17 apr 2023

Så fyller du i ansökan för omställningsstudiestöd

Har du funderat på att ansöka om omställningsstudiestödet men känner dig osäker på hur ansökan går till? Då har du hittat helt rätt! I den här artikeln går vi igenom ansökningsprocessen steg för steg – allt för att det ska kännas så smidigt som möjligt för dig.

Sedan hösten 2022 finns det ett nytt omställningsstudiestöd för dig som befinner dig mitt i arbetslivet och som vill bredda din kompetens för att bli mer attraktiv på arbetsmarknaden. Just nu sitter många och ansöker om omställningsstudiestödet eller funderar på att göra det.

Från den 1 april går det nämligen att söka omställningsstudiestöd för studier som börjar mellan den 1 juli till 31 december 2023. Nästa ansökningsperiod börjar den 1 oktober och då kommer du kunna söka stöd för studier som börjar mellan 1 januari och 30 juni 2024.

Frågor och svar om omställningsstudiestödet

Uppfyller du villkoren?

Det första du bör kolla upp inför din ansökan är huruvida du uppfyller villkoren för att få söka omställningsstudiestöd eller inte. På CSN:s hemsida kan du ta reda på exakt vad som krävs för att du ska vara berättigad till omställningsstudiestöd men sammanfattningsvis bör du:

✅ vara mellan 27 och 62 år

✅ ha arbetat sammanlagt minst 8 år av de senaste 14 åren

✅ ha arbetat minst 12 av de senaste 24 månaderna

✅ välja en utbildning som ger rätt till stödet och som kan stärka din position på arbetsmarknaden

✅ om du är under 40, inte välja en utbildning som är längre än 80 veckor på heltid

✅ välja en utbildning som omfattar minst 1 veckas heltidsstudier (eller motsvarande på deltid)

✅ studera på minst 20 procent

✅ ha skött återbetalningen av dina tidigare studielån

Prata med din omställningsorganisation

Om du tillhör en omställningsorganisation kan de ge dig stöd när du vill börja studera. En omställningsorganisation kan också hjälpa dig att skriva ett yttrande om att den utbildning du har tänkt välja stärker din ställning på arbetsmarknaden. Det kan underlätta din ansökningsprocess. Om du saknar kollektivavtal eller är egenföretagare tillhör du den offentliga omställningsorganisationen.

Ta reda på vilken information som behövs i ansökan

Innan du sätter i gång och fyller i din ansökan kan det vara bra att sammanställa vilken information som kommer behövas. Detta för att det ska gå så smidigt som möjligt för dig när du väl ska fylla i blanketten.

✅ Namnet på din omställningsorganisation

✅ Din arbetsgivares organisationsnummer

✅ Din årsarbetstid (i dagar eller timmar)

✅ Din årliga inkomst före skatt

✅ Information om du får andra ersättningar, till exempel aktivitetsersättning eller föräldrapenning

✅ Start- och slutdatum för dina planerade studier

OBS! Om du är arbetslös ska du fylla i din senaste arbetsgivares organisationsnummer. Då behöver du inte fylla i årsarbetstid eller din årsinkomst.

Dags att ansöka!

För att ansöka loggar du in på CSN:s hemsida. Väl inne på sidan får du information om vad du behöver ha koll på innan du ansöker. Innan du får gå vidare till själva ansökan får du svara på följande frågor:

✅ Vilket år är du född?
✅ Vilket år ska du börja studera?
✅ Hur lång är utbildningen?
✅ I vilken takt går utbildningen (25, 50, 75 eller 100 procent)?
✅ Har du arbetat minst 12 av de 24 senaste månaderna?

Dessa frågor ställs för att säkerställa att du uppfyller de grundläggande villkoren för omställningsstudiestödet. Du får direkt reda på om du uppfyller de grundläggande villkoren och kan gå vidare.

Ansökan är uppdelad i fyra delar

Första delen handlar om din anställning. Där svarar du på om du arbetar inom offentlig eller privat sektor och om din arbetsgivare har kollektivavtal. Är du arbetslös fyller du i informationen om din senaste anställning. Här svarar du också på frågor om din nuvarande inkomst och om du är anställd eller till exempel driver ett eget företag. Du får sedan ange din årsinkomst och din årsarbetstid om du är anställd. Här fyller du även i uppgifter om din arbetsgivare, det vill säga namn på företaget samt organisationsnummer. Ditt företags organisationsnummer kan du hitta på till exempel Bolagsverkets hemsida.

I den andra delen ska du svara på frågor om din utbildning och kommande studietid. Först behöver du fylla i vad målet med dina studier är, till exempel att du vill utbilda dig till ett visst yrke eller att få en viss examen. Sedan väljer du vilken utbildning det är du vill gå och anger hur lång studietiden beräknas vara.

Den tredje delen handlar om pengar och arbete under din studietid. Här fyller du i hur mycket bidrag och lån du vill ansöka om. Du får svara på huruvida du kommer arbeta under tiden som du studerar, hur mycket omställningsstudiestöd du vill ansöka om samt vilket upplägg du vill ha. Här fyller du även i om du kommer ha andra inkomster under tiden du studerar med omställningsstudiestödet. Tänk på att bostadsbidrag, barnbidrag eller försörjningsstöd inte räknas som inkomster. Här får du besvara huruvida din arbetsgivare kommer betala ut lön till dig under tiden du studerar eller inte samt om du får ersättning från Försäkringskassan under tiden.

I den fjärde och sista delen får du granska din ansökan samt signera den. Glöm inte att ha BankID eller liknande nära till hands. Du är sedan klar med din ansökan.

Vad händer sen?

När du har signerat och skickat in din ansökan ska du se en bild som bekräftar att din ansökan har skickats in. CSN skickar inte ut någon bekräftelse på vare sig mejl eller sms. Du kommer heller inte kunna följa hur det går med din ansökan utan CSN hör av sig till dig om de behöver mer information. Du kommer få ett beslut skickat via brev.

Stort lycka till med dina framtida studier!

Källa: CSN

Senast uppdaterad: 17 apr 2023
Wilma Abrahamsson Hjärne
Digital Content Specialist

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2022-09-30

Nya omställningsstödet – studiestöd genom hela yrkeslivet

Något stort är på gång på den svenska arbetsmarknaden. En reform som ger utökade möjligheter till omställning, kompetensstöd och studiestöd för alla arbetstagare. Har du koll på vad det innebär? Vi guidar dig!

Läs mer
Senast uppdaterad: 2022-06-21

Dags att ställa om eller kompetensutveckla? Satsa på det här!

Är du trött på ditt nuvarande jobb men osäker på vad du skulle vilja göra istället? Eller känner du att du behöver utöka dina nuvarande kunskaper för att bli ännu vassare? Det nya omställningsstödet gör det möjligt.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2022-11-11

Därför ska du våga byta karriär mitt i livet

Att byta karriär mitt i livet kan kännas som en chansning, men det finns flera anledningar till varför det är en bra idé att våga byta bana.

Läs mer
Så fungerar utbildning.se

Sök och hitta en utbildning du är intresserad av


Beställ information eller boka direkt


Du blir kontaktad av utbildningsarrangören

Nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och ta del av det senaste inom kompetensutveckling!