Guiden om ATEX – från A till X

I den här guiden får du lära dig mer om reglerna kring vad som gäller vid arbete i potentiellt explosiva områden och för produkter och system som ska användas i dessa områden.

ATEX guide

ATEX är en förkortning av det franska ordet för explosiv atmosfär, ATmosphères EXplosibles. Det är ett samlingsnamn för reglerna som gäller vid arbete i explosiv atmosfär.

Dessa regler finns bestämda i två EU-direktiv, även kallade ATEX-direktiven. Det ena direktivet gäller för utrustningar avsedda för explosiv atmosfär, och det andra direktivet gäller för säkerhet och arbetsmiljö i explosiv atmosfär. 

Explosiva atmosfärer kan förekomma på många olika arbetsplatser, alltifrån industrin och gruvdrift till återvinningscentraler och sågverk. Vissa arbetsplatser är mer riskfyllda än andra men det är lika viktigt att ATEX-reglerna följs oavsett hur stor explosionsrisken är. En liten gnista kan vara allt som krävs för att göra stor skada på människa och egendom.

ATEX-direktiven

Det finns två EU-direktiv som införts för att skydda person och egendom från explosionsrisk. Utöver skyddsaspekten är målet med lagstiftningen även att harmonisera reglerna mellan länderna inom den europeiska marknaden, för att främja fri rörlighet av arbetskraft och varor.

I direktivet 2014/34/EU finns regler som gäller för tillverkare av utrustning och säkerhetssystem som är ämnade att användas i miljöer med explosionsrisk, även kallat Utrustningsdirektivet. I direktivet 1999/92/EC finns regler för arbetsgivare med personal som arbetar i explosiva atmosfärer, även kallat Arbetsplatsdirektivet.

ATEX i Sverige

ATEX är ett minimikrav på lagstiftningen på EU-nivå. I Sverige finns den implementerad genom föreskrifter från ett par olika myndigheter. Det är inte alltid lätt att hålla reda på vilken föreskrift som styr vad. 

atex utbildning

Utrustningsdirektivet

För tillverkare innebär direktiven att deras produkter måste uppfylla vissa krav och certifieras för att få användas inom EU. Produkter som genomgått certifiering märks med EX-symbolen och får en klassificeringskod som berättar vilka miljöer den är tillverkad för att användas i.

Produkter som omfattas är utrustning som är avsett att användas i explosiva atmosfärer, såväl elektriska som mekaniska. Det kan gälla alltifrån säkerhetssystem och ventilation till generatorer och lampor.

Det finns en mängd olika markeringar som behöver göras på produkterna, det handlar om ifall den är avsedd att användas under jord i gruvor, vilken risktyp av explosiv atmosfär den är avsedd för, typ av skydd, om den är certifierad för gas eller damm, vilken typ av gas och vilken temperaturklassificering den har.

Alla dessa produktmarkeringar syftar till att markera vilka produkter som är lämpliga att använda i specifika miljöer och för specifika syften. Eftersom markeringarna baseras på en EU-standard innebär det att samma regler gäller i Sverige som i Frankrike, vilket förenklar försäljning av varor mellan länder inom Europa.

Produktgrupp
I
– Avsedd för gruvdrift
II – Avsedd för annan användning

Atmosfär
G
 – Gas
D – Damm

Produktkategori
1
– För användning i Zon 0 & 20
2
– För anvädning i Zon 1 & 21
3
– För anvädning i Zon 2 & 22
M1
 – Gruvdrift motsvarande Zon 0 & 1
M2
  – Gruvdrift motsvarande Zon 2

Explosionsskyddsklasser
o – Oljekapsling
p – Övertryckskapsling
– Sandkapsling
– Trycksäker kapsling
– Höjd säkerhet
ia – Egensäkerhet – för Zon 0
ib – Egensäkerhet – för Zon 1 & 2
– Fyllningskapsling
– Specialskydd
– Normal drift – för Zon 2
nA – Gnistfri
nC – Skyddade kontakter
nR – Dimsäkert hus
nL – Energibegränsat
nP – Förenklad övertryckskapsling

Explosionsgrupp för gas
I
– Metan, vid gruvdrift
IIA
– Mindre lättantändliga gaser som propan
IIB
– Lättantändliga gaser som eten
IIC – Mest lättantändliga gaser som väte och acetylen

IP-kod för damm
Siffra 1 – Berörings- och föremålsskydd
5
– Skydd mot dammavlagring
6
– Skydd mot dammintrång

Siffra 2 –Vattenskydd
0
– Inget skydd mot vatten
1 – Lodrätt fallande droppvatten
2 – Droppvatten på utrustning med lutning på 15°
– Sprayvatten
– Sprutvatten
5 –Strålvatten
6 – Starkt strålvatten
–Tillfällig nedsänkning i vatten
–  Varaktig nedsänkning i vatten

Temperaturklasser
T1
– 450°C
T2 – 300°C
T3 – 200°C
T4
 135°C
T5
– 100°C
T6
– 85°C

Arbetsplatsdirektivet

Arbetsplatsdirektivet innehåller de regler och bestämmelser som syftar till att skapa en säkrare arbetsmiljö för dig som arbetar i eller nära potentiellt explosiva atmosfärer. 

I reglerna ingår att arbetsgivaren ska identifiera och riskbedöma alla potentiellt explosiva atmosfärer i verksamheten, utbilda personalen, använda utrustning och produkter avsedda för dessa miljöer samt arbeta förebyggande för att förhindra att dessa uppstår och undvika antändningskällor. 

I det förebyggande arbetet mot explosioner är det viktigaste att:

  • I största möjliga mån förhindra att explosiv atmosfär bildas.
  • I de fall där den ändå förekommer, undvika att den antänds.
  • I de fall att den antänds, begränsa skadorna i mesta möjliga mån. 

Det är en hel del dokumentation som behöver sammanställas innan arbetet kan starta på en arbetsplats där explosiva atmosfärer kan förekomma. Det behövs riskbedömning, klassningsplan och explosionsskyddsdokument. 

explosiv atmosfär skylt

Zonklassificering och klassningsplan

Det finns lite olika zonklassificeringar, eller ATEX-zoner, beroende på om det förekommer damm eller gas, dimma och ånga. Beroende på risknivån och förekomsten av explosiv atmosfär finns det olika rutiner för att upprätthålla en godtagbar säkerhet i arbetsmiljön.

Områdena som identifierats ska markeras upp med skyltar och skrivas in i en klassningsplan och explosionsskyddsdokumentet. Innan arbetet för starta måste även dess explosionssäkerhet bekräftas av ansvarig person.

Zonindelning för dimma, gas och ånga 🚧

Zon 0: Område där explosiv atmosfär förekommer ofta och håller i sig länge.

Zon 1: Område där explosiv atmosfär kan förekomma vid normal hantering.

Zon 2: Område där explosiv atmosfär inte förväntas förekomma, och vid uppkomst endast under korta stunder.

Zonindelning för damm 🚧

Zon 20: Område där potentiellt explosiva dammoln förekommer ofta och håller i sig länge.

Zon 21: Område där potentiellt explosiva dammoln kan förekomma vid normala förhållanden.

Zon 22: Område där potentiellt explosiva dammoln inte förväntas förekomma, och vid uppkomst endast under korta stunder.

Riskbedömning

En av de allra viktigaste delarna i det förebyggande arbetet kring arbete i explosiva atmosfärer är riskbedömningen. Den ska genomföras av en utbildad person och ska gå igenom arbetsplatsen och dokumentera de risker som finns för att en explosion kan uppstå. Den ska omfatta riskerna med dagligt arbete samt vad som gäller vid förväntade avvikelser och fel. 

Denna riskbedömning ska innehålla uppgifter om: 

  • Explosionsbenägenheten hos blandningen.
  • Förekommande tändkällor.
  • Sannolikheten för att explosiv atmosfär uppstår och hur länge den beräknas pågå.
  • Sannolikheten för att den explosiva atmosfären antänds och konsekvenserna av explosionen.
  • Utrymmen, utrustning, installationer, material eller annat som bedöms ha betydelse för explosionsrisken. 

Utöver detta ska riskbedömningen även innehålla rutiner för hantering i explosionsfarlig miljö, vad som ska göras vid spill eller läckage, vilken skyddsutrustning och säkerhetsåtgärder som behövs, rutiner för släckning och en förteckning på områden som kan få förbindelse med områden med explosiv atmosfär. 

