27 mar 2023

Vad gör en copywriter?

Vad innebär det egentligen jobba som copywriter? Vilka egenskaper bör du ha som copywriter? Hur lätt är det att få jobb efter utbildning? Här är de vanligaste frågorna som vi på utbildning.se stöter på inom yrket.

Som copywriter har du uppgiften att skapa övertygande och relevanta texter som engagerar en aktuell målgrupp och som stärker varumärkesidentiteten. Du arbetar ofta som frilansare med egna kunder, med anställning på en reklambyrå alternativt på  ett större företag eller inom en organisation med deras specifika varumärken.

Arbetet är både kreativt och strategiskt med många varierande uppgifter. Exempelvis har copywritern allt som oftast ansvar för de visuella delarna i en reklamkampanj med huvudfokus på innehåll. Du samarbetar ofta tillsammans med Art directors, Creative directors och projektledare.


Vill du hitta utbildningar inom yrket så hittar du dem här

Vilka egenskaper är bra att ha som copywriter?

Eftersom det är ett kreativt yrke är det bra om du som blivande copywriter gillar att arbeta just kreativt,har ett intresse för nutida trender och följer med i samhällsutvecklingen. Ett plus är om du har kunskap inom psykologi i kombination med kommunikation, då yrket kräver insikt i hur vi bäst tar till oss eller uppfattar olika budskap.

Främst är det såklart viktigt att du kan formulera dig väl i text och kunna sortera samt bena ut ut det viktigaste ur en stor mängd information.

Fem vanliga arbetsuppgifter för en copywriter

  1. Skapa engagerande texter: Som copywriter är din huvudsakliga uppgift att skapa texter som är engagerande och övertygande. Du behöver kunna skriva texter som berör kunder och får dem att vilja köpa en produkt eller använda en tjänst.

  2. Anpassa texterna efter målgruppen: En annan viktig uppgift för dig som copywriter är att anpassa texterna efter en specifik målgrupp. Du behöver ha god kunskap om målgruppens behov, intressen och preferenser för att kunna skriva relevant och övertygande text.

  3. Skapa unika varumärkesbudskap: copywriters är ansvariga för att skapa unika och minnesvärda varumärkesbudskap. Detta hjälper till att differentiera varumärket från konkurrenterna och stärka varumärkesidentiteten.

  4. Skriva SEO-optimerade texter: SEO (sökmotoroptimering) är en annan viktig uppgift för copywriters. Du behöver kunna skriva texter som är optimerade för sökmotorer så att dina texter rankar högt i sökresultaten och lockar  besökare till webbplatsen.

  5. Skapa annonskampanjer: Copywriters kan också skapa annonskampanjer för olika plattformar, inklusive sociala medier, sökmotorannonser och displayannonser. Detta inkluderar att skriva annonskopior som engagerar kunder och får dem att agera.

Hur lätt är det att få jobb som copywriter?

Dina jobbutsikter som copywriter beror på olika faktorer som utbildning, erfarenhet och personliga färdigheter. En copywriter med relevant utbildning och erfarenhet kan ha en god chans att få jobb inom branschen, men marknaden för copywriters kan vara tuff och konkurrenskraftig, särskilt i större städer. Det är väldigt brat att bygga upp ett nätverk av kontakter inom branschen för att öka chanserna att få jobb. Många börjar att bygga sitt kontaktnät under studierna och via sin praktik- eller LIA-period.

Hur kan en kontorsdag som copywriter se ut?

Som copywriter brukar du börja din dag på med att kolla e-posten och göra en snabb genomgång av de senaste nyheterna och trenderna i branschen. Därefter börjar du arbeta med aktuella projekt.

Du kanske behöver skriva en artikel, en produktbeskrivning eller en sociala medier-annons.

Under dagen kommer du antagligen att diskutera projekt med kollegor, kunder eller göra research om nya produkter eller tjänster som du ska skriva om.

En annan viktig uppgift för dig som copywriter är att granska och korrekturläsa ditt eget arbete eller uppgifter från andra i teamet. Du måste säkerställa att allt som skrivs är korrekt, håller en hög språklig nivå och kreativt.

Sist men inte minst måste du hantera deadlines och prioritera uppgifter för att se till att alla projekt är färdiga i tid.

Sammanfattningsvis spenderar en copywriter sina dagar med att skapa engagerande och effektivt innehåll för att hjälpa företag och organisationer att nå sina marknadsföringsmål.

Vill du veta vad en copywriter tjänar i lön och hur framtidsutsikterna ser ut? Läs mer här.

Senast uppdaterad: 27 mar 2023
Viola Weinås
Digital Marketing Specialist

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2021-10-05

Vidareutbildning för yrken inom hotell, restaurang & turism

Jobbar du på hotell, restaurang eller med turism och funderar på att gå en vidareutbildning? Oavsett om du vill utbilda dig för att utvecklas i din nuvarande yrkesroll eller om du vill bygga på din kompetens för att kunna ta nästa steg i karriären så finns en kurs för dig. Att hitta rätt i dagens utbildningsdjungel är däremot inte alltid det lättaste.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-09-24

Vidareutbildning för hotellreceptionist

Det är viktigt att du som hotellreceptionist är serviceinriktad och flexibel. Då du i arbetet möter många olika slags människor, både kollegor och gäster, är det viktigt att du har god samarbetsförmåga och kan hantera många arbetsuppgifter på samma gång.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2022-04-19

Yrken med kort bäst före-datum

Digitala framsteg har lett till en rad förbättringar i samhället och underlättat livet för många. Utvecklingen är dock inte enbart positiv, fråga dem vars jobb sakta men säkert börjar försvinna. Här hittar du några exempel på yrken som troligtvis inte finns kvar om 10 år! 

Läs mer
Så fungerar utbildning.se

Sök och hitta en utbildning du är intresserad av


Beställ information eller boka direkt


Du blir kontaktad av utbildningsarrangören

Håll dig uppdaterad
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få utbildningsförslag, inspiration och aktuell information – direkt till din inkorg. 📨