14 sep 2021

Gör ett gott intryck! 6 knep som får folk att gilla dig

Gör ett gott intryck

Är du ny på jobbet och vill göra ett gott intryck hos kollegorna? Ska du på en tillställning där du möter nya människor? Eller vill du bara kunna kliva in i ett rum fullt av folk och charma alla med din sociala kompetens? utbildning.se ger dig förutsättningarna med 6 smarta knep.

1. Upp med mungiporna!

Du har ungefär 7 sekunder på dig att göra ett första intryck. Studier har visat att människor inte bara tycker bättre om personer som ler, utan också har lättare för att komma ihåg personen efteråt. Så upp med mungiporna :) Underskatta inte heller vad ditt yttre kan göra för intrycket. Håll dig ren, fräsch och lämpligt klädd för sammanhanget så hjälper du nya bekantskaper att bilda sig en positiv uppfattning om dig innan du ens öppnat munnen.

2. Observera och spegla smart

När du möter en ny person, observera hans eller hennes mimik, kroppsspråk och röstnivå. Försök att på ett så diskret och äkta sätt som möjligt spegla personens sätt att tala och röra sig. Studier har visat att människor har en tendens att tycka bättre om personer som liknar dem själva. Är han utåtriktad med livligt kroppsspråk? Var entusiastisk tillbaka i ton och gester. Verkar hon avvaktande och introvert? Tala lugnt och tona ner kroppsspråket.

3. Ställ intresserade frågor!

Vem tycker inte om att känna sig viktig och intressant? Ställ vänliga, intresserade frågor och undvik att prata för mycket om dig själv, så bekräftar du personen du talar med och får hen att känna sig betydelsefull och väl till mods. Men se till att hålla frågorna på en lättsam och socialt accepterad nivå, särskilt om det är en ny bekantskap.

4. Kom ihåg namnet!

gör ett gott intryckFå saker du gör eller säger, kan imponera så mycket på en ny bekant som att minnas hans eller hennes namn. Vi känner oss mer värdesatta, respekterade och engagerade i ett samtal där någon tilltalar oss med namn. Upprepa smidigt och taktiskt namnet på personen ett par gånger under samtalet, ”Hej Cecilia! Var kommer du ifrån?". I slutet av samtalet: ”Jättetrevligt att träffa dig Henrik! Vi ses på konferensen nästa vecka.” Eller om ni möts i förbifarten någon stund senare, ”Hej igen Patrik! Var föreläsningen bra?”. Rätt använt blir namnet ditt bästa verktyg för att skapa samhörighet och välvilja.

5. Tala positivt om andra

Vill du göra ett gott intryck? Vakta tungan. Tala aldrig illa om andra människor, särskilt inte inför nya bekantskaper. Det du säger om andra påverkar hur människor ser dig. Smakade förfriskningarna illa? Gjorde talaren bort sig? Behåll det för dig själv. Det negativa du tar upp är precis vad man kommer att förknippa dig med efteråt. Var positiv och upplyftande i all din kommunikation, så är det precis sådana egenskaper andra människor kommer att associera dig med.

6. Hitta det ni har gemensamt

Sök efter den magiska tråden att spinna på! Kanske har ni varit på samma föreläsning, delar en politisk övertygelse, har tonårsbarn, älskar att segla, har pluggat ekonomi, utövar samma sport eller är födda samma år? Vad ni än har gemensamt, hitta det! Och använd det för att bygga en första liten bro mellan er.

Hitta en retorikkurs


Läs även:

Konsten att nätverka – så gör du succé 

11 saker du inte ska säga vid första mötet

Så får du andra att lyssna på dig

Retoriktips - för framgångsrik kommunikation

Härskartekniker – så tacklar du dem

Senast uppdaterad: 14 sep 2021

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2021-09-27

Vidareutbildning för massör

En massör arbetar med kroppens olika muskler, hud och bindväv. Som massör behandlar du kunden genom massage och muskeltöjningar för att förebygga och motverka muskelspänningar som annars kan orsaka värre skador i rygg eller nacka eller ge ihållande smärta. Som massör arbetar du även med att behandla lindrigare problem som kan ha uppstått på grund av olika muskel-spänningar.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2019-12-05

Funderar du på att bli chef eller ledare? Har du rätt egenskaper?

Ett väl fungerande ledarskap spelar en avgörande roll för företagets eller organisationens resultat. Det är ledarens uppgift att stötta och ge inspiration till sina medarbetare, så att de känner förtroende för ledarskapet och företaget.  

Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-09-24

Vidareutbildning för drifttekniker

Som drifttekniker är du ansvarig för att övervaka driften av anläggningar som producerar exempelvis el, fjärrvärme och dricksvatten.Oftast sker driftteknikers övervakning med hjälp av datorskärmar i ett kontrollrum, men en drifttekniker kan också genomföra kontrollronder ute i anläggningen.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-04

Vidareutbildning för tatuerare

Som tatuerare är det viktigt att du är social och gillar att prata med nya människor, då du i ditt dagligen kommer i kontakt med många olika typer av människor. Om du känner att du skulle behöva förbättra din servicekänsla eller kanske bli bättre på att hantera just besvärliga kunder så finns det kurser som kan ge dig de stöd och verktyg du behöver i din yrkesroll.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2022-12-14

Topp 10 inom projektledning

Vill du veta vilka utbildare med utbildningar inom projektledning som är populärast? Här har du listan! Med rätt utbildning kommer kunskaperna komma väl till nytta för din karriär. Vi på utbildning.se vill göra det enklare för dig att hitta rätt utbildning inom projektledning. 

Läs mer
Så fungerar utbildning.se

Sök och hitta en utbildning du är intresserad av


Beställ information eller boka direkt


Du blir kontaktad av utbildningsarrangören

Nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och ta del av det senaste inom kompetensutveckling!