Offentlighet och sekretess - fokus säkerhet

SIPU, Distans (+1 orter)
Längd
1 dag
Pris
7 500 SEK exkl. moms
Nästa kurstillfälle
18 mars, 2024 (+3 kursstarter)
Utbildningsform
Onlineutbildning, Företagsanpassad utbildning
Längd
1 dag
Pris
7 500 SEK exkl. moms
Nästa kurstillfälle
18 mars, 2024 (+3 kursstarter)
Utbildningsform
Onlineutbildning, Företagsanpassad utbildning
Från 7 500 SEK exkl. moms / person

Kursbeskrivning

Offentlighet och sekretess - fokus säkerhet

Offentlighet och sekretess med fokus på säkerhet är utbildningen för dig som arbetar med och tar beslut i OSL-relaterade frågor och vill fördjupa dina kunskaper om OSL utifrån ett säkerhetsperspektiv. Dessutom vittnar många förvaltningar om att omfattande och komplexa utlämningsärenden har ökat i antal, och vi söker vägledning från rättspraxis hur man hanterar komplicerade utlämningsärenden på ett effektivt och rättssäkert sätt.

Tre anledningar att gå utbildningen: 

 • Känn dig trygg i din tolkning av OSL utifrån ett säkerhetsperspektiv
 • Vägledande rättspraxis för effektiv och rättsäker hantering av exemplevis utrikessekretess, försvarssekretess, förundersökningssekretess, och sekretess gällande säkerhets- och bevakningsåtgärd
 • Uppdatering om aktuella lagförändringar gällande tryck- och yttrandefrihetsbrott 

OSL och säkerhet

Säkerhetsfrågorna har kommit allt högre upp på agendan de senaste åren, och detta har ytterligare skärpts i samband med förändrat säkerhetsläge i Europa under inledningen av 2022.

Det är viktigt att du som arbetar i olika roller med OSL och utlämningsärenden känner dig trygg med bl.a. den praktiska gränsdragning gentemot säkerhetsskyddslagen, säkerhetsskyddade handlingar och försvarssekretess. Dessutom diskuteras numer nya tryck- och yttrandefrihetsbrott såsom utlandsspioneri samt obehörig befattning med hemlig uppgift och vårdslöshet med hemlig uppgift ingår.

Kommande kursstarter

Välj mellan 3 kursstarter

18 mars, 2024

 • Onlineutbildning
 • Distans

7 oktober, 2024

 • Onlineutbildning
 • Distans

Kontakta oss för mer information

 • Företagsanpassad utbildning
 • Sverige

Målgrupp

För dig som är: jurist, handläggare, informationscontroller/registrator, chef, eller i annan roll berörs av området. Grundläggande kunskaper om OSL krävs för att på bästa sätt kunna ta till dig utbildningens innehåll.

Vad säger rättspraxis? 

Utbildningen är en fördjupningsdag som vänder sig till dig som redan gått någon av SIPUs utbildningar om OSL för jurister eller registratorer, eller har motsvarande goda grundkunskaper om implementering av OSL. Vi fokuserar på praktiska exempel och rättsfall, och med dig från utbildningen får du en rättsfallslista.

Kursinnehåll

OSL ur ett säkerhetsperspektiv

 • OSL och säkerhetsskydd
 • Säkerhetsskyddade handlingar – vad innebär kraven?
 • Försvarssekretess – exempel på tillämpning i praktiken
 • Nya tryck- och yttrandefrihetsbrott kan komma i grundlagsändring efter valet – vad innebär dessa?

Hantering av komplexa utlämningsärenden

 • Juridisk hantering av omfattande utlämningar – legala förutsättningar och praktisk tillämpning
 • Gränsdragning och bemötande vid komplexa förfrågningar – effektiv och rättssäker hantering

Upplägg

Digitalt klassrum – med känslan av att du är på plats

Gå en hel utbildning och tillgodogör dig viktig kompetensutveckling utan att behöva resa! Som deltagare är du uppkopplad till ett digitalt klassrum där du följer föreläsningar, kan ställa frågor och diskutera med utbildningsledare och andra deltagare.  

Vi på SIPU visar dig vägen till det digitala klassrummet och hjälper dig med eventuella ljud/bild-inställningar för att du ska kunna vara med på bästa sätt. I våra digitala klassrum har du självklart lika bra möjlighet att delta interaktivt som i fysiska klassrum. Du kommer att kunna ställa dina frågor till våra ledande experter och och andra deltagare via både chat-funktion och mikrofon.

När det tillämpas kommer du kunna delta i reflektionsövningar och gruppuppgifter i det digitala klassrummet eller i separata digitala grupprum, där du kan dela och skapa material tillsammans med andra.  

Vid bokning kommer du att få ytterligare instruktioner och inloggningsuppgifter.

Kursledare

Sofia Donner är jurist och föreläsare med specialisering i offentlig rätt. Hon har arbetat flera år på domstol, senast som domare, där hon bla utbildat nyanställda i offentlighet och sekretess under flera års tid. Hon har föreläst i offentlighet och sekretess, förvaltningslagen och GDPR sedan 2016. Hon arbetar för närvarande som senior bolagsjurist på Telia med GDPR samt offentlighet och sekretess.  

Intresseanmälan

Beställ information

Fyll i formuläret för att få mer information om Offentlighet och sekretess - fokus säkerhet, direkt från arrangören. Det är gratis och inte bindande!

reCAPTCHA logo Den här hemsidan är skyddad av reCAPTCHA och Googles Integritetspolicy och Användarvillkor tillämapas.
SIPU
Convendum
Fleminggatan 18
112 26 Stockholm

SIPU

Vi skapar utbildningar för dig inom offentlig sektor – utifrån ditt behov av kompetensutveckling. Med en omfattande utbildningskatalog, framförallt för offentlig sektor, genomför vi cirka 300 utbildningar om året. Vi har över 40 års erfarenhet som utbildningsleverantör. Utbildningarna genomförs som öppna digitala...

Läs mer om SIPU och visa alla utbildningar.

Highlights