Gör ett gott intryck! 6 knep som får folk att gilla dig

Är du ny på jobbet och vill göra ett gott intryck? Vill du kunna kliva in i ett rum fullt av folk och charma vem som helst? Det löser vi med dessa 6 smarta knep. 

Gör ett gott intryck

Är du ny på jobbet och vill göra ett gott intryck hos kollegorna? Ska du på en tillställning där du möter nya människor? Eller vill du bara kunna kliva in i ett rum fullt av folk och charma alla med din sociala kompetens? Vi ger dig förutsättningarna med sex smarta knep.

Du har ungefär sju sekunder på dig att göra ett första intryck. Genom att lära dig retoriska strategier kan du bemästra konsten att övertyga och öka chanserna att lyckas ta kontroll över sociala situationer. Genom en retorikkurs kan du få lära dig det här, och mer, som hjälper dig i allt från presentationer till möten med olika människor i vardagen. Redan med de här enkla tipsen kommer du att få ett försprång när det kommer till mötet med nya personer.

1. Upp med mungiporna!

Studier har visat att människor inte bara tycker bättre om personer som ler, utan också har lättare för att komma ihåg personen efteråt. Så upp med mungiporna :) Underskatta inte heller vad ditt yttre kan göra för intrycket. Håll dig ren, fräsch och lämpligt klädd för sammanhanget så hjälper du nya bekantskaper att bilda sig en positiv uppfattning om dig innan du ens öppnat munnen.

2. Observera och spegla smart

När du möter en ny person, observera hans eller hennes mimik, kroppsspråk och röstnivå. Försök att på ett så diskret och äkta sätt som möjligt spegla personens sätt att tala och röra sig. Studier har visat att människor har en tendens att tycka bättre om personer som liknar dem själva. Är han utåtriktad med livligt kroppsspråk? Var entusiastisk tillbaka i ton och gester. Verkar hon avvaktande och introvert? Tala lugnt och tona ner kroppsspråket.

3. Ställ intresserade frågor!

Vem tycker inte om att känna sig viktig och intressant? Ställ vänliga, intresserade frågor och undvik att prata för mycket om dig själv, så bekräftar du personen du talar med och får hen att känna sig betydelsefull och väl till mods. Men se till att hålla frågorna på en lättsam och socialt accepterad nivå, särskilt om det är en ny bekantskap.

4. Kom ihåg namnet!

Få saker du gör eller säger, kan imponera så mycket på en ny bekant som att minnas hans eller hennes namn. Vi känner oss mer värdesatta, respekterade och engagerade i ett samtal där någon tilltalar oss med namn.

Upprepa smidigt och taktiskt namnet på personen ett par gånger under samtalet, ”Hej Cecilia! Var kommer du ifrån?". I slutet av samtalet: ”Jättetrevligt att träffa dig Henrik! Vi ses på konferensen nästa vecka.” Eller om ni möts i förbifarten någon stund senare, ”Hej igen Patrik! Var föreläsningen bra?”. Rätt använt blir namnet ditt bästa verktyg för att skapa samhörighet och välvilja.

5. Tala positivt om andra

Vill du göra ett gott intryck? Vakta tungan. Tala aldrig illa om andra människor, särskilt inte inför nya bekantskaper. Det du säger om andra påverkar hur människor ser dig. Smakade förfriskningarna illa? Gjorde talaren bort sig? Behåll det för dig själv. Det negativa du tar upp är precis vad man kommer att förknippa dig med efteråt. Var positiv och upplyftande i all din kommunikation, så är det precis sådana egenskaper andra människor kommer att associera dig med.

6. Hitta det ni har gemensamt

Sök efter den magiska tråden att spinna på! Kanske har ni varit på samma föreläsning, delar en politisk övertygelse, har tonårsbarn, älskar att segla, har pluggat ekonomi, utövar samma sport eller är födda samma år? Vad ni än har gemensamt, hitta det! Och använd det för att bygga en första liten bro mellan er.

Hitta en retorikkurs


Annonser

Du kanske också är intresserad av: