Visa utbildning.se som: Mobil

GDPR – vad, hur, varför?

Annonssamarbete med Tholin & Larsson, VJS och BG Institute 

GDPR – så påverkar nya lagen er verksamhet

Är din arbetsplats redo för GDPR?

Du har säkert redan hört talas om den nya europeiska dataskyddslagen, GDPR, som träder i kraft 25 maj 2018. Men vad innebär lagen egentligen i praktiken, och hur påverkar den ditt dagliga arbete? Experter rekommenderar företag och organisationer att redan nu se över sin verksamhet och rutiner. Hur? Vi guidar er!

Oavsett vilken bransch du arbetar inom så är sannolikheten stor att GDPR på något sätt kommer att påverka din arbetsdag. Anställda inom allt från HR, marknadsföring, rättsväsende och IT kommer behöva se över sina system, rutiner och hur man arbetar med att samla in personuppgifter.

GDPR

GDPR står för General Data Protection Regulation. Lagen börjar gälla 25 maj 2018 för alla länder inom EU. I Sverige ersätter GDPR den gamla personuppgiftslagen (PUL).

Varför GDPR?

Syftet med den nya lagen är att stärka skyddet för fysiska personer vid behandling av personuppgifter. Personuppgifterna kan utgöras av information om såväl anställda som kunder eller potentiella kunder. En förhoppning från EU är att genom GDPR få fram en harmonisering bland EU:s medlemsstater gällande den här typen av regelverk. Tidigare har det varit upp till varje land att tolka direktivet om skydd av personuppgifter, men från och med 25 maj 2018 kommer alltså samma lagtext gälla i alla EU-länder. 

Vad är skillnaden från PUL?

GDPR kan ses som en skärpning av PUL. Många delar från PUL återfinns i GDPR, men det finns en hel del viktiga skillnader

Den främsta skillnaden är att företag inte längre kan äga personuppgifter utan endast låna dem. Medan PUL varit mer fokuserat på hur data ska hanteras och förvaltas först när företaget anskaffat dem, tar GDPR ett större grepp även kring hur och varför man samlar in den.

Vilka påverkas av GDPR?

Även om det största arbetet ligger hos personer som arbetar med rättsliga frågor eller IT-säkerhet, innebär lagändringen en fundamental förändring i sättet de flesta svenska företag, myndigheter och organisationer handskas med personuppgifter. 

Företag och andra organisationer

  • Måste informera om hur de behandlar personuppgifter, vilka uppgifter och varför.
  • Måste känna till sin data och alla system som hanterar informationen.
  • Måste ha ett dataskyddsombud, t ex om företaget hanterar känsliga uppgifter i stor omfattning. Dataskyddsombudet är ansvarig för att lagen följs, utbildar personal samt fungerar som kontaktperson för allmänheten.


Som företag eller organisation som hanterar personuppgifter bör ni redan nu kunna besvara dessa frågor:

  • Varför har vi uppgifterna?
  • Behöver vi uppgifterna?
  • Hur samlas de in?
  • Vem har tillgång till dem?

Privatpersoner

  • Dataskyddsförordningen stärker enskildas rätt att informeras om när data samlas in och på vilket sätt de samlas in.
  • Det kommer att bli lättare att slippa direktreklam.
  • Rätten att bli glömd – det vill säga, som privatperson kommer man enligt nya lagen ha rätt att begära att få personliga uppgifter på sökmotorer bortplockade.

Vad händer om man inte följer lagen?

Företag som inte följer den nya lagen kan tvingas att betala stora sanktionsavgifter. Det handlar om en så kallad "administrativ sanktionsavgift" på upp till 20 miljoner EUR, eller fyra procent av företagets totala omsättning. I Sverige är det Datainspektionen som håller koll på att reglerna efterföljs, men det finns även en central dataskyddsstyrelse i EU som tar fram riktlinjer och och fattar beslut om tolkningar.

Har ni kompetensen som krävs?

Det har varit en lång och komplicerad process att ta fram lagen och första utkastet kom 2012. Det är viktigt att notera att det kommer ta tid innan det finns en praxis att följa samt hur man ska tolka lagen. Tills dess är det viktigt att följa utvecklingen, säkra upp och ta reda på vad som gäller. Datainspektionens och juristernas råd är att kontakta experter, ha ett aktivt säkerhetstänk samt utbilda sig.

