Frågor och svar om omställningsstudiestödet

Befinner du dig mitt i arbetslivet och börjar sukta efter kompetensutveckling? Lysande! Då har du hittat rätt. I den här artikeln har vi samlat svar på vanliga frågor kring det nya omställningsstudiestödet – ett studiestöd för dig som vill bli mer attraktiv på arbetsmarknaden. 

Omställningsstudiestödet är ett nytt studiestöd för dig som befinner dig mitt i arbetslivet. Med hjälp av studiestödet kan du bredda din kompetens, antingen genom att vidareutbilda dig inom det område där du redan arbetar eller genom att byta bana helt. 

Det nya omställningsstudiestödet öppnar upp för en helt ny värld inom vidareutbildning, framförallt för dig som tidigare velat kompetensutveckla dig men inte vågat lämna tryggheten av din anställning. Med omställningsstudiestödet får du nämligen ett bidrag som motsvarar upp till 80 procent av din tidigare inkomst och utöver bidraget erbjuds du även möjligheten att ta ett lån som baseras på din inkomst. 

Det finns dock vissa krav för att du ska kunna ansöka om omställningsstudiestöd. Vi har därför samlat några av de vanligaste frågorna och besvarat dem i en “frågor och svar”-sektion här nedan.

💡 Vad innebär omställningsstudiestöd?

Omställningsstudiestöd är namnet på CSN:s studiestöd som innebär att du som är etablerad på arbetsmarknaden kan vidareutbilda dig med ett stöd på upp till 80 procent av din lön. 

💡 Vem har rätt till omställningsstudiestöd?

För att ha rätt till omställningsstudiestöd finns det en del villkor som du behöver uppfylla. Du behöver till exempel: 

  • vara minst 27 år men inte äldre än 62
  • ha arbetat i minst 8 år av de senaste 14 åren
  • ha arbetat minst 1 år av de senaste 2 åren
  • välja en utbildning som ger rätt till studiemedel
  • välja en utbildning som gör dig mer attraktiv på arbetsmarknaden. Det behöver alltså finnas ett behov av både arbetskraften och kompetensen 

💡 Hur vet jag vilken utbildning jag får läsa? 

Utbildningen du väljer måste först och främst ge rätt till omställningsstudiestöd. Du kan utgå från att alla utbildningar i Sverige som idag ger rätt till studiemedel också ger dig rätt till omställningsstudiestöd. Det finns även vissa utbildningar som finansieras av en omställningsorganisation som kan ge rätt till omställningsstudiestöd. 

Utbildningen måste även stärka din position på arbetsmarknaden, alltså möta arbetsmarknadens behov. En omställningsorganisation kan oftast hjälpa dig bedöma om utbildningen stärker din ställning på arbetsmarknaden och de kan i sin tur skicka in ett yttrande till CSN som de tar med i sin bedömning.

Du kan inte söka omställningsstudiestöd för utbildningar som din arbetsgivare är skyldig att ge dig och heller inte utbildningar som ger dig en kompetens kopplad till en specifik arbetsgivare. 

💡 Hur länge kan man få omställningsstudiestöd?

Du kan som längst få omställningsstudiestöd i 44 veckor om du studerar på heltid. 44 veckor motsvarar ungefär ett års studier. Om du istället väljer att läsa en utbildning på deltid, alltså 50 procent, kan du istället få omställningsstudiestöd i 88 veckor. Du kan även välja att ta ut mindre studiestöd än din faktiska studietakt. På så sätt får du antalet veckor där du har rätt till omställningsstudiestöd att räcka längre. 

Om du är under 40 år får utbildningen du väljer att läsa inte vara längre än 80 heltidsveckor eller motsvarande antal veckor om utbildningen ges på deltid. Från det att du fyller 40 år finns det ingen gräns på hur lång utbildningen får vara. 

💡 Hur mycket kan jag få? 

Hur mycket du kan få ut av omställningsstudiestödet beror helt på hur din inkomst tidigare sett ut. Bidraget ska motsvara 80 procent av din inkomst, upp till ett maxbelopp som under 2023 är satt till 5 143 kronor per vecka. Du kan även i vissa fall söka kompletterande omställningsstudiestöd genom din omställningsorganisation. Bidraget är pensionsgrundande men tänk på att det även är skattepliktigt. 

Utöver bidraget kan du även ta ett omställningsstudielån. Det finns för att du ska kunna komma upp i din normala inkomst efter skatt samtidigt som du studerar. Precis som med bidraget baseras lånet på din inkomst. För lånet finns också ett maxbelopp och för 2023 är det satt till 12 514 kronor i månaden.

💡 Hur är det om jag jobbar vid sidan av? 

Du får arbeta samtidigt som du studerar med omställningsstudiestöd. Till skillnad från ett vanligt studielån finns det heller inget fribelopp. Dock kan du enbart få omställningsstudiestöd för den tiden du inte arbetar. Det innebär att om du arbetar 50 procent kan du bara få omställningsstudiestöd för resterande 50 procent även om du studerar 100 procent. 

💡 Jag har använt alla mina studiemedelsveckor – kan jag ändå ansöka om omställningsstudiestöd?

Omställningsstudiestödet är frånkopplat från vanligt studiemedel vilket innebär att du kan ansöka om omställningsstudiestöd fast du studerat tidigare.

💡 När kan jag ansöka? 

Det finns två ansökningsomgångar per år och när du kan ansöka beror på när du har tänkt påbörja dina studier. Om du planerar att studera under hösten är tidigaste dagen för ansökan den 1 april och om du planerar att studera under våren är det 1 oktober som gäller. Du ansöker via CSN:s hemsida. 

💡 Blir jag återbetalningsskyldig? 

Bidragsdelen är pengar som du får. Du blir enbart återbetalningsskyldig för pengarna som du lånar av CSN. Du börjar inte betala tillbaka lånet förrän tidigast sex månader efter att du avslutat dina studier. 

💡 Måste jag tillhöra en omställningsorganisation för att kunna få omställningsstudiestöd?

För dig som saknar kollektivavtal och därmed inte tillhör någon omställningsorganisation finns det en nyinrättad, offentlig omställningsorganisation från Kammarkollegiet dit du kan vända dig för rådgivning. 

Källa: Centrala Studiestödsnämnden

Senast uppdaterad: 12 dec 2022
Wilma Abrahamsson Hjärne
Digital Content Specialist

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2022-09-30

Nya omställningsstödet – studiestöd genom hela yrkeslivet

Något stort är på gång på den svenska arbetsmarknaden. En reform som ger utökade möjligheter till omställning, kompetensstöd och studiestöd för alla arbetstagare. Har du koll på vad det innebär? Vi guidar dig!

Läs mer
Senast uppdaterad: 2022-04-27

Omställnings- och kompetensguiden

Längtar du efter att utvecklas eller drömmer du om att helt byta karriär? I den här guiden kan du läsa om vilka möjligheter du som yrkesverksam har till omställning, vilka morgondagens främsta kompetenser är och hur du kan få in lärandet genom hela livet.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2022-11-11

Jag har blivit uppsagd – vad gör jag?

Arbetsförmedlingen, a-kassan, arbetsgivarintyg, avtal, stöd och rådgivning – det är mycket att hålla reda på om du har blivit uppsagd. Vi går igenom hur du kommer vidare.

Läs mer
Så fungerar utbildning.se

Sök och hitta en utbildning du är intresserad av


Beställ information eller boka direkt


Du blir kontaktad av utbildningsarrangören

Nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och ta del av det senaste inom kompetensutveckling!