Kommunens ansvar som väghållare

Studia, i Stockholm (+1 orter)
Längd
2 dagar
Pris
8 990 - 10 990 SEK exkl. moms
Nästa kurstillfälle
10 juni, 2024 (+2 kursstarter)
Utbildningsform
Öppen utbildning, Onlineutbildning
Längd
2 dagar
Pris
8 990 - 10 990 SEK exkl. moms
Nästa kurstillfälle
10 juni, 2024 (+2 kursstarter)
Utbildningsform
Öppen utbildning, Onlineutbildning
Från 8 990 SEK exkl. moms / person

Kursbeskrivning

Kommunen har ett omfattande ansvar för drift och underhåll av gator och i vissa fall även vägar, både sommar- och vintertid. Behovet av insatser är ofta stort och resurserna begränsade. Det är därför viktigt att göra rätt prioriteringar och att veta hur långt kommunens skyldigheter som väghållare sträcker sig och vilket ansvar som kan utkrävas om kommunen inte uppfyller sina skyldigheter.

Under denna kurs får du som arbetar med drift- och underhåll av gator och vägar en pedagogisk genomgång av lagstiftningen som reglerar kommunens ansvar som väghållare. Du får kunskap om hur lagstiftningen ska tolkas och tillämpas i praktiken. Under kursen blandas teori med en rad praktiska exempel och intressanta rättsfall som hjälper dig att bli säkrare i hur du ska tillämpa lagstiftningen i ditt dagliga arbete.

Ur kursens innehåll:

  • Vem är ansvarig för gator som har anlagts med stöd av PBL, enskilda vägar samt vägar som anlagts och regleras av väglagen? Vad innebär detta ansvar i praktiken?
  • Vilka krav kan ställas på drift och underhåll av gator både vid vinterväghållning och barmarksunderhåll?
  • Vilka krav kan kommunen ställa på externa parter gällande drift och underhåll av enskilda vägar och skötsel av träd, buskar och häckar som utgör en trafikfara?
  • Entreprenadjuridik och vad kommunen kan göra vid avtalsbrott
  • När kan kommunen bli skyldig att betala skadestånd för brister i väghållningen?

Kommande kursstarter

Välj mellan 2 kursstarter

10 juni, 2024

  • Öppen utbildning
  • Stockholm

10 juni, 2024

  • Onlineutbildning
  • Distans

Varför välja Studia?

Distansutbildningar

Nöjd kund-garanti

Målgrupp

Kursen vänder sig till dig som arbetar med drift- och underhåll av gator och vägar på landets kommuner till exempel som gatuchef, gatuingenjör, trafikingenjör, driftschef eller driftsingenjör.

Kursledare

Christian Arnbom
Advokat, Advokaterna Gustafsson, Arnbom & Hedberg KB
Christian Arnbom är advokat och delägare i Advokaterna Gustafsson, Arnbom & Hedberg KB. Christian har lång erfarenhet av att biträda kommuner i tillämpning av PBL, avtal-, entreprenad- och exploateringsfrågor samt om skadestånd. Han har även många års erfarenhet av att hålla kurser i väghållningsjuridik.

Intresseanmälan

Beställ information

Fyll i formuläret för att få mer information om Kommunens ansvar som väghållare, direkt från arrangören. Det är gratis och inte bindande!

reCAPTCHA logo Den här hemsidan är skyddad av reCAPTCHA och Googles Integritetspolicy och Användarvillkor tillämapas.
Studia

Studia erbjuder högkvalitativa kurser och konferenser för dig som arbetar inom offentlig sektor i Sverige. Även andra intresserade är välkomna att delta på våra utbildningar. Kurs- och konferensprogrammen utformas i nära samråd med dig som yrkesverksam, och därmed säkerställer vi...

Läs mer om Studia och visa alla utbildningar.

Highlights