Här ger vi dig fyra argument för att våga satsa på en ny karriär.

Att byta karriär vid 30, 40 eller 50 kan kännas som en chansning och kanske känns bara tanken rent av skrämmande. Du kanske redan befinner dig på en trygg plats och har stort ekonomiskt ansvar i privatlivet med till exempel familj och bolån. Men faktum är att du kan ha mycket att vinna på att våga.

1. Karriärbyte är ett naturligt steg på arbetsmarknaden 

En gång i tiden var det en självklarhet att stanna på ett och samma jobb hela yrkeslivet. Idag ser det inte riktigt ut så, utan du förväntas snarare byta jobb ett flertal gånger under arbetslivet. Numera är arbetsmarknaden dynamisk och det skapas hela tiden nya jobb samtidigt som gamla försvinner. Att det sker förflyttningar bland yrkesverksamma gynnar faktiskt arbetsmarknaden i stort. I kombination med kompetensutveckling och utbildning skapar rörelsen i förlängningen positiva effekter som generell kompetenshöjning och minskad arbetslöshet. Här kan du läsa mer om vilka områden som är särskilt bra att satsa på.

Med andra ord är det inget konstigt att byta jobb eller karriär, tvärtom så är det ett naturligt steg både för din egen karriär och i ett större sammanhang. 

2. Stora utbildningsmöjligheter

Utbildning mitt i livet håller på att bli en självklarhet – hälften av alla yrkesverksamma kommer behöva kompetensutveckling eller omskolning de närmaste åren. 

I och med att behoven på arbetsmarknaden förändras på grund av bland annat digitaliseringen, ny teknik och klimatomställningen kommer det att bli lättare för yrkesverksamma att gå en utbildning. Regeringens satsning på ett omställningspaket kommer dessutom att göra det smidigare att gå en utbildning – och det gäller både för att kompetensutvecklas inom din nuvarande karriär och ställa om till en roll som efterfrågas på arbetsmarknaden. Läs mer om det nya omställningspaketet här.

3. Omställningsstudiestöd – en ekonomisk trygghet

Den ekonomiska aspekten av att lämna ditt nuvarande jobb är ofta ett starkt argument mot att våga byta. Men i regeringens omställningspaket ingår ett omställningsstudiestöd som kommer kunna ge de flesta minst 80 procent av den nuvarande lönen under tiden du studerar för att ställa om. Om du omfattas av ett kollektivavtal kan du ha möjlighet till mer ersättning och stöd. Se till att kolla upp vad som gäller i ditt fall och utnyttja det stöd du har rätt till. På så sätt behöver omställningen inte innebära en stor ekonomisk chansning.

4. Du förtjänar att trivas med ditt yrke

Att vara nöjd med ditt yrke är viktigt för både självkänsla och humör. Du spenderar en stor del av din vakna tid på ditt arbete och ett yrke som du är missnöjd med eller en arbetsplats som du inte trivs på löper stor risk att påverka ditt mående negativt. Idag betyder ett arbete mer än bara försörjning, för många är det också en viktig del av ens identitet och personliga utveckling. Du förtjänar att ha ett yrke som du är stolt över och som inte orsakar konstant söndagsångest – så att du kan vakna på morgonen och faktiskt se fram emot en arbetsdag.

Om du är tveksam på om du verkligen är inne på rätt spår? Läs mer i vår artikel om hur du kan avgöra om det är dags att byta yrke.

Denice Karlsson

Denice Karlsson

Digital Content Manager (Visa mer)
Denice Karlsson jobbar som Digital Content Manager på utbildning.se med visionen att hjälpa alla i Sverige att hitta rätt kompetensutveckling. Med en bakgrund inom humaniora och ett stort intresse för språk skriver Denice informativa och inspirerande artiklar om kompetensutveckling och en bred variation av utbildningsområden på utbildning.se. För att själv kompetensutvecklas har hon bland annat genomfört en projektledarutbildning hos Adding Value Consulting. Denice är bosatt och arbetar i Stockholm men kommer ursprungligen från Borlänge. Hon har en masterexamen i humaniora med inriktning retorik från Uppsala Universitet och har även studerat kommunikation vid California State University i Fullerton. (Mindre)

Om

Denice Karlsson jobbar som Digital Content Manager på utbildning.se med visionen att hjälpa alla i Sverige att hitta rätt kompetensutveckling. Med en bakgrund inom humaniora och ett stort intresse för språk skriver Denice informativa och inspirerande artiklar om kompetensutveckling och en bred variation av utbildningsområden på utbildning.se. För att själv kompetensutvecklas har hon bland annat genomfört en projektledarutbildning hos Adding Value Consulting. Denice är bosatt och arbetar i Stockholm men kommer ursprungligen från Borlänge. Hon har en masterexamen i humaniora med inriktning retorik från Uppsala Universitet och har även studerat kommunikation vid California State University i Fullerton.

Annonser