Riskbedömningen behöver uppdateras ifall någon del av arbetet eller arbetsmiljön förändras och efter olycksfall har skett. 

Explosionsskyddsdokumnent

Efter att riskbedömningen har genomförts ska ett explosionsskyddsdokument skapas. I detta dokument ska det framgå:

  • Vilka explosionsrisker som förekommer.
  • Vilken skyddsutrustning som ska användas och vilka säkerhetsrutiner som ska följas.
  • Vilka zonklassficieringar som gjorts.
  • Hur arbetstillstånd utfärdas.
  • Rutinerna för säker avställning och driftklarhetsverifiering.
  • Hur samordningsansvaret är utformat.
  • Hur arbetsplatsen, arbetsutrustning, skyddssystem, personlig skyddsutrustning. material, varningsanordningar, utrymningsvägar används och underhålls.
  • Tryckavlastningszoner.
  • Hur arbetsplatsenen tar hand om spill, läckage och brand.

På arbetsplatser där flera företag arbetar samtidigt ska det finnas en ansvarig person och denna ska noteras i explosionsskyddsdokumentet. Det är även viktigt att dokumentet är levande och hålls uppdaterat ifall förutsättningarna på arbetsplatsen förändras. 

ATEX-utbildning

Innan du får vistas i explosionsfarliga miljöer eller arbetar med något som kan påverka explosionssäkerheten finns det krav på att du har kunskap om hur du identifierar och förebygger explosionsrisker, förbereder skyddsåtgärder och hur du på ett säkert sätt utför arbete i explosionsfarliga miljöer. 

Det finns ingen specifik ATEX-utbildning, som det exempelvis gör för Heta Arbeten, utan utbildningen anpassas utifrån var du arbetar och vilka typer av arbeten du utför.

Det finns exempelvis utbildningar som är inriktade mot dig som arbetar med elinstallationer, för dig som ska hantera brandfarliga varor och för dig som arbetar med tillverkningen av produkter som ska användas i explosionsfarliga miljöer.

Till ATEX-utbildningar

Vanliga frågor

  • ATEX är regelverket. Ex är en klassning som styrs av ATEX-regelverket.

  • En explosiv atmosfär uppstår när gas, ånga, damm eller dimma blandas i luften på ett sätt som innebär risk för explosion. Explosionsfarlig miljö är dels det område där den explosiva atmosfären återfinns, men även den närliggande omgivningen som kan riskera att skadas vid explosion. 

  • I USA finns det ingen direkt motsvarighet till ATEX-direktivet. Istället finns det ett gäng olika regler och standarder från de två myndigheterna Occupational Safety and Health Administration och National Fire Protection Association som reglerar säkerheten i produkter och arbetsmiljön för områden med explosiva atmosfärer.

Mathias Flink Rönnols

Mathias Flink Rönnols

VP of Growth (Visa mer)
Mathias arbetar som VP of Growth på utbildning.se och har varit på företaget sedan 2016. Hans fokus ligger på att hjälpa människor att hitta utbildningen som tar dem vidare i karriären. Ursprungligen från Stockholm men gjorde en avstickare några mil norrut för att läsa på universitetet. Har en master i Strategic Marketing Management från Uppsala universitet. Han fokuserar på djupgående innehåll och har bland annat varit med och tagit fram och skrivit ledarskapsguiden, projektledarguiden, truckkortsguiden och liftutbildningsguiden. Kan således skillnaden mellan en låglyftande plockviktstruck och en terminaldragare men också vad som är skillnaden mellan en ledare och en chef. (Mindre)

Om

Mathias arbetar som VP of Growth på utbildning.se och har varit på företaget sedan 2016. Hans fokus ligger på att hjälpa människor att hitta utbildningen som tar dem vidare i karriären. Ursprungligen från Stockholm men gjorde en avstickare några mil norrut för att läsa på universitetet. Har en master i Strategic Marketing Management från Uppsala universitet. Han fokuserar på djupgående innehåll och har bland annat varit med och tagit fram och skrivit ledarskapsguiden, projektledarguiden, truckkortsguiden och liftutbildningsguiden. Kan således skillnaden mellan en låglyftande plockviktstruck och en terminaldragare men också vad som är skillnaden mellan en ledare och en chef.

Annonser