Topp 20: hetaste kompetenserna för utvecklare 2019

Vi har rotat oss igenom närmare 2 000 annonser för utvecklare och programmerare. Detta gör vi för att kartlägga de hetaste kompetenserna för utvecklare 2019. Det har hänt en hel del i årets lista jämfört med 2018, delvis på grund av att vi förfinat våra parametrar men också för att rollen som utvecklare verkar gradvis förändras.

Vi har rotat oss igenom närmare 2 000 annonser för utvecklare och programmerare. Detta gör vi för att kartlägga de hetaste kompetenserna för utvecklare 2019. Det har hänt en hel del i årets lista jämfört med 2018, delvis på grund av att vi förfinat våra parametrar men också för att rollen som utvecklare verkar gradvis förändras.

 

Utvecklare är ett brännhett yrke som förutspås bli än mer eftertraktat. Det är inte så konstigt med tanke på att kraven på smarta, snabba och lättanvända program, såväl som applikationer, efterfrågas i allt högre utsträckning. För dig som har ett IT- och teknikintresse finns alla möjligheter att skapa en trygg karriär med otaliga möjligheter.

Men vad letar arbetsgivarna efter, vilka är de främsta egenskaperna för en utvecklare 2019? För att svara på denna fråga gick vi igenom nästan 2 000 jobbannonser för utvecklare. Resultatet blev årets topp 20-lista.

Överst på kompetenspallen har vi kravet på att kunna ett programmeringsspråk. Nummer två på listan är önskemålet att vara driven, som för följare av heta kompetenser knappast kommer som en överraskning. Nummer tre på listan är någon form av utbildning eller examen.

Topp 20 hetaste kompetenserna för utvecklare 2019

1. Programmeringsspråk   65,8 % 
2. Driven  26,3 %
3. Examen  26,0 %
4. Nyfiken  19,2 %
5. SQL  17,6 %
6. Samarbetsvillig  11,4 %
7. Social  10,5 %
8. Positiv  10,0 %
9. Kreativ  10,0 %
10. Flexibel  9,9 %
11. Pedagogisk  9,4 %
12. Självständig  9,2 %
13. Ansvarsfull  7,2 %
14. Strukturerad  7,2 %
15. Problemlösare  6,2 %
16. Analytisk  4,8 %
17. Inspirerande  4,7 %
18. Strategisk  4,4 %
19. Detaljmedveten  4,3 %
20. Projektledning   4,2 % 

Nu och då

2019 såg några färre annonser än 2018. Detta beror främst på förfinade söktermer – alla prognoser tyder på att yrket bara har blivit populärare. Vi har också valt att klumpa samman samtliga programspråk till en kompetens för att de inte ska ta över listan helt. Språken vi valde att inkludera var: Java, Javascript, C, C+, C# och Python som är några av de vanligare språken för utvecklare idag.

Under 2018 kompletterade vi heta kompetenser för utvecklare med en separat lista för programvara och kodspråk, en lista som vi inte gjorde i år. Detta är en av anledningarna till att årets undersökning har SQL och programmeringsspråk i toppen.

Att döma av kompetenserna verkar det som att bilden av utvecklaren som en inbiten specialist allt mer suddas ut. Med krav på social förmåga och en pedagogisk framtoning stärker det intrycket av programmeraren som en social, kreativ person som måste kunna interagera med andra.

 

Arbetsmarknad, lön och utbildning

Som redan nämnt är arbetsmarknaden minst sagt lovande för utvecklare. Prognoserna säger att konkurrensen om jobben kommer fortsätta att vara liten även fem år framåt i tiden.

Snittlönen för en utvecklare ligger på omkring 35 000 kr, men det finns många faktorer som påverkar din lön. Faktorer som var du bor, din tidigare erfarenhet, ålder och kanske främst din förmåga att förhandla.

Vägen till yrket går vanligtvis genom högskola och universitet men många flitiga gymnasiestudenter kan komma långt på sin gymnasieutbildning. Eftersom behovet av utvecklare är så stort har det på sista tiden startats många arbetsmarknadsutbildningar. Dessa utbildningar ger inte samma akademiska tyngd, men är betydligt mer intensiva och kan oftast slutföras på under ett år.

 

Heta kompetenser

I slutet av juli och i början av augusti granskade vi 1 946 annonser inom programmering, system och spelutveckling. Resultatet av denna undersökning är vår senaste del i serien heta kompetenser. En serie som går ut på att årligen undersöka olika yrken för att komma till bukt med vilka egenskaper som är mest efterfrågade just nu.

Tidigare i år har vi tittat på ekonomer, chefer och förskollärare med flera. Kvar för i år har vi projektledare, marknadsförare och kommunikatörer för att nämna några.

 

Frågor

utbildning.se brinner för kompetensutveckling och vidareutveckling. Vi finns till för dig genom hela din karriär, från start till slut. Låt oss hjälpa dig hitta utbildningen som kommer prägla din karriär! Frågor om vårt uppdrag eller våra undersökningar kan ni vänligen rikta till: info@utbildning.se.

Källa: Arbetsförmedlingen och SCB


Annonser

Du kanske också är intresserad av: