Visa utbildning.se som: Mobil

Byta yrke? Så vet du att det är dags att gå vidare

Byta yrke? Så vet du att det är dags att gå vidare

 

Fantiserar du om att lämna din bransch, omskola dig eller bli befordrad? Det är vanligt att söka förändring men många av oss väljer att inte göra verklighet av våra drömmar. Känner du dig orolig, nervös eller nedstämd när måndagen närmar sig? Tro det eller ej, men många människor ser faktiskt fram emot en ny vecka fylld av möjligheter och utmaningar. Misstänker du att det är dags att byta yrke? Här är signalerna som tyder på att det är dags att byta yrke.

Att känna vemod vissa söndagar är normalt, men att ha denna känsla varje söndag eller till och med varje morgon är ett tecken på att något inte stämmer. Det kan vara svårt att veta vad känslan grundar sig beror på. Börja med att fundera över om det verkligen är ditt arbete du inte trivs med eller om det är en allmän missnöjdhet med ditt liv i övrigt.

Har du valt fel yrke?

Det är inte ovanligt att välja sin karriär på grund av andra orsaker än ett genuint intresse, eller också har intresset du en gång hade slocknat. Kanske valde du den karriär dina föräldrar önskade åt dig eller utifrån vad som efterfrågades på arbetsmarknaden när det var dags för dig att börja jobba. Om du har investerat tid och pengar i en karriär och kanske även en utbildning som plötsligt känns fel kan det vara svårt att erkänna för sig själv att valet inte var det rätta.

Här är några tecken på att du har valt fel yrke

Även om din lön ökade väsentligt skulle du ändå inte vilja vara kvar på arbetsplatsen

Din chef erbjuder dig en betydligt högre lön, men du skulle ändå inte vara nöjd med ditt arbete. Känner du igen dig? Då är det kanske dags att byta jobb.

Du dagdrömmer om att göra något annat

Kommer du på dig själv med att dagdrömma om en karriär helt annorlunda mot den du har idag? Det är normalt att då och då fundera över vad som hänt om din yrkesbana tagit en annan vändning, men om dessa funderingar ständigt återkommer kan det vara ett tecken på att något är fel. Får du dessutom denna slags tankar på viktiga möten är det troligtvis ett tecken på att du inte vill vara där överhuvudtaget.

Den enda anledningen att du går till jobbet är för att få lön

Går du bara till ditt arbete för att kunna betala dina räkningar varje månad? Om du inte får någon tillfredsställelse av ditt arbete bör du fundera över om du ska se dig om efter ett nytt jobb.

Du skäms över ditt arbete

Skäms du när någon frågar var du arbetar eller vad du arbetar med? Att skämmas över sitt arbete är ett tydligt tecken på att du är på fel arbetsplats. Kanske anser du att du är överkvalificerad. Vad än din känsla grundar sig på kan det vara dags att se sig om efter ett nytt arbete.

Du når inte upp till din fulla kapacitet

Om du inte trivs med ditt yrke är det troligt att du heller inte presterar så bra som du hade kunnat göra om du hade en arbetsplats och arbetsuppgifter som du tyckte om. Ju längre tid du varit på din arbetsplats desto mer bör du utvecklas och prestera bättre. Om du istället presterar sämre och sämre kan det vara dags att se sig om efter ett nytt arbete.

Du hatar att vakna på morgonen

Du brukade vara en morgonmänniska, men plötsligt känns varje morgon lika outhärdlig. Försök komma på varför du plötsligt ogillar morgnar, beror det på att du inte tycker att din vardag är utmanande? Är dina arbetsuppgifter ostimulerande eller din arbetsplats tråkig?

Byta yrke mitt i livet

Det blir allt vanligare att byta yrke mitt i livet.  Det finns dock många arbetsgivare som värderar anställda med olika bakgrund och ålder. När du vet vilket yrke du skulle vilja ha kan du börja med att ta reda på vilka kompetenser som krävs för att få en anställning. Saknar du något eller finns det utrymme för utveckling? Att läsa en kurs kan göra dig mer eftertraktad på arbetsmarknaden.

Kom ihåg att det aldrig är för sent att byta yrke. Du spenderar en stor del av din vakna tid på arbetsplatsen och ditt liv är alldeles för kort för att vantrivas med dina uppgifter eller din arbetsgivare. Att läsa en utbildning är ett sätt att öppna upp för nya möjligheter. Fundera över om det finns något du behöver bli bättre på inför ditt nästa yrke. Behöver du lära dig ett nytt dataprogram, utveckla ditt ledarskap eller skaffa en viss certifiering? På utbildning.se har vi sammanställt tusentals utbildningar från olika arrangörer för att underlätta för dig som funderar på att byta bana.

Artikeltips

 Academy - Från noll till fullärd och anställd på 12 veckor

Sök bland alla utbildningar här

Senast uppdaterad: 19 mar 2019

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2019-02-27

Trött på kollegan? Så kommer ni överens!

Alla har vi den där personen på arbetsplatsen som vi inte står ut med. utbildning.se har samlat tipsen som hjälper dig hantera en besvärlig relation på jobbet!

Läs mer
Senast uppdaterad: 2018-03-05

Gör ett gott intryck! 6 knep som får folk att gilla dig

Är du ny på jobbet och vill göra ett gott intryck hos kollegorna? Vill du kunna kliva in i ett rum fullt av folk och charma vem som helst med din sociala kompetens? utbildning.se ger dig de bästa förutsättningarna med dessa 6 smarta knep. 

Läs mer
Senast uppdaterad: 2018-02-15

5 tips för att tackla stress i höst

Är du en av dem som inte riktigt känner höstpeppen utan snarare höststressen? Det är lätt att känna sig stressad när ledigheten är slut och alla vardagens måsten är tillbaka. Innan du överväldigas av stress, ta kontroll! Använd dessa 5 tricks för att få pli på stressen och må bra i höst.

Läs mer
Så fungerar utbildning.se

Sök och hitta en utbildning du är intresserad av


Beställ information eller boka direkt


Du blir kontaktad av utbildningsarrangören

Nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och ta del av det senaste inom kompetensutveckling!