Byta yrke? Så vet du att det är dags att gå vidare

Fantiserar du om att lämna din bransch, omskola dig eller bli befordrad? Här är sex signaler att hålla utkik efter som tyder på att det är dags att byta yrke.

Det är vanligt att söka förändring men många av oss väljer att inte göra verklighet av våra drömmar. Känner du dig orolig, nervös eller nedstämd när måndagen närmar sig? Tro det eller ej, men många människor ser faktiskt fram emot en ny vecka fylld av möjligheter och utmaningar. Misstänker du att du borde byta yrke? Här är signalerna som tyder på att det är dags.

Har du valt fel yrke?

Att känna vemod vissa söndagar är normalt, men att ha denna känsla varje söndag eller till och med varje morgon är ett tecken på att något inte stämmer. Det kan vara svårt att veta vad känslan grundar sig beror på. Börja med att fundera över om det verkligen är ditt arbete du inte trivs med eller om det är en allmän missnöjdhet med ditt liv i övrigt.

Tecken på att du har valt fel yrke

Det är inte ovanligt att välja sin karriär på grund av andra orsaker än ett genuint intresse, eller så har intresset du en gång hade slocknat. Kanske valde du den karriär dina föräldrar önskade åt dig eller utifrån vad som efterfrågades på arbetsmarknaden när det var dags för dig att börja jobba.

Om du har investerat tid och pengar i en karriär och kanske även en utbildning som plötsligt känns fel kan det vara svårt att erkänna för dig själv att valet inte var det rätta. Här är några exempel på tecken att hålla utkik efter för att avgöra om det är dags att byta yrke.

1. Om din lön ökade väsentligt skulle du ändå inte vilja vara kvar på arbetsplatsen

Din chef erbjuder dig en betydligt högre lön, men du skulle ändå inte vara nöjd med ditt arbete. Känner du igen dig? Då är det kanske dags att byta jobb.

2. Du dagdrömmer om att göra något annat

Kommer du på dig själv med att dagdrömma om en karriär helt annorlunda mot den du har idag? Det är normalt att då och då fundera över vad som hänt om din yrkesbana tagit en annan vändning, men om dessa funderingar ständigt återkommer kan det vara ett tecken på att något är fel. Får du dessutom denna slags tankar på viktiga möten är det troligtvis ett tecken på att du inte vill vara där överhuvudtaget.

3. Den enda anledningen att du går till jobbet är för att få lön

Går du bara till ditt arbete för att kunna betala dina räkningar varje månad? Om du inte får någon tillfredsställelse alls av ditt arbete bör du fundera över om du ska se dig om efter ett nytt jobb.

4. Du skäms över ditt arbete

Skäms du när någon frågar var du arbetar eller vad du arbetar med? Att skämmas över sitt arbete är ett tydligt tecken på att du är på fel arbetsplats. Kanske anser du att du är överkvalificerad. Vad än din känsla grundar sig på kan det vara dags att se sig om efter ett nytt arbete.

5. Du når inte upp till din fulla kapacitet

Om du inte trivs med ditt yrke är det troligt att du heller inte presterar så bra som du hade kunnat göra om du hade en arbetsplats och arbetsuppgifter som du tyckte om. Ju längre tid du varit på din arbetsplats desto mer bör du utvecklas och desto bättre borde du prestera. Om du tvärtom presterar sämre och sämre kan det vara dags att se sig om efter ett nytt arbete.

6. Du hatar att vakna på morgonen

Du brukade vara en morgonmänniska, men plötsligt känns varje morgon lika outhärdlig. Försök komma på varför du plötsligt ogillar morgnar, beror det på att du inte tycker att din vardag är utmanande? Är dina arbetsuppgifter inte stimulerande eller din arbetsplats tråkig?

Byta yrke mitt i livet

Det blir allt vanligare att byta yrke mitt i livet, och för dig som funderar på att byta yrkesbana är det viktigt att veta att du inte är ensam! För dig som behöver få inspiration att våga ta första steget mot en ny yrkesbana, eller som behöver peppning och tips när du påbörjat processen, finns det mängder av tips från människor som går igenom samma sak. 

💡 Det finns både vägledning och ekonomiskt stöd att få för dig som vill ställa om efter en tid som yrkesverksam. Du kan hitta mer tips och information i vår omställnings- och kompetensguide där vi samlat våra bästa artiklar på temat.

Gå till omställnings- och kompetensguiden

Kom ihåg...

...att det aldrig är för sent att byta yrke. Du spenderar en stor del av din vakna tid på arbetsplatsen och ditt liv är alldeles för kort för att vantrivas med dina uppgifter eller din arbetsgivare. Att läsa en utbildning är ett sätt att öppna upp för nya möjligheter. Fundera över om det finns något du behöver bli bättre på inför ditt nästa yrke.

Behöver du lära dig ett nytt dataprogram, utveckla ditt ledarskap eller skaffa en viss certifiering? På utbildning.se har vi sammanställt tusentals utbildningar från olika arrangörer för att underlätta för dig som funderar på att byta bana.

Sök bland alla utbildningar här


Annonser

Du kanske också är intresserad av: