Visa utbildning.se som: Mobil

Missa inte Upskill & Reskill den 25 januari 2023 – ett digitalt och kostnadsfritt event! Anmäl dig idag 

Grupp människor på kontor diskuterar

Dags att ställa om? Satsa på det här!

Är du trött på ditt nuvarande jobb men osäker på vad du skulle vilja göra istället? Eller känner du att du behöver utöka dina nuvarande kunskaper för att bli ännu vassare? Det nya omställningsstödet gör det möjligt. Här är några utbildningar som är extra bra att satsa på om du vill ställa om! 

Oavsett om du är relativt nyexad eller har passerat 30, 40 eller 50 har du lång tid kvar till pensionen. Det är viktigt att du trivs med det arbete du har valt, det är trots allt där vi spenderar större delen av vår vardag. 

Borde du byta jobb? Gör vårt quiz 


Om du känner dig osäker på om du har valt rätt bana kan det vara dags att se dig om efter alternativ. Samma gäller för dig som känner att du saknar vissa nyckelkompetenser för din nuvarande karriär. I oktober 2022 väntas en ny arbetslagstiftning börja gälla. Den innebär att du som har varit yrkesverksam i ett par år och vill byta bana eller kompetensutveckla dig har möjlighet att söka ett omställnings- och kompetensstöd från CSN. Det är en ny reform som ger dig studiestöd genom hela yrkeslivet. 

Vad behöver jag för att byta karriär?  

Oräddhet, tålamod och ekonomisk trygghet är tre saker som underlättar när du byter karriär. Våga ta steget, låt det ta lite tid och hitta ett sätt att hålla ekonomin flytande medan du lär dig det du behöver veta. Den nya reformen som ger dig möjlighet att få studiestöd från CSN under hela yrkeslivet säkrar en av dem. Tålamodet och oräddheten behöver däremot komma från dig. 

Våga byt karriär – satsa på det här! 

Det hela kan kännas mindre skrämmande om du vet att det du vill lära dig är något som arbetsmarknaden värderar högt. Om du vill läsa en längre utbildning för att få ett helt nytt yrke vars kompetens efterfrågas är Yrkeshögskola (YH) ett bra alternativ.

YH-utbildningar skapas när det finns ett uttalat behov för just den kompetensen. Utbildningarna består av längre praktikperioder där du får direktkontakt med arbetsmarknaden. Många som går en YH-utbildning har jobb inom ett år efter examen. 

Enligt vår systersajt AllaStudier.se kommer bland annat följande yrken ha goda jobbmöjligheter inom närmsta året:

  • Lokförare
  • Larm- och säkerhetstekniker
  • Webbdesigner
  • Medicinsk sekreterare 
  • Systemutvecklare 

Samtliga finns att läsa som YH-utbildningar. 

Satsa på de mest efterfrågade kompetenserna

Enligt World Economic Forums rapport Future and Jobs från 2020 behöver ungefär hälften av alla yrkesverksamma kompetensutveckla sig inom de närmsta åren. World Economic Forum har även tagit fram topplistor på vilka de spår bli de mest efterfrågade kompetenserna 2025. Några av dem tror de kommer att vara: 


Läs mer om Omställnings- och kompetensstödet 

Senast uppdaterad: 21 jun 2022

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2022-11-22

Upskill och reskill är framtiden

Ett snabbföränderligt arbetsliv ställer högre krav på upskilling och reskilling. Vi har listan över de färdigheter som arbetsgivare tror kommer ligga i framkant under de kommande åren.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2022-09-30

Nya omställningsstödet – studiestöd genom hela yrkeslivet

Något stort är på gång på den svenska arbetsmarknaden. En reform som ger utökade möjligheter till omställning, kompetensstöd och studiestöd för alla arbetstagare. Har du koll på vad det innebär? Vi guidar dig!

Läs mer
Senast uppdaterad: 2022-11-11

Jag har blivit uppsagd – vad gör jag?

Arbetsförmedlingen, a-kassan, arbetsgivarintyg, avtal, stöd och rådgivning – det är mycket att hålla reda på om du har blivit uppsagd. Vi går igenom hur du kommer vidare.

Läs mer
Så fungerar utbildning.se

Sök och hitta en utbildning du är intresserad av


Beställ information eller boka direkt


Du blir kontaktad av utbildningsarrangören

Nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och ta del av det senaste inom kompetensutveckling!