Underhållsplanering för broar

Studia, Distans
Längd
1 dag
Pris
7 500 SEK exkl. moms
Nästa kurstillfälle
14 november, 2023 se detaljer
Utbildningsform
Onlineutbildning
Längd
1 dag
Pris
7 500 SEK exkl. moms
Nästa kurstillfälle
14 november, 2023 se detaljer
Utbildningsform
Onlineutbildning
Från 7 500 SEK exkl. moms / person

Kursbeskrivning

Underhållsplanering för broar – Systematiskt underhållsarbete och prioritering av åtgärder för ökad livslängd på kommunens brokonstruktioner 

På denna kurs deltar du digitalt på distans

Under kursen ökar du din kunskap om hur du arbetar systematiskt med underhållsplanering för kommunens brokonstruktioner. Du lär dig mer om hur du gör rätt prioriteringar kring olika typer av underhållsåtgärder och du får kunskap om hur du optimerar den samhällsekonomiska nyttan och förlänger livslängden på byggnadsverken.

I många kommuner har underhållsplanering och genomförandet av underhållsarbeten på kommunens broar eftersatts, vilket inte sällan grundar sig i för liten kunskap hos beställaren.

Det är ofta utmanande att få till bra rutiner, prioritera rätt åtgärder och arbeta systematiskt med drift- och underhållsplanering för kommunens brokonstruktioner. Allt brounderhåll har höga kostnader, och du som beställare i kommunen behöver kunna motivera budget för underhåll av broar, så att medel finns för att kunna genomföra underhållsåtgärderna i rätt tid.

Att arbeta med förebyggande tidsstyrt underhåll är en bra investering i syfte att minimera framtida ökade underhållskostnader. Det är viktigt att arbeta preventivt vilket bidrar till att minska kostnaderna för mer omfattande framtida åtgärdsbehov. Arbetet kräver god teknisk kunskap om olika typer av konstruktioner, material och nedbrytningsprocesser.

Under denna kurs fördjupar du dig kring hur du kan arbeta mer systematiskt med både det strategiska och dagliga brounderhållet, så att du optimerar den samhällsekonomiska nyttan och förlänger livslängden på byggnadsverken. Vi går igenom både teori och praktik, så att du efter kursen kan arbeta mer strategiskt med underhållsplanering och bli en kunnigare beställare.

Du kommer att få många konkreta råd och tips från våra mycket erfarna och pedagogiska kursledare samt diskutera aktuella frågor med kollegor från hela landet.

Ur kursens innehåll:

  • Drift och underhåll av brokonstruktioner – nya metoder och tekniker för en ökad livslängd
  • Hur är en bro uppbyggd? Redovisning av olika brotyper
  • Väghållarens ansvar för brounderhåll – vilka är lagkraven?
  • Verktyg – praktiska hjälpmedel för en effektiv broförvaltning
  • Broinspektion – genomförande och uppföljning
  • Vilka trafiklaster kan vi tillåta på en bro och hur bedömer man vilken bärighet som gäller?
  • Hur får vi bort underhållsskulden? Att arbeta strategiskt med att inventera, renovera och underhålla kommunens brokonstruktioner
  • Systematiskt arbete med strategiskt och dagligt brounderhåll – hur utvecklar vi ett effektivt arbetssätt i kommunen?

Kommande kursstarter

1 tillgänglig kursstart

14 november, 2023

  • Onlineutbildning
  • Distans

Varför välja Studia?

Distansutbildningar

Nöjd kund-garanti

Målgrupp

Kursen vänder sig till dig som arbetar på kommunens gatuenhet och ansvarar för frågorna om underhållsplanering av broar, till exempel som gatuchef, gatuingenjör, broförvaltare, arbetsledare och driftsledare. Även andra som arbetar med dessa frågor på uppdrag åt kommunen är välkomna till kursen.

Kursledare

Per Maxstadh
Broingenjör och senior uppdragsledare, WSP Sverige AB

Johan Ramstedt
Förvaltare byggnadsverk, Nacka kommun

Intresseanmälan

Beställ information

Fyll i formuläret för att få mer information om Underhållsplanering för broar, direkt från arrangören. Det är gratis och inte bindande!

reCAPTCHA logo Den här hemsidan är skyddad av reCAPTCHA och Googles Integritetspolicy och Användarvillkor tillämapas.
Studia

Studia erbjuder högkvalitativa kurser och konferenser för dig som arbetar inom offentlig sektor i Sverige. Även andra intresserade är välkomna att delta på våra utbildningar. Kurs- och konferensprogrammen utformas i nära samråd med dig som yrkesverksam, och därmed säkerställer vi...

Läs mer om Studia och visa alla utbildningar.

Highlights