Tips på utbildningar:

☛ Hur påverkar nya PUL/GDPR ditt företag?
Praktisk heldagskurs om hur nya PUL påverkar ditt företag. För alla som kommer i kontakt med personuppgiftsfrågor.

☛ Den nya dataskyddsförordningen
1-dagskurs som ger grundlig genomgång av förordningen, med fokus på nyheter i förhållande till dagens personuppgiftsreglering.

☛ Nya dataskyddsförordningen
Halvdagskurs som går igenom grunderna i personuppgiftslagen och vad den nya förordningen kommer att innebära för er organisation.

Efterlev GDPR med ett Ledningssystem för informationssäkerhet
Så behöver din verksamhet utveckla sitt informationssäkerhetsarbete för att efterleva GDPR – den nya EU-förordningen om dataskydd för personuppgifter som träder i kraft 25 maj 2018.

Se alla utbildningar i GDPR här

Hitta kurser för dataskyddsombud

GDPR-certifiering

Företag eller organisationer som certifieras får rätt att använda ett sigill som kallas ”det europeiska sigillet för dataskydd” som kan användas i marknadskommunikation. Certifieringen utförs av ackrediterade tillsynsmyndigheter och gäller i tre år, men kan dras tillbaka om företaget inte håller sig till reglerna.

GDPR

Läs mer

Senast uppdaterad: 04 jan 2019

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2019-03-12

ÅF Academy står för meningsfull kompetensutveckling

Kompetensutveckling är viktigt för utvecklingen av många svenska företag. Fler och fler inser vikten av att utveckla sin personal och behålla konkurrenskraftiga medarbetare. Vi på utbildning.se har nu uppmärksammat ÅF:s arbete med vidareutveckling via deras utbildningsinsats som de kallar ÅF Academy. Allt fler aktörer börjar inse vikten av kompetensutveckling för sina anställda.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2019-01-14

ABB förbättrar förutsättningarna för fler kvinnor inom teknikbranschen

Tekniska arbetsgivare har ofta svårt att jämna ut klyftan mellan antalet kvinnor och män. Att få fler kvinnor intresserade inom teknikyrken är ett sätt att motarbeta trakasserier och bana vägen för en mer jämställd bransch. Teknikföretaget ABB öppnar dörrar för kvinnor i slutet av sina tekniska utbildningar men i början av sina karriärer. Teknikbranschen anses ofta vara långt ifrån jämställd.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2019-01-04

Topp 20: Hetaste kompetenser för utvecklare

Med utbildning.se:s heta kompetenser tar vi återigen krafttag om arbetsmarknadens hetaste kompetenser. Nu har lotten fallit på systemutvecklare. Målet med vår undersökning är att kartlägga de mest önskvärda egenskaperna i arbetsgivarnas aktuella annonser. I 2018 års undersökning granskade ca 2 400 annonser.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2018-05-11

GDPR - är du verkligen redo?

Nu brinner det i knutarna. 25 maj 2018 träder GDPR, den nya dataskyddsförordningen inom EU, i kraft. Undersökningar visar att hela 7 av 10 svenska företag och myndigheter inte hunnit anpassa sin verksamhet efter den nya lagen. Är ni ett av dessa företag? Då är det hög tid att vidta åtgärder nu. utbildning.se har tagit fram checklistan ni behöver kunna bocka av.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2016-03-31

Bristen på IT-kompetens hotar Sveriges tillväxt

Den omfattande bristen på IT-kompetens berör hela samhället. Bristen hotar på sikt Sveriges chans till tillväxt. Det säger Björn Axelsson, näringspolitisk expert på IT&Telekomföretagen som arbetar med kompetensförsörjning inom IT-branschen.

Taggar: IT
Läs mer
Om utbildning.se

utbildning.se är portalen där du hittar kompetensutveckling för att utvecklas inom alla branscher. Tusentals kurser över hela Sverige. Alla våra tjänster är kostnadsfria att använda.

Så fungerar utbildning.se

Sök och hitta en utbildning du är intresserad av


Beställ information eller boka direkt


Du blir kontaktad av utbildningsarrangören

Nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och ta del av det senaste inom kompetensutveckling!